Lucrez intr-o mare institutie bancara si astazi am fost chemata de catre sefi si m-au rugat sa imi dau demisia pe motivul crizei. In plus au spus ca imi ofera un salar in plus fata de cel din luna aceasta. Am spus ca eu nu plec decat daca se restructureaza postul si sunt trimisa in somaj. Nici nu vor sa auda asa ceva. Pana maine trebuie sa dau raspuns daca accept oferta lor sau nu. Daca nu vreau probabil ma vor sanataja in alt mod. Zile bune nu voi mai avea acolo. Ce pot sa fac? Cum pot beneficia de somaj? Intr-o saptamana implinesc un an de cand sunt angajata lor pe perioada nedeterminata.
Din pacate este una din cele mai sensibile situatii ale unui angajat. Din punct de vedere juridic nici nu se pune problema sa acceptati. Insa probabil o sa aveti neplaceri. Daca va dau afara pe alt motiv puteti face contestatie si codul muncii este favorabil d-voastra. In cazul din urma daca castigati sunt obligati sa va reangajeze de cand vi s-a desfacut contractul de munca si plata salariilor. Decideti d-voastra. In perioada asta va gasiti alt loc de munca si le luati si banii.
Parerea mea este ca sunteti presata sa va dati demisia pentru a se apara imaginea bancii.
Sfatul meu ar fi sa NU acceptati sa va dati demisia (adica sa scrieti dvs o cerere prin care solictati incetarea contractului dvs de munca) si nici sa acceptati o incetare a contractului cu acordul partilor (unde in prealabil tot dvs ar trebui sa concepeti o cerere prin care sa va anuntati aceasta intentie) . Prima varianta, demisia - este reglementata de art.79 din Codul Muncii iar acordul partilor de art.55 lit b. Nici una din aceste doua variante nu va dau dreptul la somaj.
Varianta concedierii este cea care va poate facilita sa intrati in somaj, concediere care se poate face pe motiv de restructurare (desfiintarea postului, reorganizare, etc) sau necorespundere profesionala. Este dreptul dvs sa intrati in somaj, iar daca sunteti concediata, Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 spuse asa:
Art. 78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Exact targul care vi-l propun, insa nu puteti beneficia de somaj daca acceptati demisia.
Exista posibilitatea ca sindicatul sa fi negociat mai multe salatii compensatorii (sunt organizatii undesedau 2-3-4 salarii). Pentru aceasta, vedeti ce scrie in Regulamentul Intern sau Contractul Colectiv la Nivel de Unitate.
Buna ziua!
Am aproximativ aceeasi problema.Lucrez la o regie autonoma care s-a reorganizat de curand(au aparut noi subunitati).
Avem contracte de munca pe perioada nedeterminata.Ni s-a spus ca trebuie sa ne dam demisiile si dupa aceea sa fim reangajati pe acelasi post, dar prin concurs.Este legal?Ce trebuie sa facem?Daca dupa ce ne dam demisiile nu mai vor sa ne reangajeze?
Buna ziua,
Si eu sunt intr-o situatie similara in cadrul unei institutii bancare. Am refuzat sa semnez demisia iar pentru a semna acel acord de parti am cerut 3 salarii compensatorii. Nu au acceptat si m-au convocat pentru evaluare profesionala prealabila care va avea loc peste 23 zile de la anuntarea scrisa si semnata de mine (termenul se incadreaza in legalitate) iar decizia pe care o iau ei in urma evaluarii pot sa o contest in termen de 10 zile cf contractului colectiv de munca la niv national. Amanuntele pe care din pacate nu le stiu si nici nu le-am gasit clar specificate in vreo lege tin de urmatorul aspect: in momentul in care m-au anuntat ca "trebuie" sa-mi dau demisia eu aveam fix 2 luni si 2 zile de la angajare (primele 30 de zile a fost perioada de proba si cf aceluias contract col de munca la niv national dar si cel la nivelul unitatii daca la terminarea perioadei de proba nu exista un raport care sa spuna ca nu corespund functiei in care am fost incadrata, in mot tacit contractul continua si se intelege ca sunt incadrata corespunzator cu alte cuvinte sunt "buna" pentru functia respectiva). Apoi dupa inca 30 de zile se pare ca nu am mai corespuns postului si pentru a se convinge angajatorul ma convoca la o evaluare. In contractele mentionate mai sus nu exista nici un termen pentru evaluare profesionala(adica dupa cat timp de la angajare sau dupa terminarea perioadei de proba se poate convoca un angajat la evaluare profesionala) in schimb in fisa postului meu este un punct care mentioneaza ca "Indeplineste corect si cu responsabilitate atribuţiile si obiectivele individuale conform fişei postului si a formularului KPI." In ce priveste restul punctelor din fisa postului mi-am indeplinit obligatiile si oricum sunt destul de greu de cuantificat (adica nu pot spune ca nu am prezentat clientilor oferta bancii sau ca nu am aderat la valorile unitatii sau ca nu am respectat codul de conduita sau ca nu cunosc situatia generala a pitei de profil etc), singurul punct din fisa postului care poate fi atacat de ei este cel citat mai sus sub aspectul indeplinirii formularului KPI. Acest formular cuprinde in realitate targetul meu. Aici e problema lor zic eu, care tine de organizare proasta si a mea in sensul ca nu stiu cum sa abordez. In cadrul acestui formular se spune ca evaluarea se va face de 2 ori pe an la date stabilite impreuna cu dir de sucursala (eu nu am decat 3 luni de munca in prezent la aceasta unitate) care initial imi va stabili obiectivele (care trebuie sa fie "specifice, masurabile, asumate, relevante, temporale") si apoi dupa o perioada stabilita initial le va compara cu rezultatele. Respectivul formular l-am primit pe mail inainte sa fiu angajata, fizic nu l-am semnat niciodata, discutia si sabilirea obiectivelor individuale nu s-a intamplat nici odata, nu am fost informata legat de targete individuale niciodata nici oficial nici neoficial. Prin urmare nu pot sa-mi spuna ca nu mi-am facut targetul intrucat eu nu am avut nici un taget comunicat de ei. Cum ar trebui sa abordez aceast aspect? Intreb asta pentru ca in convocare de care am luat cunostinta scrie ca voi avea o evaluare scrisa din procedurile bancii si o evaluare orala in care se va discuta realizarile mele.
Imi cer scuze pentru un asemenea mesaj (ma refer la volum) dar cred ca era necesar sa explic destul de clar ca sa se inteleaga situatia.
Rog ajutor-urgent
eujad
o salariata care nua vrut sa plece din societate tb data afara pe necorespundere.S-a facut decizie de testare ( 15 zile ), ieri a dat testul, nu a trecut , ... (vezi toată discuția)
Concediere
vasileid
buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)