avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Comedie neagra
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Comedie neagra

O cunostiinta are o verisoara care necesita ajutor permanent fiind incadrata in grad invaliditate 1 cu insotitor ,partea comica este urmatoarea desi aceasta cunostiinta practic are griija non-stop de ea aceasta nu poate fi incadrata ca asistent personal deoarece are cazier judiciar ,cum vi se pare acest lucru?
Cel mai recent răspuns: alina_25 , utilizator 20:42, 29 Iunie 2013
Conditii pentru angajarea in functia de Asistent personal
Conform următoarelor acte normative:
1. Legea nr.448/2006 (republicată) - privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
2. Hot. nr.268/2007 - pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
3. Hot. Nr.427/2001 (actualizată) – pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de încadrare, drepturile şi obligaţiile asistentului personal al persoanei cu handicap:
- vârsta minimă de 18 ani impliniti;
- nu a fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni care ar face imposibila exercitarea functiei de asistent personal;
- are capacitate deplina de exercitiu;
- are o stare de sanatate corespunzatoare, atestata de medic de familia/ examen medical de specialitate efectuat la un cabinet medical de medicina muncii;
- a absolvit cel putin cursurile invatamantului general obligatoriu, cu exceptia rudelor si afinilor pana la gradul al IV – lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum si a sotului sau sotiei, dupa caz; in situatii exceptionale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local in a carui raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana care urmeaza sa indeplineasca functia de asistent personal, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap poate aproba derogarea de la indeplinirea conditiilor de studii si in cazul altor personae decat cele mentionate mai sus;
- nu pot deţine calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi sau în cazul copilului cu handicap, până la 7 ani.

Asadar, una dintre conditii este sa nu fie condamnata pentru savarsirea unei infractiuni care ar face imposibila exercitarea functiei de asistent personal.

Pentru ce are cazier acea persoana?
furt
Probabil ca aceasta infractiune face parte din categoria infractiunile care ar face imposibila exercitarea functiei de asistent personal.
Foarte interesant ce sa mai zic deci actualmente acea persoana primeste doar indemnizatia de insotitor deoarce i-a fost refuzata angajarea respectivei rude ca asistent personal ,ce mi se pare comic sunt 2 lucruri:
-primul vorbim de incluziune sociala pentru diverse persoane provenind din diverse categorii defavorizate social dar mai rau le excludem nu numai prin fapte dar culmea si prin legi
- ce dumnezeu iar putea face aceasta persoana ca practic tot ea are grija de persoana invalida numai ca ea oficial in acte figureaza ca nefiind angajata pentru ca ia fost refuzata angajarea din ce motiv am expus aici.
Nu cred ca trebuie sa condamnam legiuitorul pentru ca pentru anumite functii impun astfel de conditii , de genul cazierul sa fie curat.

Alte discuții în legătură

Angajare persoana de 18 ani care este inca elev buia buia buna ziua, poate un elev de clasa a XI-a, care are 18 ani impliniti sa se angajeze ca asistent personal. El este cel care ingrijeste bolnavul zilnic! ... (vezi toată discuția)
Poate un asistent personal sa ia si pensie de handicap? aditza38 aditza38 V-as ruga sa-mi spuneti daca o persoana care este asistent personal poate primi pensie de invaliditate fiind surdo-mut,asta ca o completare la venituri? (vezi toată discuția)
O persoana cu handicap mediu poate sa fie asistent personal la ... PATRONUL PATRONUL O persoana cu handicap mediu poate sa fie asistent personal la o persoana cu handicap grav care are nevoiede asistent personal? (vezi toată discuția)