avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonuri de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonuri de masa

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca in cazul demisiei fara preaviz firma poate sa imi retina bonurile de masa.
Mentionez ca demisionez fara preaviz deoarece nu am cu cine sa imi las copilul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 26 Februarie 2021
Conf art 2 HG 5/1999 angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum şi valoarea nominală a tichetului de masa, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masa, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

Asadar este la latitudinea angajatorului sa stabileasca regulile de acordare a tichetelor de masa. Insa acestea trebuie stabilite in scris, tichetele nu pot fi acordate sau retrase in mod arbitrar.
Daca in CCm la nivel de unitate sau cel putin in vreun alt document nu stabilite criteriile respective, criterii care trebuie aduse la cunostinta angajatilor, atunci consider ca aveti dreptul la tichete indiferent de modalitatea incetarii CIM.
Va puteti adresa instantei de judecata, in speta Tribunalul, sectia Litigii de munca, in termen de 3 ani.
De asemenea va puteti adresa si ITM-ului local in vederea efectuarii unui control la firma.
In contractul de munca nu este stipulat nimic referitor la bonurile de masa.
Mentionez ca sunt inca in cele 3 luni de proba.
Va multumesc.
Prevederile ar trebui cuprinse in Contr colectiv de munca, sau eventual in Reg Intern sau alt document.
Daca sunteti in perioada de proba puteti inceta CIM in orice moment, printr-o simpla notificare, fara preaviz, adresata conducerii firmei, conf art 31 alin 3 CM.
Sa aveti o zi buna.Cu stima Adriana.
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
iulianaadriana, utilizator
@ iulianaadriana

Nu este vorba despre c.i.m., ci despre reg.intern sau contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului. In aceste documente pot fi prevazute criteriile de acordare a tichetelor de masa.

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa diferentiate nicolaie.s nicolaie.s Buna ziua, Stiu ca nu este corect, dar este legal ca o firma sa ofere bonuri de masa de valoare diferita (ex:15 lei pt indeplinire target vanzari vs 9 lei) ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, va rog sa îmi spuneți dacă se poate acorda tichete ... Monica.Monica Monica.Monica Bună ziua, va rog sa îmi spuneți dacă se poate acorda tichete de masa doar unor angajați din societate? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Tichete de masa PaulaArdelean34 PaulaArdelean34 Buan ziua. Pot sa dau tichete de masa diferentiat? Unei salariate care a a revenit din concediu de crestere copil, pot sa ii fac un act aditional cum ca s-a ... (vezi toată discuția)