avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tulburarea linistii la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tulburarea linistii la bloc

Am citit in forum urmatoarea specificare:
Avand in vedere prevederile Legii 61 / 1991 republicata si actualizata, art.2, alin.(1), lit. 29, constituie contraventie si se sanctioneaza " tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora", iar conform pct. 29 indice 1 al aceluiasi articol, " organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban". Conform art. 3 din aceeasi lege, alin. (1), pct. c), sanctiunea este amenda de la 500 lei la 1500 de lei. Conform art. 7, alin.(1) din lege "Contraventiile se constata de catre primar, imputernicitii acestuia, de catre ofiterii sau agentii de politie ori de catre ofiterii, maistrii militari si subofiterii din jandarmerie, precum si, pentru faptele constatate in zona specifica de competenta, de catre politistii de frontiera".
Dar ce ne facem daca la 10 metri de ferestrele noastre este o casa particulara al carui propietar are un caine care latra ziua si noaptea, de luni de zile. Nici discutiile amiabile cu propietarul nu au dat rezultat, nici apelul la politie, care a spus ca nu poate lua nici o masura.
Dar persoanele batrane, copii, bolnavii care locuiesc in apropiere au ajuns la disperare.
Se poate face ceva in mod legal pentru rezolvarea problemei noastre? Ca legea nu ia in considerare tulburarea linistii de cainii vecinilor, decat locuiesc in acelasi bloc...
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
mirceadaraban, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin-George , utilizator 09:35, 16 Decembrie 2016
Sesizati oficial politia responsabila domiciliului dvs,respectiv politia animalelor care detine obligatia sa verifice si daca se confirma sa aplice sanctiuni proprietarului patrupedului
Acuma din cate stiu "politia animalelor" a fost un ONG (in proces cu IJP ...) eu propun sa sesizeze de fiecare data "Turburarea linistii publice, eventual sa inregistreze zgomotele produse pentru dovada.) cei de la animale nu e sigur ca vor face ceva daca animalul este tinut corespunzator si faptul ca latra e normal doara e caine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
Burghardt Norbert,
Eu va sugerez sa-i dati "ceva de mancare". Poate-i este foame si se potoleste!
mirceadaraban a scris:

Dar ce ne facem daca la 10 metri de ferestrele noastre este o casa particulara al carui propietar are un caine care latra ziua si noaptea, de luni de zile.


1) Proprietarul casei particulare si-a luat acest caine ca sa fie paznic,ptr.a ii apara bunurile comune. Deci cainele pazeste curtea stapanului. Verificati mai bine daca nu cumva cainele este provocat de copii,ptr.ca astfel nu vad rostul acestui caine de a latra zi si noapte.

2) Puneti-va ferestre termopan....

3) Alta varianta este aceea de a arunca la caine mancare otravita,dar nu doresc sa faceti acest lucru,deoarece cainele isi face meseria sa,si are dreptul si el la viata.
Abandonati ideea ca exista ore intre care poate fi tulburata ordinea de drept fiindca e o aberatie juridica si jurisprudentiala. Drepturile si libertatile nu pot fi incalcate fara temei de drept adica caz de forta majora, intre anumite ore. Am si eu un vecin psihopat care m-a fortat sa studiez legea

art. 3 din legea 61/1991
25) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
26) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;

Evident alineatul 25) prevede dreptul corect spre diferenta de alineatul 26) care poate fi considerat doar o circumstanta agravanta a tulburarii ordinii de drept. In toata legislatia, de drept comun, sunt considerate doar drepturile mai favorabile

Ordinea de drept este stabilita prin normele de drept, cum ar fi legea locuintei si altele

Precizez legislatia care defineste dreptul de a tulbura linistea conform art. 3 25) din 61/1991, drept care pe scurt nu exista la indemana locatarilor in mod individual
Legea locuintei 114/1996
CAPITOLUL IV
Administrarea clădirilor de locuit
Art. 36
În cazurile în care, în clădirile de locuinţe, unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică cu bună ştiinţă şi sub orice formă folosirea normală a imobilului de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari sau chiriaşi, după caz, la solicitarea proprietarilor clădirilor sau a reprezentantului legal al acestora, instanţa va hotărî măsurile pentru folosirea normală a imobilului.

Legea locuintei 114/1996
CAPITOLUL IV
Administrarea clădirilor de locuit
Art. 37
Chiriaşii clădirilor cu mai multe locuinţe se pot asocia, potrivit legii, în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum şi cu alte persoane juridice sau persoane fizice.
În acelaşi scop, în cazul neconstituirii asociaţiei, chiriaşii pot mandata un reprezentant.

Legea locuintei 114/1996
Art. 61
Orice litigiu în legătură cu aplicarea prevederilor prezentei legi se soluţionează de către instanţele judecătoreşti

legea 230/2007
Art. 14
Proprietarul este obligat să mentină proprietatea sa individuală, apartament sau spatiu
cu altă destinatie decât aceea de locuintă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun
proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau
individuală a celorlalti proprietari din condominiu.

legea 230/2007
Art. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi împiedică,
cu bună-stiintă si sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii
celorlalti proprietari ori chiriasi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al
acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii,
precum si plata daunelor.

Alte discuții în legătură

Bună dimineața din nou stres ioan va rog re vin cu intrebare ... Oana.1 Oana.1 Bună dimineața din nou stres Ioan va rog re vin cu intrebare legata de asociatie de proprietari. Va rog noi ca asociatie în urma.unei AG am Stabilit alt ... (vezi toată discuția)
Orele legale de liniste Iuliana 24 Iuliana 24 Buna seara Care sunt orele in care nu se pot face activitati ce deranjeaza vecinii,aceasta intrebare o pun atat pt weekend cat si in cursul ... (vezi toată discuția)
Dreptul la liniste la apartament AnaEva AnaEva Buna ziua, Vecina are un catel care latra incontinuu, zi si noapte, am înregistrări la 1,3, noaptea, problema persista din iulie 2017 de cand m-am mutat ... (vezi toată discuția)