avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la servicii medicale in sistemul public de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la servicii medicale in sistemul public de sanatate

Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema. Firma la care lucrez are datorii foarte mari la bugetele de stat, inclusiv la Fondul de sanatate, si se afla in procedura de executare silita de mult timp. Atat timp cat contributiile de sanatate erau colectate de Casa de Sanatate, firma vira cotele de contributii retinute de la angajati. De cand colectarea se face de catre ANAF, toate sumele care intra in contul firmei sunt luate de ANAF (repet, firma este in executare silita) si se varsa la datoriile din TVA. Asadar, nu maimerge NIMIC la Fondul de sanatate, deci nici cora de contributii care trebuie retinuta din salariile angajatilor. Deoarece sunt angajat cu contract de munca, nu mi se permite sa fac o alta asigurare pentru sistemul public de sanatate (sa platesc eu, independent de firma). In aceste conditii, faptul ca am ales sa lucrez legal echivaleaza, paradoxal, cu a NU avea dreptul de a beneficia de asistenţă medicală în sistemul de stat, chiar dacă eu sunt dispusă să-mi fac o asigurare individuală (daca lucram "la negru" as fi putut sa-mi fac fara probleme asigurare individuala). ANAF cunoaşte situaţia, dar spune că nu e de competenţa instituţiei să ofere o soluţie în aceste situaţii. Vă rog mult să-mi spuneţi ce pot face in această situaţie. Nu sunt jurist, dar cred că este o încălcare flagrantă a drepturilor unei persoane care lucrează legal. Mulţumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2013
elenagabi, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii sociale retinute de la angajati si utilizate in alte scopuri alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie. Firma la care lucrez se afla in executare silita de catre ANAF de un an de zile (poate ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu datoriile catre bugetul de sanatate ale unei firme aflate in executare silita elenagabi elenagabi Buna ziua. Lucrez la o firma care nu a platit de ani buni dările catre stat. Intre acestea, nici cele catre bugetul asigurarilor de sanatate (inclusiv ... (vezi toată discuția)
Neplata contributii catre stat mon73key mon73key Am lucrat in perioada noiembrie 2018-decembrie 2019 la o firma care nu cred ca mi-a platit contributiile catre stat. In prezent lucrez din ianuarie la alta ... (vezi toată discuția)