avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Limitele retinerilor salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Limitele retinerilor salariale

In anul 2012 am primit de la angajator plata concediului in avans, urmand sa stabilim impreuna o rata lunara prin care sa achit acest avans. Intre timp, avand alte prioritati, nu am achitat acest avans de concediu si luna aceasta am fost informata ca mi se va retine 1/2 din avans, care reprezinta defapt 1/2 din salariul net.Bineinteles ca si luna viitoare urmeaza sa mi se retina aceeasi suma pentru a lichida suma datorata.
Intrebarea mea este cat la suta din salariu mi se poate opri lunar? Din cate stiu, procentul nu trebuie sa depaseasca 1/3 din venituri(potrivit art.169 Codul Muncii). Va rog sa-mi confirmati daca este corect si ce trebuie sa fac in continuare pentru a reglementa situatia?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 17 Iulie 2013
Codul MUncii prevede :
Art. 169.

(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Codul de procedura civila prevede:
art.728

(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reținute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 și următoarele.
(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Prevederile se aplica avansului primit pentru concediu? Pe mine asta ma intereseaza.
Prevederile se aplica oricarui venit salarial.
Ca sa fiu mai explicita: eu ma pot duce la angajator si sa-i spun ca este ilegal faptul ca mi-a oprit 1/2 din salariul net chiar daca oprirea s-a facut pentru recuperarea avansului de concediu? Nu cumva poate sa-mi spuna ca avansurile de concediu se restituie integral sau in doua transe?
Legea este clara , nicio retinere nu se poate face din salariu fara existenta unei hotarari judecatoresti irevocabile sau in lipsa unui acord incheiat cu salariatul.
Orice retinere efectuata de catre angajator fara a avea la baza un astfel de document este nelegala.

Alte discuții în legătură

Poprire salariu pensie de intretinere si datorie banca - ordinea retinerilor/disp.legale delia2007 delia2007 Buna ziua. Unui salariat rebuie sa ii opresc atat pensia alimentara pentru copil cat si o poprire de la banca. Stiu ca pensia alimentara primeaza popririi, imi ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu pentru amenzi AnaBuzatu AnaBuzatu Este obligat angajatorul sa iti puna oprire pe salariu datorita amenzilor de circulatie?? In ce proportie??? (vezi toată discuția)
Retinere din salar cenan eniko cenan eniko Buna ziua si bine v-am regasit. Sora mea a fost gestionara la un depozit timp de vreo 2 ani,,toate bune si frumoase,,pana cind depozitul a tot schimbat ... (vezi toată discuția)