1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
Art. 12
...
(4) In situatia prevazuta la art. 4.1 alin. (1) si (2), daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
2. - In luna in care sotul intra in CCC nu se poate ca dvs. sa beneficiati de stimulentul de insertie, indiferent de luna in care sotul intra in CCC.
- In aceasta luna fie reluati activitatea fie intrati in concediu fara plata.
3. - Daca tatal nu intra cel putin o luna in CCC atunci CCC al dvs. se reduce cu o luna deci trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) sau sa intrati in concediu fara plata (aceasta deoarece se considera ca in aceasta ultima luna este termenul maxim in care tatal putea intra in CCC)
- Dupa ce implineste copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie pana ce copilul implineste 2 ani.
4. Daca nu sunteti lamurita intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
Deci daca mama realizeaza venituri supuse impozitarii inainte de implinirea varstei de 11 luni a copilului primeste stimulentul imediat dupa implinirea varstei de 11 luni si, daca realizeaza venituri impozabile dupa 11 luni si inainte de implinirea varstei de 1 an, atunci primeste stimulentul doar dupa implinirea varstei de 1 an?
Eu ce am inteles din alte discutii (si probabil si alte persoana au inteles la fel) este ca nu mai primeste mama deloc stimulentul de insertie daca nu realizeaza venituri inainte de imlinirea varstei de 11 luni a copilului.
Pe majoritatea celor care pun aceasta intrebare cred ca ii intereseaza daca li se acorda stimulentul pe perioada pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, nu neaparat doar pe acea luna, inainte de implinirea varstei de 1 an
1. Nu mai stiu cum sa fac sa intelegeti si de aceea v-am recomandat sa intrebati si la AJPIS.
2. - Daca tatal intra in CCC in ultima luna (a12-a) dvs. veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
- Daca tatal intra in CCC pentru o luna, sa zicem, in luna a 5-a de la nasterea copilului, atunci in acea luna de zile dvs. reluati activitatea sau intrati in concediu fara plata.
- Daca dupa aceea ramaneti in continuare la serviciu veti beneficia de stimulentul de insertie si pana implineste copilul 1 an si dupa aceea, pana implineste copilul 2 ani.
3. Daca nici acum nu ati inteles atunci intrebati neaparat (chiar si prin e-mail) la AJPIS.
Am intrebat si la AJPIS si raspunsul lor a fost:
Având în vedere e-mail-ul trimis pe adresa instituţiei noastre, vă comunicăm :
Conform prevederilor art. 4^1 din H.G. nr.52/2011:
,, (1) În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3) În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
(4) Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul la concediul propriu de creştere a copilului de cel puţin o lună, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă în condiţiile art. 16 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
(5) În situaţia în care persoana îndreptăţită optează potrivit alin. (2) la concediul fără plată, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 alin. (3) şi art. 22 din ordonanţa de urgenţă.
----------
(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an ori cu 6 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
----------
(7) Solicitarea concediului prevăzut la alin. (1) se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu.
(8) În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6).’’
Tinand cont de aceste prevederi, in situatia in care dumneavoastra optati pentru concediu fara plata acordat de catre angajator, pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa realizati venituri supuse impozitului pe venit inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului.(art.12 din H.G. nr.52/2011)
Am inteles absolut tot ce mi-ati explicat, mai putin partea cu reluarea activitatii chiar cu 1 zi inainte de implinirea varstei de 11 luni a copilului (inafara de considerentul ca as vrea neaparat sa primesc stimulent si inainte de implinirea varstei de 1 an, in a 12 luna). Dupa cum vedeti si din concluzia celor de la AJPIS, chiar daca tatal nu efectueaza 1 luna de CIC voi beneficia de stimulent daca realizez venituri impozabile inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte). nu se pomeneste nimic de 11 luni. Chiar daca concediul smi se scurteaza cu 1 luna si indemnizatia se suspenda, asta nu afecteaza conditiile de acordare a stimulentului.
Sper ca acuma si eu m-am facut inteleasa si nu v-am zapacit prea tare