avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... politist zelos; neacordare de prioritate pieton; ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

politist zelos; neacordare de prioritate pieton; contestare proces verbal

Buna ziua,

In timp ce conduceam masina personala, apropiindu-ma de o trecere de pietoni nesemaforizata, nu vad nici un pieton angajat in traversare. In momentul in care ajung pe trecere vad in dreapta mea o femeie ce statea pe bordura trotuarului din dreptul trecerii de pietoni, nefiind hotarata sa treaca strada.
Nu consider necesar sa opresc, masina din spatele meu opreste, si vad in retrovizoare femeia alergand precipitata pe partea cealalta a drumului. Din sens opus se apropia o masina de politie care face o intoarcere brusca pe linia continua si vine in urma mea cu girofarul. Opresc si politistul ma informeaza ca nu am acordat prioritate de trecere unui pieton angajat in traversarea drumului, imi suspenda carnetul pe 30 de zile, amenda, puncte aferente.

Felul in care sunt oprita, din deplasare, la distanta de locul evenimentului, nu-mi da posibilitatea de a apela la un martor pentru a-mi sustine punctul de vedere, acela ca femeia nu era angajata in traversare.
Totusi, depun plangere impotriva procesului verbal constatand ca agentul de politie greseste completarea numarului imobilului in fata caruia s-a petrecut evenimentul. Mentioneaza numarul X, imobil in fata caruia nu exista nici o trecere de pietoni (am anexat la P.V. poze de la fata locului) trecerea de pietoni cu pricina fiind situata la 4 blocuri distanta (4 numere) la o distanta mai mare de 30 de m.
In plus, nici politistul nu are martori (doar daca nu apare vreun martor surpriza in instanta)....

INTREBARE: Ce sanse credeti ca am in castigarea procesului? Precizez ca in 7 ani de cand posed carnet de conducere nu am fost implicata in nici un fel de eveniment rutier, nefiind amendata in nici un fel si nu am "experienta" in a-mi apara cauza in instanta. Am hotarat insa sa fac acest lucru pentru ca in circumstatele descrise, suspendarea permisul de conducere mi s-a parut un exces de zel, daca nu un abuz... Se adauga si inacuratetea completarii procesului verbal.
Daca imi puteti oferi si alte sfaturi utile pentru a-mi sustine cauza in instanta, avand in vedere ca trebuie sa fac pe propriul avocat, neavand cunostinte de specialitate, as fi recunoscatoare.

Cu multumiri,

Clara Albulescu
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 21:15, 30 Martie 2009
bine ar fi chiar sa va angajati un avocat care sa va gaseasca si alte portite de rezolvare.
dvs. puteti obtine restituirrea permisului- prelungirea autorizatiei de circulatie pana se pronunta instanta.

av.m.vasilescu
Art. 135. - Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

NOTA: Sublinierile imi apartin. Poate va vor ajuta.
Succes

ing. Ioan Ciobanu

Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
am si eu o intrebare.pt suspendarea permisului pt 30 zile trebuie sa dau iar sala cand expira cele 30 de zile???
Nu trebuie sa sustineti examen dupa expirarea celor 30 de zile de suspendare. Trebuie doar sa va prezentati la Serviciul Inmatriculari Auto si sa solicitati eliberarea permisului . Sa avetio asupra dumneavoastra dovada de suspendare si actul de identitate.
2007_rozi a scris:

Nu trebuie sa sustineti examen dupa expirarea celor 30 de zile de suspendare. Trebuie doar sa va prezentati la Serviciul Inmatriculari Auto si sa solicitati eliberarea permisului . Sa avetio asupra dumneavoastra dovada de suspendare si actul de identitate.


Intrebare intrebatoare.
Art. 219 din Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002 mai este in vigoare?
Reproduc mai jos acest articol de lege:

Art. 219. -

(1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată pentru cumul de puncte;
b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
c) în baza certificatului medico-legal prin care se confirmă că afecţiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inaptă medical au încetat.
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenient se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, în cazul în care sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile.
(4) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie constă în completarea unui test-grilă, ce conţine 15 întrebări din legislaţia rutieră. Este declarată "promovată" persoana care a formulat răspunsul corect la cel puţin 13 întrebări.
(5) Contravenientul este obligat să susţină examenul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, în perioada executării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce, în zilele stabilite, săptămânal, la nivelul serviciului poliţiei rutiere.
(6) Prevederile alin. (1)-(5) se aplică şi în cazul titularului unui permis de conducere românesc pentru care, potrivit legii, a fost aplicată sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce de către o autoritate competentă străină, ca urmare a săvârşirii de către acesta, pe teritoriul statului respectiv, a unei fapte pentru care se aplică această sancţiune.

Daca acest articol din Regulament nu a fost abrogat trebuie sa se sustina testul si in cazul suspendarii permisului de conducere pentru 30 zile.

Alte discuții în legătură

Permis suspendat - incalcare linie continua razvan martin razvan martin Am depasit un auto pe linie continua si permisul afost suspendat pe o perioada de 30 zile. Mi se pare corect insa, dupa aceste 30 zile ma pot duce sa ridic ... (vezi toată discuția)
Redobandirea permisului de conducere daniel-teodor daniel-teodor Vreau sa stiu, dupa expirarea termenului de 90 de zile, am platit amenda in termenul de 48 de ore , cum trebuie procedat? Merg pur si simplu la Politia ... (vezi toată discuția)
Nelamurire suspendare permis auto dumis dumis In urma cu doua luni si jumatate mi s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, datorita unei alcoolemii de 0.20%. Intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)