avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de dare in judecata pentru calomnie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de dare in judecata pentru calomnie

Ma intereseaza in special ce trebuie sa contina aceasta cerere pentru a putea fi inaintata catre tribunal-judecatorie ; la ce articole si lege se incadreaza fapta si daca pot cere daune morale pentru aceasta fapta.
In fapt,persoana respectiva pe care vreau sa o dau in judecata pentru calomnie ,m-a acuzat ca am publicat un anunt intr-un ziar ,pe cale electronica,in care respectiva oferea diverse servicii sexuale.Ca urmare a declaratiei date de aceasta la Biroul Resurse Umane a societatii unde lucram amandoi,mi s-a desfacut contractul de munca ,pe baza acestei declaratii si a altora apartinand altor colegi.
Mentionez faptul ca in prezent am dat in judecata firma respectiva ,in septembrie avand al doilea termen,la primul prezentandu-se doar jurist-consultul fabricii.
Ma intereseaza in baza a ce articol ( e) de lege pot da in judecata persoana respectiva,daca pot cere daune morale vis-a-vis de faptul ca mi-am pierdut locul de munca datoria acestei declaratii total nefondate ,si cat m-ar costa taxele de timbru ,tinand cont de faptul ca momentan nu lucrez,iar sotia este pensionata pe caz de boala, practic venitul total al familiei in momentul de fata este de 640 Ron
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 19:53, 24 Iulie 2013
Plangerea penala referitoare la savarsirea unei infractiuni de calomnie trebuie intemeiata pe dispozitiile art. 206 Cod penal si se introduce la organul de urmarire penala iar nu la instanta. In masura in care din savarsirea acestei infractiuni, au rezultat prejudicii, va puteti constitui parte civila si puteti solicita daune-interese proportionale cu prejudiciul creat dvs. de catre autorii infractiunii. Pentru formularea acestei plangeri este recomandat sa va adresati unui avocat care va stii cu siguranta cum trebuie formulata si ce aspecte trebuie punctate in plangere astfel incat aceasta sa nu capete un caracter vadit neintemeiat si sa riscati sa va fie blocat demersul inca din faza sa incipienta.
Eu stiam ca infractiunea numita calomnie era cuprinsa in dreptul civil...
Care este Organul de Urmarire Penala in acest caz.Tribunalul sau Judecatoria? Mentionez faptul ca amandoi locuim in Buzau.
Nicio infractiune nu poate fi cuprinsa in dreptul civil, iar calomnia este o infractiune, motiv pentru care se circumscrie sferei dreptului penal. Competenta de a efectua urmarirea penala in cazul infractiunii de calomnie apartine politiei judiciare, procurorul exercitand supravegherea in acest caz. Introduceti plangerea fie la politie fie la parchetul din raza teritoriala a localitatii unde s-a savarsit infractiunea sau unde are sediul/domiciliul faptuitorul.
Stiti cumva si unde se platesc taxele de timbru ,la parchet sau la tribunal ?
Multumesc mult pentru sfaturi,o sa incep de la Politia Judiciara.

Alte discuții în legătură

Denunt calomnios monik monik care e procedura pentru a face plangere pt denunt calomnios? re cineva vreun model? unde se depune cererea?multumesc (vezi toată discuția)
Calomnie danny1307 danny1307 Buna ziua! Am si o intrebare! In vara anului trecut mi s-a depus o plangere impotriva mea si altor 4 persoane pt braconaj! In urma cu 6 zile mi s-a ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu in proces civil zahsor zahsor Cum pot sa-mi recuperez in proces civil prejudiciul cauzat de infractiunea fals si uz de fals ? Invinuitul si-a recunoscut fapta . Care sunut etapele ? ... (vezi toată discuția)