Pe site-ul www.just.ro a aparut proiectul de modificare al LEGII NR. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor :
Art.31 - (1) Pot fi numiţi în magistratură, pe bază de concurs, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.13 alin.(2), personalul de specialitate juridică prevăzut la art.86 alin.(1), avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani, precum şi persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător, procuror sau magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 5 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.
(2) În termen de cel mult 3 luni de la data validării concursului prevăzut la alin. (1), Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţia de judecător sau, după caz, de procuror a candidaţilor admişi. Dispoziţiile art.30 alin.(3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.
(3) Persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite în funcţia de judecător, fără concurs, la instanţa unde au funcţionat ultima dată sau la o instanţă de acelaşi grad.
(4) Persoanele care au îndeplinit funcţia de procuror cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite în funcţia de procuror, fără concurs, la pachetul unde au funcţionat ultima dată sau la un parchet de acelaşi grad.
(5) Persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum şi avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 10 ani, pot fi numite, fără concurs, la judecătorii sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea.
(6) Persoanele care îndeplinesc condiţia de la alin.(3)-(5) prin cumularea vechimii în funcţia de judecător, procuror sau în profesia de avocat, pot fi numite judecător sau procuror, fără concurs, la instanţa sau parchetul unde au funcţionat cel mai mult sau la o instanţă sau parchet egale în grad. Dacă perioadele în care au funcţionat ca judecător şi procuror sunt egale, persoana poate opta pentru numirea la instanţa sau la parchetul corespunzător.
(7) Pentru a fi numite în funcţia de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la alin.(3)-(6) trebuie să îndeplinească şi condiţiile prevăzute de art.13 alin.(2).
(8) După numirea în funcţia de judecător sau procuror, persoanele prevăzute la alin.(1), (3)-(6) sunt obligate să urmeze, pe o perioadă de 6 luni, un curs de formare profesională în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
(9) Consiliul Superior al Magistraturii verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege şi poate propune Preşedintelui României numirea în funcţia de judecător sau, după caz, de procuror a persoanelor prevăzute la alin.(3)-(5). În termen de 2 luni de la depunerea cererii Consiliul Superior al Magistraturii comunică modul de soluţionare a cererii. Dispoziţiile art.30 alin.(3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.
(10) Judecătorii Curţii Constituţionale care, la data numirii, aveau funcţia de judecător sau de procuror au dreptul, la încetarea mandatului, să revină la postul deţinut anterior.
Astept interpretari cu privire la alin. 5 art. 31 unde nu se specifica si categoria consilierilor juridici.
Cel mai recent răspuns:
MIHAI DANAILA , Consilier juridic
16:36, 3 Mai 2005