avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Preaviz concediere femeie gravida
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Preaviz concediere femeie gravida

Buna ziua stimati avocati,

sotia mea este insarcinata, a notificat angajatorul in scris despre starea ei ( angajatorul este ministerul de finante) si cu toate acestea acum cand se reorganizeaza ministerul a primis si ea preaviz, cu posibilitatea de a opta pe unul din posturile vacante din acelasi birou dar prin concurs deoarece s-au inscris mai multe persoane. Intrebarea este urmatoarea, conform codului muncii ea nu trebuia sa fie protejata, adica postul ei sa nu il scoata la concurs? Ce ne sfatuiti ca acum sunt mai multe persoane inscrise pe aceste 3 posturi, sa facem demersuri in justitie? Avem sanse? Mentionez ca sotia are hartie cu numar de inregistrare de la institutie prin care a notificat asupra starii de graviditate, a semnat de luare la cunostinta asupra preavizului si ne gandim sa-l contestam.
Cel mai recent răspuns: CristinaMocanu , utilizator 09:49, 27 August 2013
Este personal contractual sau functionar public?
Este functionar public, consilier.
In instanta se contesta decizia de concediere si nu preavizul.

Potrivit Legii nr.188/1999:
Art. 100. - (1) În caz de reorganizare a autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarii publici vor fi numiţi în noile funcţii publice sau, după caz, în noile compartimente în următoarele cazuri:
a) se modifică atribuţiile aferente unei funcţii publice mai puţin de 50%;
b) sunt reduse atribuţiile unui compartiment;
c) este schimbată denumirea fără modificarea în proporţie de peste 50% a atribuţiilor aferente funcţiei publice;
d) este schimbată structura compartimentului.
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) se face cu respectarea următoarelor criterii:
a) categoria, clasa şi, după caz, gradul profesional ale funcţionarului public;
b) îndeplinirea criteriilor specifice stabilite pentru funcţia publică;
c) pregătirea profesională;
d) să fi desfăşurat activităţi similare.
(3) În cazul în care există mai mulţi funcţionari publici, se organizează examen de către autoritatea sau instituţia publică.

De asemenea, potrivit OUG nr.96/2003, art. 21:
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(2)Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.

(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Art. 2 În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
....
c)salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
....
Sa inteleg ca pentru functionarii publici nu se aplica codul muncii ci legea 188/1999? Pentru ca in codul muncii scrie clar ca femeia gravida care a instiintat in scris angajatorul nu poate fi concediata. De fapt eu asta v-am intrebat, daca poate fi concediata,nu cred ca m-am facut inteles pentru ca dumneavoastra mi-ati detaliat metodologia de concurs, dar eu ce inteleg din codul muncii este ca sotia nici nu trebuia sa primeasca preaviz, adica unul din cele 3 posturi sa fie al ei si sa se scoata la concurs celelalte doua. Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Din pacate nu este metodologia de concurs ceea ce v-am prezentat eu , ci doar prevederea legala legata de concurs.

Codul Muncii nu este aplicabil functionarilor publici.

V-am redat mai jos si textul de lege - OUG nr.96/2003 - care prevede interdictia concedierii persoanelor gravide din motive care au legătură directă cu starea sa;

De altfel, atat Codul Muncii cat si OUG nr.96/2003 prevad posibilitatea concedierii unei persoane insarcinate pentru motive motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.


Codul Muncii nu se refera la interdictia preavizarii. NU confundati cele doua institutii , preavizul si concedierea.

Alte discuții în legătură

Post aflat in litigiu anamaria81 anamaria81 Postul pe care il ocup in urma suspendarii deciziei de concediere, se desfiinteaza ca urmare a unei noi reorganizari si se infiinteaza alte posturi. ... (vezi toată discuția)
Examen "legal / nelegal" la politia comunitara Maria02 Maria02 buna ziua, sunt agent comunitar clasa 1, treapta 3, in momentul de fata sunt in concediu dar am inteles ca mi se va face intrerupere de concediu intrucat voi ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective - angajate insarcinate Skoo Skoo Compania germana la care lucreaza sotia mea s-a hotarat sa-si inchida activitatea si sa concedieze angajatii. A aparut o lista cu numele angajatilor care vor ... (vezi toată discuția)