avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mita cu bani falsi
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mita cu bani falsi

Stie cineva daca exista infractiunea de dare de mita, daca banii oferiti sunt falsi? Multumesc
Da, exista.


Dare de mită

Infracțiune prevăzută de art. 255 Cod penal care constă în promisiunea, oferirea sau darea de bani sau alte foloase unui funcționar în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act referitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri.




Deci nu se distinge intre faptul daca banii sunt falsi sau nu.

Daca legea nu distinge...
Interesantă speţă. Dar banii falşi nu sunt bani de fapt, şi nu pot procura vreun folos celui care i se oferă.Nici luarea de mită nu cred că subzistă pe cale de consecinţă.Aş îndrăzni să asemăn acest tip de faptă cu o faptă putativă, unde doar se creează impresia, în mintea făptuitorului , că a comis o infracţiune.
Dar nu e important daca bunurile date ca mita pot fi sau nu folosite. Practic urmarea faptei de dare de mita este sa stirbeasca prestigiul de care se bucura functionarul public. Da, e interesanta speta si nu stiu daca exista jurisprudenta relevanta in acesta caz. Ma gandeam ca se poate considera ca este tentativa la darea de mita... Ce spuneti?
Infractiunea de luare de mita are continut alternativ elementul material se poate realiza sub forma actiunii sau sub forma inactiunii, actiunea se poate materializa prin pretindere,primire sau acceptarea promisiunii de bani sau altor foloase, iar inactiunea se realizeaza cand nu respinge promisiunea de bani sau alte foloase, deci luarea de mita se poate realiza prin oricare din cele patru modalitati ale elementului material, in opinia mea fapta exista 100%.
Cat priveste darea de mita nu vad relevanta ca bani sunt falsi sau nu, atata timp cat ei sunt dati respectivului functionar în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri ,iar faptuitorul a avut la momentul savarsirii faptei reprezentarea conduitei sale si urmarile acesteia.
E adevărat şi că infracţiunea se comite la momentul realizării oricăreia dintre modalităţi , respectiv pretinderea, nerespingerea, acceptarea, etc. Ar putea fi irelevant dacă banii s-au dat efectiv sau nu pentru existenţa infracţiunii.E adevărat că nici realizarea scopului pentru care banii sau foloasele au fost promise, date efectiv, pretinse nu constituie o condiţie a existenţei infracţiunii. Totuşi, speţa are ciudăţenia ei şi trebuie recunoscut că este atipic . Sigur că teoretic pare şi poate fi dare şi luare de mită, dar practic, ar trebui să ştim cum s-ar vedea treaba asta în practică.

Alte discuții în legătură

Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)
Art.255 din codul penal fodor florian fodor florian am primit o citatie de la parchetul de pe linga tribunalul bucuresti in care sunt anuntat ca sa ma prezint pentru a fii audiat in calitate de faptuitor in ... (vezi toată discuția)
Coruptie anamariaana anamariaana care este, dupa parerea voastra, diferenta intre dare de mita si luare de mita (nu definitia lor din C.P.) ? (vezi toată discuția)