avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... 104Km/h in localitate, sau nu?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

104Km/h in localitate, sau nu?

In timp ce conduceam autoturismul pe DJ 691 in directia Lipova, venind de pe Soseaua de centura a Timisoarei, la circa 800m de intersectia celor doua drumuri, am fost oprit de un echipaj de politie care mi-a comunicat ca am depasit viteza legala prin localitate avand 104Km/h.
De fapt eu ma deplasam pe Soseau de centura cu viteza de 98Km/h, incetinand la intrarea in sensul giratoriu care asigura comunicarea intre cele doua drumuri. La iesirea din sensul giratoriu pe DJ 691, in directia Lipovei, nu am vazut nici un semn de circulatie care sa restrictioneze viteza mea de deplasare la valoarea de 50Km/h.
Ca sa justifice ca suntem in localitate, agentul de politie, mi-a aratat tabla indicatoare de iesire din localitatea Dumbravita, ce se afla la circa 20m. Insa eu, in drumul meu pana la locul opririi, nu am vazut nici un semn de circulatie care sa-mi indice ca am intrat in localitatea Dumbravita. La verificarea mea ulterioara incidentului relatat, am constatat ca nici bornele kilometrice nu mentioneaza ca sunt in Dumbravita, acolo unde m-au oprit.
Mentionez ca viteza indicata de vitezometrul de la bordul autoturismului meu era de 98Km/h (afisare numerica) in momentul in care am observat masina politiei, destul de tarziu, pentru ca in fata mea circula un alt autovehicul, cam cu aceeasi viteza.
Nu am mentionat obiectiunile in procesul-verbal deoarece actele mele erau la agentii de politie si am vrut sa evit eventuale sicane; in acelasi timp eram pur si simplu socat de viteza avuta, neralizand de ce am facut asta. Ulterior, dupa ce mi-am analizat activitatea in timpul conducerii autoturismului, mi-am data seama ca nu stiam ca ma deplasam in localitate sau ca aveam o restrictie de viteza la 50Km/h, datorita lipsei de indicatoare. Nu as putea spune cine este vinovat de lipsa indicatoarelor, care sa precizeze fara nici un fel de dubiu viteza de la sensul giratoriu pe DJ 621 pana la iesirea din localitate. Insa, consider de rea credinta activitatea echipajului de politie pe respectivul tronson de drum, tocmai, pentru ca exista sansa sa depisteze nereguli privind viteza autovehicolelor care vin de pe Soseaua de centura, unde viteza maxima este 100km/h. De asemeni, am observat comportamentul lor arogant precum si luarea mea in deradere, cand mi-au aratat indicatorul de sfarsit de localitate.
Chestiunea este daca am sanse sa anulez procesul verbal in instanta si care ar fi textul juridic care implica asta.
Cel mai recent răspuns: sebic , utilizator 19:57, 4 Septembrie 2013
buna ziua,
aveti posibilitatea de a formula plagere contraventionala in temeiul dispozitiilor art 31 si urmatoarele din OG 2/2001.
Multumesc mult! Chestiunea e daca am sanse sa anulez procesul-verbal sau sa modific incadrarea in care m-a bagat politistul! Am si un martor care a ocupat locul din dreapta al masinii pe tot timpul deplasarii.

pai cum.. oricine stie ca la intrarea in localitate viteza e de maxim 50 km/h si pe anumite tronsoane de drum in localitati poate sa fie viteza de maxim 80 km/h, in mod normal ar fi trebuit sa stiti asta, este scrisa in lege. Nu stiu daca veti avea sorti de izbanda.
Se vede ca nu sunteti din zona, sa nu ati citit tot mesajul! N-am vazut vreun indicator pe care sa scrie Dumbravita pe Soseaua de centura a Timisoarei, cand vii dinspre Ghiroda. Cand ajungi la intersectia cu DJ spre Lipova, nu vezi nici un semn de circulatie care sa specifice limita de viteza de 50Km/h si nici anterior acestuia indicatorul ca intri in Dumbravita. Totusi la un km, de intersectie intalnesti indicatorul ca se termina localitatea Dumbravita. Toate astea sunt in camp, zona fara case. Dumneata zici ca am intrat in localitate; doar daca cineva-ti zice prin telepatie.
Treaba e foarte simpla: iesi dintr-o localitate in care nu ai intrat!
Eu sunt din Timisoara, dar nu trec pe aici toata ziua. Cred ca ultima data, cand nu era soseau de centura. Eu am cerut o parere avizata, nu una care nu are contact cu realitatea.
Contestati in instanta procesul verbal de contraventie. Presupun ca vi s-a retinut permisul intrucat ati depasit viteza legala in localitate cu peste 50 km/h. Solicitati un certificat de grefa cu care va prezentati la politie si vi se va restitui permisul de conducere pana la solutionarea contestatiei.
In sustinerea contestatiei trebuie sa aveti probe certe si convingatoare. Va sugerez sa fotografiati (sau mai buna ar fi o inregistrare video) a traseului pe care l-ati urmat si din care sa se vada existenta sau inexistenta indicatoarelor rutiere care sa va oblige la limitarea vitezei la 50 km/h ("Intrare in localitate" sau "Limitare viteza la 50 km/h"). Pe fotografii sau pe inregistrarea video trebuie sa apara, in mod obligatoriu, data la care s-a facut respectiva inregistrare.
Vina ca ati fost sanctionat nu va apartine, aceasta apartinad Consiliului Judetean Timis care este administratorul drumului (am inteles ca contraventia s-a produs pe un drum judetean) care conform Codului rutier avea obligatia, cu avizul politiei rutiere, de monta indicatoarele rutiere pe respectivul drum.
Va doresc succes.

Alte discuții în legătură

Limita de viteza pe niste sectoare de drum kir kir Buna ziua. Am o intrebare cu privire la codul rutier intr-o anumita situatie. Se da o localitate la intrarea in localitate pe panoul de anunta intrarea in ... (vezi toată discuția)
Accident in sensul giratoriu valentin.gherman valentin.gherman Buna ziua! Aseara am fost lovit in partea stg spate rezultand axa masinii indoita, intr-un sens giratoriu. Eu intram de pe o strada laterala (supermarchet) in ... (vezi toată discuția)
Situatii de restrictii de viteza prevazute strict de codul rutier ... anso1 anso1 situatii de restrictii de viteza prevazute strict de codul rutier si neaplicate pe strada (semne de circulatie puse in mod abuziv si interesat, in ... (vezi toată discuția)