avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Paznic de noapte si zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Paznic de noapte si zi

va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:37, 22 Decembrie 2015
Pentru a fi angajat paznic de noapte in primul rand trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in Codul muncii pentru munca de noapte, adica sa fi implinit 18 ani si sa fie apt dpdv medical pt munca de noapte. Examenele medicale trebuie efectuate periodic.
De asemenea conf art 128 alin 2 CM femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
In al II-lea rand exista Lg 333/2003 priv paza obiectivelor, in care se prevede conf art 12 alin 1 ca paza proprie se realizează cu personal calificat, angajat al unităţii beneficiare, conform legii. Asadar daca va fi angajat ca agent de paza atunci trebuie sa fie calificat, sa aiba atestat.
Potrivit Codului Muncii, este considerată muncă de noapte munca prestată între orele 22.00 şi 6.00. Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu această activitate vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.

Categoriile care nu pot presta muncă de noapte, potrivit legii, sunt tinerii sub 18 ani, femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează.

Salariaţii de noapte beneficiază:
- fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
- fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Angajatorii care încălcă prevederile legale referitoare la munca de noapte sunt pasibili de plata unor amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei.

revin cu problema mea .ca sa dau mai multe amanunte paznicii lucreaza 12 ore cu 36 de la ora 18 la ora 6 .din cele 12 ore 4 sunt de zi iar 8 de noapte .am intrebat la itm cum sa fac si au spus sa trec repartizare program lucru inegal cu mentiunea 12 ore cu 36 de la ora 18 la ora 6 si spor noapte doar pt orele de noapte 25 %.in revisal nu am cum sa operez acest spor deoarece il trece la total salariu si am lasat asa salar 800 fara niciun spor iar la repartizare program am selectat inegal .intrebare
-in luna sept imi ies ore lucrate pe total 180 in loc de 168 la unul dintre paznici adica 12 ore in plus lucrate iar la angajatul care face schimbul 174 ore lucrate in loc de 168 cat ar fi in luna .ce fac in acest caz sunt doar doi paznici si se schimba unul pe celalalt inclusiv sambata si duminica .cum pontez sau trec diferenta ca si ore suplimentare ?
luna sept nu s-a finalizat dar am facut o simulare si asa ar iesi
1.In primul rand, 2 paznici nu cred ca pot lucra in ture de 12/36. Aveti nevoie de cel putin 3 paznici, in caz contrar ramane o tura libera:-/
2. Sporul de 25% se acorda la salariul de baza in cazul in care, conf art 126 lit b CM timpul lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. Adica, in fiecare tura efectueaza si munca de noapte, cel putin 3 ore. Daca nu efectueaza munca de noapte la fiecare tura, atunci se aplica art 126 lit a CM, adica beneficiaza de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază.
3. Conf 120 alin 1 CM munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, este considerată muncă suplimentară. Deci ceea ce se va presta peste cele 168 de ore, va fi considerata munca suplimentara, urmand ca, conf art 122 alin 1 CM sa se compenseze prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
dar asa vine unul intra luni seara la ora 18 si iese marti dimineata la ora 6 iar celalalt paznic intra marti seara si iese miercuri diminata deci vine 12 cu 36,nu e corect ? .se lucreaza numai acest program de la 18 la 6 pt paznici .pe pontaj evidentiez separat orele de zi si noapte adica la fiecare tura va fi 4 zi 8 noapte iar ce iese in plus le vom plati ca ore suplimentare e vorba de maxim 6-10 ore la luna in functie de tura .cu cat platesc aceste ore suplimentare 50%?
la orele de noapte nu sunt mai mult de 120 ore in luna pt fiecare angajat

Alte discuții în legătură

Plata orelor pe timpul noptii alexandrunan alexandrunan Cum este corect sa se plateasca sporul de noapte? - cu un spor de 15% la salariul de baza? - sau ,cu un spor la orele de noapte efectiv lucrate (25%la ... (vezi toată discuția)
Bună seara lucrez de pază marți de la ora 18:00 pina miercuri ... Cristi Ciceala Cristi Ciceala Bună seara lucrez de pază Marți de la ora 18:00 pina Miercuri dimineața la ora 8:00. Apoi m-ai intru seara Miercuri tot ora 18: și termin la ora ... (vezi toată discuția)
Program de lucru in ture rrramor rrramor Daca am un program de lucru in ture de 12 / 72, platesc orele de noapte cu spor de 25%, cum abordez zilele de sambata si duminica?Daca vor fi lucrate, stiu ca ... (vezi toată discuția)