avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pact comisoriu gradul IV - reziliere de drept contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pact comisoriu gradul IV - reziliere de drept contract ce inchiriere

Buna ziua. Am incheiat un contract de inchiriere, in calitate de proprietar, pe perioada ianuarie 2013-ianiarie 2015. Chiriasul a acumulat datorii la intretinere mai mult de 60 zile de la scadenta.

In contract am prevazut urmatoarea clauza: Contractul se reziliaza de drept inainte de termenul stabilit cand chiriasul acumuleaza datorii la intretinere mai mult de 60 de zile de la scadenta. In acest caz, proprietarul va trece la evacuarea chiriasului fara somatie si fara judecata.

Pot rezilia contractul fara actiunea instantei si pot trece la evacuarea chiriasului?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2013
vladion2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:56, 5 Septembrie 2013
Contractul este incheiat in fata notarului sau este inregistrat la Administratia financiara?
Articolul 1.552 din Noul Cod Civil coroborat cu celelalte.
Este inregistrat la fisc.
vladion2005 a scris:
In contract am prevazut urmatoarea clauza: Contractul se reziliaza de drept inainte de termenul stabilit cand chiriasul acumuleaza datorii la intretinere mai mult de 60 de zile de la scadenta. In acest caz, proprietarul va trece la evacuarea chiriasului fara somatie si fara judecata.

Pentru evacuare trebuie sa mergeti in instanta, obligatoriu.
Pentru plata chiriei, contractul inregistrat la fisc constituie titlu executoriu, urmeaza sa incuvintati executarea silita.


Executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu.

Constituie titluri executorii hotărârile pronunţate de instanţele judecătoreşti, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare, respectiv înscrisuri cărora legea le recunoaşte forţa unor titluri executorii.

Codul civil aduce noutăţi în materia titlurilor executorii, menţionând că, pe lângă contractele în formă autentică, sunt titluri executorii şi contractele de închiriere încheiate prin înscris sub semnătură privată și care au fost înregistrate la organele fiscale.

( titlul executoriu al contractelor de inchiriere incheiate in forma autentica, precum si al celor incheiate prin inscris sub semnatura privata , dar inregistrate la organele fiscale, in ceea ce priveste obligatia de plata a chiriei este reglementat de art. 1798 NCC).


Puterea executorie a contractului de închiriere e recunoscută doar în cazurile în care îndeplineşte condiţiile prescrise de lege: (i) înscris autentic sau (ii) înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal.


Art, 1809 din Codul civil

(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.

(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.

Alte discuții în legătură

Evacuare chirias-neplata chirie, utilitati pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua, Am un chirias care de 2 luni nu a platit chiria si nici utilitatile (nici nu mai poate fi contactat).Care este procedura pentru evacuare/reziliere ... (vezi toată discuția)
De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)
Caracterul executoriu al contractului de inchiriere georgi_ciungulescu georgi_ciungulescu Buna ziua, Contractul de inchiriere constituie titlu executoriu? Multumesc pentru raspuns. (vezi toată discuția)