Cum calculari dv ceea ce trensmite RADET catre Apa Nova si Apa Nova factureaza? " 265 mc. apa rece pentru incalzire apa calda. Apoi, Radet scrie ca a consumat n Kcal pt incalzirea apei , costul total NUMAI pt. incalzirea apei este de 1392,31 lei( pentru 265 mc) .
Ce rubrici faceti? Apa rece(pt calda si rece consumata la un loc), apoi rubrica speciala pt. costul incalzirii apei? Cum faceti in situatia cand pe langa apa contorizata exista si cantitati de apa care se pierde si care se imparte la toti in mod egal??? va spun ca este mai complicata decat contabilitatea unei firme nu prea mari. Si cum impartiti 24,6 taxa nou infiintata din factura de apa, asta fara TVA? Nimeni dintre locatari nu intelege explicatiile acestea, apoi oamenilor nu le vine sa creada ca "pretul" incalzirii este mai mare decat pretul apei. Pe de alta parte, se descarca si ei pe cine pot...adm, pres, dar nu au nici rabdare nici cunostinte sa inteleaga cum e cu apa calda pt. apa rece si ce rubrica este aceea cu Radet pt. apa calda? Azi am incercat sa explic cenzorului...la unele asoc. se recalculeaza listele...????
Intai trebuie sa va spun ca e important cand se afiseaza listele. Si am sa iau un exemplu data de 15 ale lunii.
RADET (cum ati inteles si Dv) factureaza din ianuarie NUMAI costul agentului termic folosit la incalzirea apei calde (adica costul energiei termice). Din start trebuie sa va spun ca acesta (in functie de cat este apa de calda sau fierbinte sau calaie) este mai mare decat costul apei reci - la mc. 1 mc de AC (agent termic) poate costa 4.5 lei sau 4.9 sau 5 lei, deci e variabil. Gcal utilizate de consumul unei scari sunt masurate pe contorul de scara si acesta il veti regasi pe factura de RADET. Pentru un ap. care consuma 10 mc de AC va costa de 10 ori mai mult ca pt un ap. unde se consuma 1 mc. Acest cost este trecut in rubrica pe care ati pomenit-o Dv. RADET pentru apa calda. Este aceeasi rubrica folosita anul trecut unde se trecea cat costa pt un apartament apa calda consumata.
In rubrica de AR se trece costul AR consumate in luna pentru care se face lista la care se adauga costul mc -i consumati cu o luna in urma drept AC, dar la pret de AR. Informatia despre consumul de AC din luna precedenta este notificat de RADET pe factura emisa (informatie utilizata de administratori), dar si la APA NOVA care emite o factura separata si care vine spre sfarsitul lunii (motiv pt care, daca se afiseaza listele pe 15 nu ajunge la asociatie la timp). Ea se va imparti pe listele urmatoare alaturi de factura APA NOVA venita pentru consumul curent.
Nu este atat de complicat pentru administratori. Este mult mai complicat de explicat.
In fond nu se schimba nimic in costurile unui apartament, doar ca se impart aceste costuri altfel, pe liste.
Pierderile de apa se calculeaza exact ca si pana acum.
Deci, in rezumat AC - cost agent termic, AR - cost toata apa (AR si AC) consumat intr-un apartament la pret de AR.
Referitor la acest topic, probabil @peraspera astepta un raspuns din Bucuresti, care a venit de la d-na @elga50. In Iasi situatia este mai de mult reglementata in felul urmator:
- preturile folosite: apa rece potabila+canal = 3,7723 lei/mc; 1 Gcal = 175,0000 lei; (va plac preturile?)
- asociatia noastra are incheiat, atat cu CET-ul, cat si cu Apavital, un protocol pentru lecturarea contorilor de bransament pentru data de 24 a lunii, cu abaterile de rigoare in caz de sarbatori, etc, astfel ca in ziua cu pricina reprezentanti ai furnizorilor si ai asociatiei procedeaza la lecturarea contorilor de bransament si incheierea unor procese-verbale, care vor sta la baza emiterii facturilor pentru luna respectiva de consum; tot in aceeasi zi proprietarii fac autolecturarea contorilor proprii si prezinta situatia consumurilor la asociatie;
- pe factura de la Apavital ne este facturat consumul de apa rece potabila, canalul corespunzator si canalizare apa meteorica;
- pe factura de la CET ne este facturat consumul de apa rece necesar prepararii apei calde menajere, canalul corespunzator si separat pe alta factura costul agentului termic necesar incalzirii apei reci;
- inafara de canalizarea apa meteorica - care se calculeaza dupa niste date statistice numai de ei stiute (cam 10 lei/scara cu 20apt), la celelalte articole avem contoare pe apa rece si separat pe apa calda, aparatul masurand atat volumul de apa cat si cantitatea de energie termica consumata pentru incalzirea apei reci pentru a o transforma in apa calda - la fiecare scara de bloc;
Exemplu concret: apa rece pentru apa calda = 46 mc x 3,7723 = 173,5258 lei > 3,7723 lei/ mc apa rece
agent termic = 2.014 Gcal x 175,0000 = 352,4500 lei > 7,6619 lei/ mc (incalzire apa rece)
Total = 525,9758 lei >11,4342 lei/mc (total, apa+agt)
Observati ca referinta de calcul sunt cei 46 mc de apa rece care vor trebui incalziti in punctul termic si pentru care se consuma energie termica. Pe aceasta tema mai putem discuta...
La noi, am obs. ca si la dvs. "apa-i una", adica se aduna costurile pentru cele 2 feluri de apa(preturile sunt la fel), rezultand costul pe apa rece; separat se trece rubrica Agt/acm. Diferentele despre care se tot vorbeste pe forum, la noi se calculeaza la nr. de persoane prezente, pentru apa rece si separat pentru agt/acm.
Proprietarilor cu centrale termice li se repartizeaza diferente numai la apa rece.
Cu stima, adam Grecu
Asa era si in Bucuresti pana anul acesta. RADET factura apa calda cu pret compus din pret AR la care se adauga pretul agentului termic pentru incalzire si se mai adaugau canalizarea si apa meteorica...in fine....prostioare d-astea, iar APA NOVA factura numai apa rece potabila livrata ca atare si canalizarea.
Acum, mai nou, incepand din ianuarie anul acesta, din ratiuni economice pentru RADET, a caror incasari de la populatie sunt foarte greoaie (toata lumea lasa RADET de platit la sfarsit si cu ce le mai ramane din bani), RADET "a aruncat pisica moarta" - valoarea intregii cantitati de apa in facturare la APA NOVA. Asa se face ca socotelile cu apa a bulversat mii si zeci de mii, sute de mii de oameni, administratori si locatari deopotriva si asa cum am mai spus, valoarea facturilor in fond nu se schimba, doar ca se distribuie altfel. Ei, aici e-aici!!!! Cum faci corect calculul, cum convingi locatarii ca ai procedat corect. Ca si cum lucrurile n-ar fi fost si asa incurcate cu apa, ne-am mai complicat si cu asta!!
am si eu o intrebare..cine cunoaste o asociatie,unde se face inregistrarea corecta a agentului termic pt incalzire?
Pt apa calda exista un apometru care masoara numai debitul, iar furnizorul comunica agentul termic consumat. La gigacalorimetre se masoara diferentele de temperatura...netinand cont de valoarea furnizarii...In contract se stipuleaza o temperatura minima de furnizare.Exista la asociatie posibilitatea de masurare?Normal ar trebui ca livrarea sub temperatura prevazuta in contract..sa nu fie inregistrata...
Daca administratorii si ar face datoria...cheltuielile ar scadea la jumatate...dar...
Costul apei in bucuresti
euTU
Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)