avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... PENALITATI stipulate in contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

PENALITATI stipulate in contract

Imi spune cineva ca o firma a avut probleme (cred ca in cadrul unui audit, sau control - garda financiara ), cerandu-i-se facturile de penalitati emise in baza contractelor, in care stipulau penalitati de intarziere in cazul intarzierii la plata. Aveau multe creante neachitate...trecute de termenul de scadenta, pentru care nu emisesera facuri de penalitati.
Se poate sa ai probleme pt chestia asta? La firma la care lucrez am inserat in contracte si penalitati, dar nu cred ca ma poate amenda cineva ca nu le-am perceput !!! Le las in contract ca sa pot uza de ele in cazul in care dau un client in judecata si cand evident vreau pe langa debitul principal si penalitatile aferente.
O varianta ar fi sa modific, prin a stipula ca imi rezerv dreptul de a percepe penalitati in caz de intarziere, dar totusi as vrea sa las neschimbat, si anume ca percep penalitati, nu ca imi rezerv dreptul sa....
E o problema ca le inserez in contract, ca fiind obligatorii, dar ca fac uz de ele optional? Voi ati auzit de vreo firma sa aiba dificultati? Sa i se ceara emiterea facturilor de penalitati pentru a se incadra in normele legale? Eu una...nu! E prima data! Astept parerile voastre si va multumesc !
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 11:58, 20 Aprilie 2010
Fara contract cu clauza de penalitati nu le puteti obtine.
Nu vadcare sa fie problema ca nu veti solicita penalitatile de intarziere.
Insa daca se va intarzia cu plata eu zic ca veti uza de ele intrucat va fi nevoie.

avocat Claudiu Lascoschi
Foarte multi agenti economici isi pun aceeasi intrebare. Daca sunt obligati sau nu sa factureze penalitatile din contract?
Logica simpla spune ca facturarea penalitatilro ar pune la punct pe debitorul care intarzie la plata (sau in indeplinirea obligatiilor asumate) si l-ar face sa plateasca sau sa execute obligatiile mai repede.
De asemenea, existenta unei facturi poate usura misiunea de a demonstra instantei existenta intregii creante neincasate.

Teoretic, detinerea de drepturi si obligatii trebuie sa fie reflectata intr-un document justificativ, inregistrat in contabilitate. Creantele trebuie evidentiate in contabilitate.
Acestea sunt doua motive pentru care unele organe de control pot pretinde ca, lipsa evidentierii in contabilitate a sumelor neincasate si, mai ales, a penalitatilor aferente, ar produce o diminuare a rezultatelor obtinute din activitatea firmei.
Sanctiunea pentru nefacturarea penalitatilor de intarziere, specificate in contracte, ar putea fi aplicata in baza dispozitiilor Legii contabilitatii nr.82/1991.
De asemenea, potrivit legii privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale nr.469/2002, creditorii sunt oarecum obligati sa actioneze in judecata pe debitorii lor.
Mai trebui cercetat subiectul...
Poate ne ajuta un contabil.
O problema ar fi aceea ca nu are cum sa evidentieze penalitati de intarziere atata timp cat ele nu exista.
Penalitatile de intarzire nu pot fi aplicate, potrivit contractului, decat dupa momentul in care obligatia devine exigibila.
Or, daca debitorul isi executa obligatia juridica la termen, acesta nu va putea fi obligat la plata penalitatilor de intarziere.

avocat Claudiu Lascoschi
Dl. Lascoschi, in discutie este evident vorba de penalitati nefacturate pentru sumele exigibile, NU DESPRE CELE INCA NEAJUNSE LA TERMEN, PENTRU CARE NU EXISTA FUNDAMENT sa se factureze penalitati. Intrebam daca suntem pasibili de vreo amenda cand creantele noastre au ajuns la termen si noi nu facturam penalitati.

In ceea ce priveste legea mentionata de dl. Iaris, 469/2002, stiu ca imi da dreptul ca pentru intarzierea la plata, pe langa debit sa percep si penalitati , iar pe langa acestea cf. art. 4 alin. 2. sa cer si daune moratorii/ compensatorii. Ceea ce am incercat, dar e ca si cum ceri pebnalitati la penalitati. In fine, cert e ca legea asta nu ma obliga sa actionez pe instanta debitorul, dar e logic ca oricine are o creanta neincasata, va proceda la judecata.

Oricum daca as incasa penalitati as face factura pe ele, dar atata vreme cat in cele din urma ne primim debitul si vrem sa colaboram in continuare, si nu mai facturam si penalitatile, nu vrem sa ramanem cu facturi emise care sa nemana neachitate. Eu tot nu cred ca as primi amenda, sa vedem poate ne lamureste un contabil...la ce art din lg. 82 ar trebui sa ne uitam......

Va multumesc mult pentru interesul acordat...si mai ales intr-o seara/noapte de sambata....=D> (mai exista si oameni pasionati de munca lor...daca nu ati fi fost..clar nu ati fi gasit rabdarea sa-mi raspundeti..si in primul rand sa cititi speta la o ora atat de tarzie....)
1. Nu poate fi auditata decat o autoritate/institutie publica sau o societate cu capital de stat, fie si partial. Din topicul dvs. si din cel de-al doilea mesaj nu rezulta acest lucru. Doar in aceasta situatie puteti avea probleme, intrucat auditorii camerelor de conturi judetene pot aprecia ca ati privat bugetul de stat de penalitatile despre care faceti vorbire.
In Regulamentul publicat in M.O. nr. 78/10.02.2009 sunt prevazute toate autoritatile si societatile care sunt auditate, obligatoriu, de catre camerele judetene de conturi.

2. Daca sunteti firma cu capital integral privat, nu va poate amenda nimeni. Pentru care fapta, pentru ca va prejudiciati singuri, nefacturand si, astfel, neincasand penalitatile?
Simt nevoia sa ies din tiparul propriului limbaj si sa spun ca este aiurea rau de tot.
Daca vigilentul organ fiscal se va gandi ca ati facturat si incasat separat penalitatile, ii puteti dovedi cu evidentele contabile contrariul.
Ultima modificare: Duminică, 22 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati mirceapreda76 mirceapreda76 Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)