avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatii europene
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatii europene

buna ziua.ce trebuie sa fac pentru a lua alocatie din norvegia?
sotul meu lucreaza cu contract pe perioada nedeterminata.ce acte imi trebuiesc ,de unde se iau si care sunt pasii ce trebuie facuti.va multumesc si astept raspuns cat mai repede.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:44, 11 Septembrie 2013
1.Potrivit Regulamentului European nr. 1408, „salariatii, lucratorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene beneficiaza de securitate sociala.

2. Pentru a avea acces la aceste prestatii familiale, persoanele interesate trebuie sa cunoasca cele doua formulare europene, E411 si E401. Primul se utilizeaza de catre institutiile abilitate din Romania pentru a rezolva cumulul de prestatii pentru membrii unei familii, iar formularul E401 contine mentiuni privind membrii familiei lucratorului salariat sau independent, ai somerului, ai titularului unei pensii sau rente.

3. Procedura se demareaza prin depunerea formularului E411 completat in partea A la institutiile abilitate cu plata prestatiilor familiale din Romania sau din tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.
Trebuia ca unul sau ambii părinţi să lucreze într-unul din statele UE sau din spaţiul economic al UE, cu forme legale. Copiii pot locui fie în străinătate, fie în România. Părinţii trebuie să se adreseze instituţiei care plăteşte alocaţie în statul respectiv şi să solicite formularul E 401 sau formularul E411, pe care îl vor completa în partea A. Formularul trebuie să ajungă apoi la AJPS din tara, fie prin instituţia similară din străinătate, fie poate să fie adus la sediul instituţiei noastre, personal, de părintele rămas în ţară.
Norvegia nu este stat membru al UE. ;)
Din pacate, Regulamentul este aplicabil pe tot teritoriul UE, dar si in Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia.
Stiu ce postez .
1. - Si eu stiu ce postez.
- Nu am zis ca nu poate beneficia de alocatie pentru ca Norvegia nu e in UE.

2. Norvegia nu e in UE dar este in spatiul economic al UE
Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 se aplică Norvegiei în temeiul anexei VI la Acordul privind Spațiul Economic European .

Prin urmare, beneficiaza de alocatia europeana in norvegia.

Aici nu era vorba despre a fi sau nu in UE , ci despre dreptul de a;primi alocatia europeana.

Alte discuții în legătură

Alocatiile europene pt copii inlineasofa inlineasofa Unde trebuie sa ma adresez ptr .plata alocatiei europene dupa complectarea formularului E411 daca sotul este cetatean italian si lucreaza in Romania, sotia ... (vezi toată discuția)
Alocatie europeana nico123 nico123 Buna ziua, ma intereseaza pasii ce trebuie urmati pt primirea alocatiei europene. Tatal lucreaza in Germania, cu contract legal de munca, locuieste acolo cu ... (vezi toată discuția)
Cum se transfera alocatia copiilor cu parinti care lucreaza in strainatate? simona44 simona44 Buna ziua, As dori sa stiu daca pot transfera alocatia copilului meu care se afla in Romania la domiciliul tatalui, daca eu lucrez in strainatate, in ... (vezi toată discuția)