O precizare: avertismentul scris este singurul caz permis de lege în care e posibilă sancţionarea fără cercetare disciplinară.
Articolul 267
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a) [avertismentul scris - n.a.], nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Referatul este, de regulă, documentul prin care se face o sesizare, propunere etc., un fel de raport. În acest caz, utilizarea termenului e improprie, însă intenţia de sancţionare poate fi clară. Nu cred că trebuie să vă cantonaţi în probleme de terminologie; "referat" poate echivala foarte uşor cu "avertisment scris".
Cazul dvs. pune o problemă interesantă: dacă regulamentul intern prevede sancţiunea concedierii pentru abateri repetate (sancţionate prin avertisment scris), angajatorul ar putea evita complet procedura cercetării disciplinare pentru a concedia un salariat; angajatorul ar putea da
x avertismente scrise (pentru care nu este necesară cercetarea disciplinară) urmate, conform regulamentului intern, de sancţiunea concedierii pe motive disciplinare...