avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Supraveghere video hol de bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Supraveghere video hol de bloc

Buna ziua.
Locuiesc intr-un bloc de apartamente si de cate ori s-a discutat despre instalarea unui interfon nu s-a putut ajunge la un consens.
Prin urmare as dori sa imi montez (in usa apartamentului propriu) un vizor cu camera de supraveghere. Implicit camera o sa supravegheze/inregistreze tot ce se intampla pe hol 24/24 si as dori sa stiu daca incalc vreo lege in vigoare prin instalarea acesui vizor cu camera de supraveghere.
Daca s-a mai discutat acest subiect imi cer scuze dar cand am cautat in forum nu am gasit nici un topic relevant pentru problema mea.
Cel mai recent răspuns: CrysNico1971 , utilizator 21:49, 10 Octombrie 2013
Avand in vedere ca inregistrarile urmeaza sa intereseze partea comuna a imobilului de locuit in comun si diverse persoane,aveti obligatia sa respectati conditiile legale de montare sistem de supraveghere prevazut de L nr 333/2003.HG nr 10101/2004 privind normele metodologice de aplicare a L nr 333/2003 aviz ANSPDCP ,acordul individual pentru montare sistem monitorizare video
Atentie sporita in special la dovada individuala a proprietarilor pentru a-si exercita dreptul la opozitie la prelucrarea imaginilor personale conform prev L nr 6777 din 2001 privind protectia datelor cu caracter personal


In primul rand va multumesc pentru rapiditatea raspunsului, apoi trebuie sa mentionez ca "acordul individual pentru montare sistem monitorizare video" la care faceti referire nu o sa il pot obtine deoarece in prezent exista o situatie conflictuala care a impartit locatarii in 3 tabere dintre care o parte au distrus in mod repetat cateva corpuri de iluminat de pe casa scarii.
Asadar am nevoie de niste imagini cu care sa-i "calmez" si sa nu mai distruga bunurile din casa scarii.
Banuiesc ca daca nu am acordul ptr montarea camerei de supraveghere imaginile respective nu au nici o valoare in instanta dar ca sa ii "calmez" vor avea un efect.
Totodata as dori sa stiu ce anume risc prin montarea acestei camere fara un acord: amenda, puscarie sau amandoua?
Prevederile legii 333/ 2003 actualizata,art. 34, alin.(1) prevede "
persoanele fizice sau juridice pot desfasura activitati de proiectare, instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractiei, numai pe baza licentei eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane, prelungita la fiecare 3 ani, si cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informatii, eliberat in termen de 30 de zile."


Legea 333/2003 preizeaza ce inseamna sisteme de alarmare impotriva efractiei,care implica si sistemele de supraveghere video.
Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal, trebuiesc priecte avizate de IGPR H.G. 1010/2004 si Dispozitia IGPR 422/2006): proiectele ce trebuiesc avizate sunt: - obiective strategice
- unitati financiar-bancare
- institutii de interes public: gari, autogari, primarii, scoli, gradinite
- cazinouri
- case de schimb valutar si amanet
- magazine de bijuterii
- magazine de produse electronice si calculatoare
- casieriile
- magazine comerciale
- supermarket-urile
-magazine de arme si munitii
- spatii de comercializare a produselor petroliere
- detinatorii de produse ori substante toxice: depozite, farmacii

Lcenta se obtine dupa verificari amanuntite ale IGPR-ului si cu acordul SRI


Legea nr 333/2003
ART. 34
(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfasura activităţi de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmare impotriva efractiei sau a componentelor acestora numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Romane, reînnoită la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.
...
ART. 58
Desfăşurarea de activităţi de paza sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenta de funcţionare prevăzută de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
...
Art. 28
...
(5) In sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistrare si stocare a imaginilor si datelor, corespunzator gradului de siguranta impus de caracteristicile obiectivului pazit.




Atetie la disp Legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
Fiind sistemul dvs de supraveghere,firesc se va pune intrebarea de catre vecini,cine are acces la inregistrari....


@adrianSB, art.34 din legea 333 la care s-a facut referire, face parte din \"SECŢIUNEA a 2-a Licentierea societăţilor specializate în sisteme de alarmare impotriva efractiei\", cu alte cuvinte reglementeaza situatia celor care vand si instaleaza astfel de sisteme.
Dvoastra ca si locatar, nu sunteti societate specializata sa va intereseze art. respectiv.

Dvoastra fiind la bloc, montarea sistemelor trebuie facuta prin acordul proprietarilor si Asociatiei, pentru ca vizeaza partile comune : scari, acces, etc. Pana acum nu cred ca a facut cineva puscarie pentru ca a montat o camera la usa lui, dar nici legislatia nu este clara. Sfatul meu este sa luati legatura cu sectia de politie si sa le cereti avizul, sa vedeti care este si pozitia lor, pentru ca discutiile pe subiectul asta sunt lungi, multe si fara o parere unanima, unii instaleaza, altii cer drept vezi doamne la intimitate (ca si cand ar umbla pe scara blocului in neglije). Important este ca cei care va monteaza camera sa fie autorizati in acest sens.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
@ ynocentta ->eu nu o sa desfasor activitatea in mod regulat si/sau in scopuri comerciale:D
@ trandafir2 ->m-ati mai linistit :D si va multumesc pentru asta. Eu efectiv o sa dau o gaura in usa si o sa montez o camera care din exterior este vazuta ca un vizor normal. Ceva astemanator cu asta [ link extern ]

Va multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi.
Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2013
AdrianSB, utilizator

Alte discuții în legătură

Conditii instalare sistem supraveghere video cercetasul cercetasul In urma mai multor spargeri pe scara blocului , noi locatarii, dorim sa instalam un sistem TVCI, dar de catre noi si nu o firma specializata. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere video rada_gaby rada_gaby E legal sa imi pun o camera la curtea mea, sa imi filmeze spatele casei, doar proprietatea mea, nu spre vecini sau spre drumul public, pot sa chem o persoana ... (vezi toată discuția)
Montare sistem supraveghere video c60411495 c60411495 Buna ziua, Am fost contactat de catre o farmacie sa ii montez un sistem de supraevghere video. (Societatea mea se ocupa cu vanzarea de produse IT, Software, ... (vezi toată discuția)