avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Cum ne alegem viitorul presedinte? De el depinde si ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Cum ne alegem viitorul presedinte? De el depinde si cum vor arata viitorii ministri ?

Desi mai este cam 1 an pana la alegerile viitoare pentru presedinte, se agita apele. Tot mai des presa scrisa si vorbita abordeaza subiectul, inclinand balanta catre cei pe care ii agreaza sau de ce sa nu punem punctul pe "i", catre cei pe care patronul ii indeamna.
Ma intreb uneori, ce imi doresc eu. Nu stiu exact cum as dori sa arate viitorul presedinte, dar cu siguranta imi doresc sa nu semene in niciun fel (nu ma refer la fizic) cu precedentii presedinti ai Romaniei.
Am gasit un articol scris de Andrei Plesu, care consider ca poate fi ca un "licurici" pentru cei care doresc altceva pentru romani.

Cum le spui dumneata, să tot stai să asculţi.
de Andrei Plesu


Uneori, ascultîndu-l pe Crin Antonescu, te trezeşti rostind, cu un mic frison de admiraţie, replica tandră a coanei Efimiţa: ”Ca dumneata bobocule, mai rar cineva !” Cînd, de curînd, se căuta un candidat pentru funcţia de ministru al Transporturilor, şeful liberalilor şi viitorul nostru preşedinte a explicat jurnaliştilor cît de grea e alegerea pe care va trebui să o facă.
Iată textul: ”Avem următoarea problemă: transporturile sunt diverse – în apă, în aer, pe uscat, sub pămînt; iei un ceferist, nu ştie cum e cu vapoarele, iei un aviator, nu ştie cum e cu metroul, iei un marinar, ştim ce se întîmplă…” Trecem peste ironia finală, în care se dă încă o fină lovitură lui Băsescu (marele şi singurul proiect politic al vorbitorului). Restul însă e abisal. Să ne gîndim puţin. Ce faci cînd ai de ales un ministru al sănătăţii ? Iei un cardiolog, nu ştie cum e cu ficatul, iei un dentist, nu ştie cum e cu urechile… N-ai de ales: trebuie să iei un expert contabil, absolvent ASE (la fără frecvenţă), fost ”lucrător comercial” la ”complexul de restaurante şi hoteluri Athénée Palace”. Ecce homo ! Îl ai pe Eugen Nicolăescu ! Dar să luăm Ministerul Tineretului şi Sportului. Complicaţiile sporesc ! Să fie foarte tînăr ? Cît de tînăr ? Să fi cîştigat ceva medalii sportive ? Ce fel de medalii ? Iei un boxeur, nu se pricepe la polo, iei un fotbalist, nu ştie cum e cu şahul, iei un aruncător de suliţă, nu ştie cum e cu handbalul. Ce faci ? Te poţi salva, eventual, cu stomatologul Bănicioiu. Sau, ca în anii 1997-2000, cu un profesor de istorie de la Soleşti şi Niculiţel (”singurul ministru pe care l-a dat judeţul Tulcea după revoluţie” ! – cum scrie la Wikipedia). E vorba de însuşi Crin Antonescu. Oricum, ideea e că, decît să dai peste cineva care ştie o bucăţică, dar ignoră altele, mai bine iei pe cineva care nu ştie nimic.
Dar să nu fim răutăcioşi ! Ceea ce vrea, de fapt, să spună, dl. Crin Antonescu este că una e competenţa ”tehnică”, alta e cea ministerială. Cea ministerială ”înseamnă competenţa pe politici pe domeniul respectiv”. Bun. ªi cum arată o asemenea ”competenţă” ? Aici, liderul liberal şi viitorul şef de stat răspunde mai curînd indirect: prin nominalizarea dnei Ramona Mănescu. Dna Mănescu are multă experienţă în foarte multe domenii, cu excepţia transporturilor. ªi atunci de ce a fost aleasă ? Dl.Antonescu nu întîrzie să explice: a ales-o ”avînd în vedere complexitatea, dificultatea şi multiplele faţete de abordare ale tematicii şi politicilor dintr-un asemenea minister”. Deci: nu apă, nu aer, nu pămînt sau sub pămînt ! Ci complexitate, dificultate, faţete multiple…Pentru detalii, mai avem încă de aşteptat. Să avem puţintică răbdare.
Cu ministerele, să zicem, totuşi, că ne mai descurcăm. Dar, provocat de metafizica dlui Antonescu, m-am trezit speculînd asupra exigenţelor pe care le implică ”meseria” de preşedinte al ţării. ”Se sparie gîndul !” Un preşedinte trebuie să fie al tuturor ! Alegi un ”intelectual fin”, nu place la popor. Alegi un tont, face şi zice nefăcute. Se pricepe la trebile interne, dar ar putea sta prost cu externele. E bun la ”reprezentare”, dar s-ar putea să nu aibă idei. Are idei, dar n-are simţ practic. E cumsecade, dar vorbeşte prost. E rău, dar vorbeşte bine. ªtie limbi străine, dar n-are talent diplomatic. Nu ştie limbi străine, dar le vorbeşte… Pînă la urmă, nu putem avea alte criterii decît cele de genul ”complexitate, dificultate, faţete multiple…” Privind retrospectiv, toţi foştii noştri preşedinţi ar fi fost buni la Transporturi. Dl. Iliescu era cu apele, dl. Constantinescu cu pămîntul şi sub-pămîntul, iar dl. Băsescu plimba pămîntul şi sub-pămîntul petrolier pe ape. N-am încercat încă un preşedinte ”aerian”. Adică unul ”cu competenţă pe politici pe domeniul respectiv”. Va acoperi, oare, dl. Crin Antonescu această lacună istorică ?
”Va acoperi, oare, dl. Crin Antonescu această lacună istorică ?” ; ” dar cu siguranta imi doresc sa nu semene in niciun fel. . . ”, nicio grijă : viitorul președinte, cu sau fără voia noastră va fi cu terminația în ”escu”.Ce va fi ? Cred că trebuie să cercetăm puțin terminația ”escu” din Președinția României, în rest, totul este doar o chestiune de timp.
gigipopa a scris:
Crin Antonescu această lacună istorică ?

Crin e pus pe treaba, Crin e pus pe fapte mari, Crin face nu vorbeste, Crin ... un om, un presedinte. "Soarele rasare, xxxxrau apare"

Noi, alegem nu-i bai, dar intrebarea care se pune este ... din ce? dintre cine si cine?
Ce poti sa alegi dintr-un raft in care ai : tocana de legume, creveti vietnamezi si niste conserve de peste cu solzii pe ei? (cred ca va mai aduceti aminte)
Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
trandafir2 a scris:
... din ce? dintre cine si cine?
. . . : tocana de legume, creveti vietnamezi si niste conserve de peste cu solzii pe ei?


de fiecare dată, zicem noi, alegem pe cei mai buni dintre oferta de ”tocana de legume, creveti vietnamezi si niste conserve de peste cu solzii pe ei”, dar realitatea se prezintă cu totul altfel : aleșii noștri uită de unde au plecat, cine au fost înainte de a fi ”unși”, înainte de a se cocoța cu nerușinare pe cele mai înalte ”trepte” ale statului mințindu-i pe electori că ei vor face și vor drege . . . adică, tot ce vă doriți voi, dragii mei păcăliți.Odată ajunși sus de tot, aceștia : își aduc aminte de ”politica partidului”, de a se îmbogății cât mai mult, confundă visteria țării cu propria feudă, se pretează mai presus de lege șiii devenim doar ”un stat de asistați social” în viziunea lor.
Mda, foarte interesant, initiatorul topicului doreste ca viitorul presedinte sa nu semene cu precedentii presedinti si pentru asta ne "lumineaza calea" cu un citat din plesu, un sustinator fervent al actualului locatar de la Cotroceni.
trandafir2 a scris:

Noi, alegem nu-i bai, dar intrebarea care se pune este ... din ce? dintre cine si cine?
Ce poti sa alegi dintr-un raft in care ai : tocana de legume, creveti vietnamezi si niste conserve de peste cu solzii pe ei?


asta e raftu' 2014:

Ponta nu exclude candidatura la președinție - sau Isărescu, Oprescu, Tăriceanu, Geoană:confused:

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Vom fi iarãsi ce am fost sau vom fi iarasi ce-am fost, si mai mult decât atâta? Ares-3 Ares-3 PDL si PNL se unesc. Isi doresc un partid mare, sunt deschisi la aliante si fuziuni... Nu cred ca exista tara cu politica atat de SF ca a noastra. Am ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre candidatii la prezidentiale ? davidpaulclaudiu davidpaulclaudiu https://www.youtube.com/watch?v=APuRJMTbEhE Raspuns pentru Alex C. : Traiesc intr-o tara libera, democrata care imi asigura prin drepturi sansa de a ma ... (vezi toată discuția)
Psd a dat semnalul în teritoriu: baronii se pregãtesc de ruperea usl ContSters257414 ContSters257414 [b]Surse- PSD a dat semnalul în teritoriu: baronii se pregătesc de ruperea ... (vezi toată discuția)