avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Control fiscal al finantelor publice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Control fiscal al finantelor publice

Buna ziua!

De cand cu criza aceasta, au inceput si controalele fiscale de fond ale administratiilor fiscale la persoanele juridice mai dese decat pana acum.

La o firma care nu a avut niciun control de fond de la finante de la infiintare(an 2000) pana in prezent, ce perioada fiscala este controlata? de la infiintare, pe ultimii 5 ani sau ultimii 3 ani?

Am auzit ca acum se controleaza ultimii 3 ani. Oare care este adevarul?
Controlul de la finante poate urmarii situatia firmei pe ultimii 5 ani.
(1) Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale.
(2) La contribuabilii mari, perioada supusa inspectiei fiscale incepe de la sfarsitul perioadei controlate anterior, in conditiile alin. (1).
(3) La celelalte categorii de contribuabili inspectia fiscala se efectueaza asupra creantelor nascute in ultimii 3 ani fiscali pentru care exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale. Inspectia fiscala se poate extinde pe perioada de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, daca este identificata cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) exista indicii privind diminuarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat;
b) nu au fost depuse declaratii fiscale in interiorul termenului de prescriptie;
c) nu au fost indeplinite obligatiile de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat.
Doamna David a dat un citat din Codul de procedura fiscala.
Termenul general in domeniu este de 5 ani dar, daca exista indicii ca s-au savarsit fapte de natura penala, controlul fiscal se poate extinde pe 10 ani.

"Indicii ca s-au savarsit fapte penale" exista intotdeauna daca vigilentul organ fiscal apreciaza ca exista. X-(
Doamne fereste-ne de vigilenta lor!
Ca sa-si faca norma de "vigilenta" nu prea se mai incadreaza in timp,daca verifica pe ultimii 10ani.Asa ca ,din experienta perioada este de max 3 ani in urma .

Alte discuții în legătură

Perioada supusa inspectiei fiscale costicul costicul Ce sa inteleg din: perioada supusa inspectiei fiscale incepe de la sfarsitul perioadei controlate anterior, in conditiile incadrarii in termenul de ... (vezi toată discuția)
Control fiscal AFANFANA AFANFANA Pe ce perioada retroactiva se poate face un control fiscal de fond?? (vezi toată discuția)
Perioada supusa inspectiei fiscale bobi07 bobi07 sunt un contribuabil mic si am in prezent un control de la impozite si taxe locale. un jurist mi-a spus ca deoarece sunt un contribuabil mic perioada ... (vezi toată discuția)