Buna ziua. Am o nelamurire cu privire la ce am facut (sper sa nu fie prea tarziu) in urma cu 4-5 zile. Pe scurt am vandut o masina Daewoo Nubira euro 2 unui om care il cunosteam partial. Pentru ca taxa de mediu are o valoare destul de ridicata si mi-a promis ca o cumpara pentru sotia lui, am fost amandoi de acord sa facem la notar o procura speciala pentru ca el (cumparatorul) sa poata utiliza masina fara sa plateasca taxa de mediu. Nu ma deranja ca eu sa fiu inca proprietar in acte, asadar am fost la notar si am facut procura, insa aici o prima problema...
1. Notarul i-a spus ca pentru a putea folosi masina este nevoie de contract de comodat (190 ron) insa cumparatorul avand o experienta fericita anterioara cu fratele lui care a folosit o procura speciala (90 ron) a decis sa foloseasca asa ceva. De fapt procura ii ofera doar dreptul de a o vinde si contine anumite paragrafe care pot fi interpretate ca avand dreptul a o folosi si normal. Am zis ok.. nu e nici o problema. Am facut actele la notar... apoi am fost si am facut facut contractul de vanzare-cumparare apoi am fost la primarie la financiar si am scos acel act prin care arata ca nu aveam datorii si ca doresc sa scot masina de pe numele meu si sa o pun pe numele cumparatorului.
In acest moment stiu ca trebuia sa scriu pe certificat de inmatriculare faptul ca se instraineaza catre cumparator la data de... si astfel il oblig ca in termen de 30 de zile sa o inmatriculeze la politie de numele lui insa NU am facut asta tocmai pentru a evita plata taxei de mediu. Dupa ce am facut aceste acte i-am dat Certificatul de inmatriculare, CIV, cheile masinii, asigurarea, rovinieta si la revedere.
Totul bine si frumos pana cand am aflat ca de fapt cumparatorul a scos masina la vanzarea si spune ca are procura,etc. NU ma deranjeaza atat de tare faptul ca o vinde pentru ca are dreptul sa o vanda cu acea procura la pretul stabilit in procura, insa nu doresc ca actele in care eu figurez ca proprietar Certificat, CIV, Asigurare, etc sa ajunga la al 3-lea, 4-lea ,etc cumparator.. Nu doresc sa ma trezesc cu probleme la politia rutiera din cauza acestei dorinta de a-l ajuta.
Concluzia: As dori sa stiu daca este o posibilitate de a ma scoate din baza de date a politiei rutiere ca proprietar in urma vanzarii(contract vanzare-cumparare) tocmai pentru a evita viitoare neplaceri. Pe procura scrie clar ca poate fi revocata daca fac cerere scrisa insa eu doresc ca aceasta solutie sa fie ultima. NU ma deranjeaza ca o vinde, dar ma deranjeaza ca o face cu mine proprietar in actele de la politie, ca la financiar nu mai figurez.
Imi puteti spune ce neplaceri imi poate cauza aceasta "afacere"?X-(
Mergeti de urgenta la serviciul de inmatriculari auto, depuneti o informare (petitie) insotita de copia actului de vanzare si de copia procesului verbal de scoatere din evidenta fiscala, pentru a fi notata operatiunea de vanzare in Registrul national de evidenta auto. Bafta!
Nu ii foloseste la nimic daca merge la serviciul inmatriculari, deja a spus ca nu a scris pe talon, instrainat la data de... Politia il va prinde in trafic, dar nu se va sesiza, pt ca talonul este curat, plus aceea procura care o are.
Greseala asta o fac toti vanzatorii, deci respectivul nu il vad de buna credinta, putea sa va spuna ca de fapt este samsar de masini si o va vinde, in acest fel ati fi stiut ca masina va sta la politie pe numele dvs, dar in acte pe numele altora/altuia. Toate amenzile incasate de proprietar se vor debita la impozite si taxe pe numele dvs, veti spune ca este deja scoasa de la impozite si taxe, ei bine cand se debiteaza amenda, nimeni nu are in fata un registru sa vada daca masina a fost instrainata sau nu. Se stie ca nu intotdeauna politistul trece toate elementele in pv.asa ca va trebui sa il actionati in judecata pe cel caruia i-ati vandut pt a fi debitate amenzile pe numele lui. Sa stiti ca veti avea mare bataie de cap pt amenzile lui, sau amenzile urmatorilor proprietari.
Caz concret, a luat amenzi pt rovinieta, masina vanduta din 2009, scoasa din baza de date de la impozite si taxe de la vanzator, inregistrat cumparatorul in baza de date. Se stie ca amenzile pt rovinieta vin pe masina, la politie figura vechiul proprietar, ei bine toate amenzile se debita la el. Solutia a dat in judecata cumparatorul care la randul lui vandu-se si el, a solicitat certificat fiscal, pt a demonstra ca nu mai este proprietar, norocul lui ca avea contract de vanzare-cumparare, si asa a reusit sa scape dupa multe luni de alergatura.
Daca aveti deja solutia cu reziliatul, mai bine ganditi-va la dvs, cum va este mai bine, pt ca si cumparatorul se gandeste tot la el.
Daca de la fisc te-ai scos, daca la politie ai anuntat, ... cum sa iti mai vina amenda ca fost proprietar?
Nu ati vazut ca si noul cod rutier o sa prevada si anuntarea politiei (in 5 zile), nu numai a fiscului in momentul instrainarii autovehiculului. Pentru ca pana acum, la politie anuntau numai cei care stiau ca se poate asa ceva (nici politia nu s-a omorat sa incurajeze acest lucru, din motive de lene si legislatie incompleta).
Da, mentiunea de pe talon "instrainat catre ..." are sens in trafic, dar la o amenda luata prin camera (viteza sau rovineta), ... de unde se iau datele? De la politie. Deci ... vedeti de ce are sens sa anunti si politia cand instrainezi auto?
P.S. Nu contest experienta din 2009 pe care va bazati (dar nu sa anuntat la politie), ..dar mai exista si alte experiente, cand s-a anuntat si amenda nu a mai venit.
Deci am fost astazi la serviciul de inmatriculari si am vb cu politistul de acolo si mi-a spui clar. Sunt 2 posibilitati.. ori il conving pe cumparator sa treaca masina pe numele lui ori obtin o hotarare judecatoreasca prin care Politia este obligata sa radieze masina de pe numele meu. Altfel in situatia mea nu se poate.
Mai am o intrebare. Certificatul fiscal pe care i l-am dat cumparatorului este valabil doar luna aceasta si altul nu mai poate fi scos pe acelasi motiv in aceeiasi luna. Daca eu ma duc pe data de 1 luna viitoare si il scot pe motiv de expirare(se poate ca am intrebat tot azi la finante locale) sunt sigur ca in acea luna masina nu este instrainata catre al 3-lea om? Ca actualul cumparator nu mai poate scoate fiscalul in numele meu.. sau ma insel?
Am sa incerc ambele solutii... cautat avocat pentru acea hotarare judecatoareasca si incercat reziliat procura.
Certificatul fiscal poate fi scos ori de cate ori aveti nevoie, nu va limiteaza legea. Cumparatorul nu are dreptul sa ceara certificat fiscal in numele dvs, este ilegal daca vreun functionar il elibereaza, deci ati putea vorbi cu functionarul care are arondata strada dvs. Problema este ca certificatul fiscal, dat de dvs la vanzarea masinii, poate fi folosit de acesta si peste cateva luni, cand va dori sa treaca masina la taxe si impozite pe numele lui, unele servicii nu cer certificatul fiscal actualizat, ceea ce nu este corect.
Sfatul meu:
1.Reziliati procura notariala si aducetii la cunostiinta cumparatorului acest lucru, nu va trebuie avocat pt asta. Eventual puteti merge la politie si sa depuneti aceasta procura, desi ei nu se implica, asa cum v-am zis mai sus.
2. Asigurati-va ca functionarul care a radiat din baza de date, autoturismul dvs, a intocmit adresa de instiintare catre primaria cumparatorului, aveti grija sa fie cu confirmare de primire, eventual solicitati copie dupa aceasta adresa sa va interesati dvs la primaria respectivului.
3. Incepeti procedura prin instanta de-a isi inscrie masina pe numele lui.
Repet: Chiar daca nu figurati la impozite si taxe cu auto, toate amenzile luate pt aceea masina, se vor debita la rolul dvs. Numai daca in politie ar fi figurat cumparatorul, atunci se debita la el, pana atunci sunteti bun de plata.