avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj, prima de instalare si asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj, prima de instalare si asigurare de sanatate

Buna seara!
Mi-ati putea spune daca absolventii Facultatii de Medicina pot primi somaj sau prima de instalare? Daca da, ce acte mi-ar trebui si unde ar trebui sa merg?
Am inteles ca de la absolvire, pana cand se angajeaza, dupa examenul de rezidentiat, nu mai sunt asigurati, trebuie sa-si plateasca asigurarile?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Luciandlm , utilizator 22:52, 15 August 2018
1. - Orice absolvent poate primi indemnizatie de somaj daca se inregisteza la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire.
- Este vorba de Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul sau daca aveti viza de flotant in alta localitate mergeti la Agentia de acolo.

2. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj sunt:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie sau adeverinta de la facultate ca sunteti abnsolventa si data absolvirii;;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

3. - In perioada de somaj indmnizat sunteti asigurata la sanatate plata contributiilor nfiind facuta de Agentia de Somaj.
- Pe perioada cat nu sunteti asigurata la sanatate puteti incheia un contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si veti plati 44 lei pe luna.

4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art.75^1 (introdus de Legea 250/2013)
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

(2) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 nu se cumuleaza cu prima de instalare prevazuta la art. 75.

(3) Beneficiaza de primele de mobilitate persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.

5. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

6. Pentru amanunte luati legatura cu Agentia de Somaj de care apartineti.
Va multumesc pentru raspuns. Asa citisem si eu, insa incepand din aceasta toamna absolventii facultatii de medicina nu mai pot depune actele pentru somaj- deoarece noi am dat licenta in septembrie, avem examenul de Rezidentiat in noiembrie, iar din ianuarie suntem angajati. Cel putin asa mi s-a spus la Agentia de ocupare a fortei de munca Bacau - la biroul unde se depun actele pentru somaj si ca nici n-as avea dreptul la prima de incadrare sau instalare deoarece nu sunt somera nicio luna si nu conteaza ca voi lucra ca medic rezident la aprox.160km de domiciliul actual.
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
c_marusia, utilizator
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.42
...

3) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii. (alineat introdus de Legea 250/2013)

2. Dar la data cand v-ati dus la Agentia de Somaj sa va inregistrati nu aveati promovat examenul de rezidentiat deci ar fi trebuit sa va inregistreze la Agentia de Somaj.

3. - Din pacate nu au aparut inca modificarile la Normele de aplicare sa vedem ce spune acolo.
- Cel tarziu astazi trebuia sa fie publicate in Monitorul Oficial.


Am inteles. Pe mine m-ar fi interesat sa stiu daca as fi avut dreptul la prima de incadrare sau de instalare, dar inclin sa cred ca nu vom avea dreptul nici la ele. Va multumesc pentru raspuns.
1. - In articolele din Legea 76/2002, redate mai sus de mine, se spune ca beneficiaza de prima de incadrare sau/si de prima de instalare numai persoanele care primesc indemnizatie de somaj.
- Daca nu primiti indemnizatie de somaj nu primiti nici prima de instalare sau prima de incadrare.

2. Ar fi bine sa va adresati, prin e-mail, si la ANOFM, pe: anofm@anofm.ro

3. Modificarea la Normele de aplicare a Legii 76/2002 nu a aparut nici azi, pana acum.

Alte discuții în legătură

Acordare somaj absolvent medicina angelicaursu angelicaursu fiica mea a absolvit facultatea de medicina iar acum se pregateste pentru ex. de rezidentiat 1. .Asi dori sa stiu daca acum isi poate depune dosrul pentru ... (vezi toată discuția)
Somer indemnizat 2014 Annc Annc Buna ziua! Am si eu o intrebare referitoare la facilitatile pe care le au absolventii 2014 care se incadreaza in munca pe perioada primirii indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare balintanne balintanne Buna ziua!Referitor la prima de instalare,aceasta se acorda doar in cazul in care am beneficiat de indemnizatia de somaj?Eu nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)