Buna,
Am inteles ca intr-o firma platitoare de impozit pe venit, in total dividendelor se aplica un impozit de 2%(imp. venit)+16%(imp. dividende). Este corect? Daca da, persoana fizica(asociat), caruia sunt distribuite dividendele mai trebuie sa plateasca impozit pe aceste dividende in calitate de persoana fizica?
Intrebarea formulata altfe, prin exemplu: Din 10000 lei dividende cat va ramane asociatului dupa ce fiecare taxa este platita (inclusiv, daca sunt, taxe pe care trebuie sa le plateasca in calitate de persoana fizica)?
Multumesc!
RASPUNS:
Va referiti ( dupa formularea dvs.) la o microintreprindere (acestea sunt platitoare de impozit pe venit).
Impozitul pe venitul microintreprinderilor este in anul 2009 de 3% aplicat asupra veniturilor determinate conform art.108 din Legea nr.571/2003. Cota de impunere au fost si 2% dar in anul 2007 (art.107, Legea nr.571/2003).
Persoana fizica asociat in cadrul unei microintreprinderi va primi dividende ( daca profitul aferent exercitiului financiar incheiat se repartizeaza de "AGA" la dividende) care vor fi impusew prin retinere la sursa cu cota de 16%. Alte obligatii declarative nu are impozitul fiind final.
NOTA:
Daca persona fizica este asoicat unic, va trebui ca pe langa impozitul retiunt la sursa de 16% sa plateasca si contributia la FNUASS ( vezi Legea nr.95/2006) la Casa de Sanatate - va trebui sa depuna o declratie in acest sens. Cota este de 5,5% pentru anul 2009.
ATENTIE (nu are legatura cu acest subiect dar e foarte important): asociatul unic daca are contract cu Casa de pensii pentru a plati contributii de asigurari sociale (legea nr.19/2000, art.27 probabil) va trebui sa plateasca si impozit pe venitul din salarii la nivelul valorii inscrise in contract.
ALTA NOTA: pentru a nu plati 5,5% la venbitul din dividende obtinute de asociatul unic e bine sa nu fii asociat unic sau sa obtii veniturii din salarii ( cu contract de munca) sau venituri din activitati independente ( vezi art.257 din Legea nr.95/2006)