avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate - stagiul potential
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate - stagiul potential

- La intrarea in pensia de invaliditate, la 9.07.2004, sotiei mele i-a fost acordat un stagiu potential de 7 ani si 10 luni. La 1.07.2011, dupa 6 ani, 11 luni si 23 de zile de pensie, i s-a schimbat gradul de invaliditate din II in III. La recalcularea pensiei, intregul stagiu potential nu s-a mai luat in considerare, pensia fiind stabilita exclusiv pe baza punctajului efectiv realizat pana la pensionare.
- Incepand cu 1.07.2013, a revenit la gradul II de invaliditate.
- Intrebare: la noua recalculare, cat stagiu potential i se va lua in calcul la stabilirea noului cuantum, urmand sa intre in pensia de varsta la 1.12.2014? Ca sa ma exprim altfel: se vor reconsidera cei 6 ani, 11 luni si 23 de zile de pensie in gradul II?
Cu multe multumiri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
raser, utilizator
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 00:37, 27 Noiembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc frumos pentru raspuns!

Ar fi fost foarte frumos, ideal, sa fie cum spuneti dumneavoastra. Asa am gandit si noi, dar n-a fost sa fie asa. Calculul cuantumului pensiei in momentul cand a trecut in gradul III (1.07.2011) a insemnat anularea punctajului pentru stagiul potential, in totalitate, adica si cel anterior acordat de la intrarea in pensie pana la schimbarea gradului (=> Art. 132, Al 2 din Normele de aplicare a Legii 263/2010). Pe acest Art. am pierdut la tribunal, la primul termen. Am invocat exceptia de nelegalitate a acestui articol, fara succes. Acum, astept comunicarea de la tribunal, sa putem merge mai departe la recurs. Nu stim ce vom face, nu ne permitem un avocat.

De aceea, intrebam cum va fi macar pentru restul perioadei, in gradul II, pana la pensia de varsta. Ne-am cam inmuiat...mai ales pe fondul situatiei in sine (gradul invaliditatii...starea sanatatii).

Toate cele bune!
~ Conținut șters la cerere ~
1. Perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si se valorifica numai la pensionarea pentru limita de varsta.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
...

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 164
...
(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a);
...

Parerea mea este ca,stagiul asimilat(pensie de invaliditate)ar trebui sa intre in calculul pensiei de invaliditate,la schimbarea dintr-un grad,intr-altul.
Eu am cerut lamuriri de la CNPP pe aceasta tema.Astept raspuns.
Iata interventia:

99. Buna seara.La schimbarea gradului de invaliditate,din II in III,perioada in care a beneficiat de pensie grdul II(stagiu asimilat)intra in calculul pensiei de grad III ?Multumesc mult pentru intelegere.Carp Mircea - Adjud 26/07/2013 21:52


Interventia o gasiti aici:

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie grigstav grigstav Buna ziua, Daca un pensionar de invaliditate a primit la inceputul pensionarii un stagiu potential de 4 ani(acum sunt depasiti) si trece de la un grad de ... (vezi toată discuția)
Am trecut la gradul iii de invaliditate si nu am mai primit stagiu potential rdoro rdoro In ina 2003 am iesit la pensie pe caz de boala gradul doi. La stabilirea pensiei s-a luatin calcul ani efectiv lucrati si un \"stagiu potential \" stabilit la ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate-schimbari de grad ContSters377905 ContSters377905 Mentionez ca am fost pensionata in 26.06.2001 la varsta de 42ani, 6luni si 4 zile in gradul 2 de invaliditate cu o vechime in munca de 20 ani,6 luni,15 zile.In ... (vezi toată discuția)