buna ziua
As avea o intrebare in legatura cu mostenirea unei garsoniere.Mi-a murit un unchi(de fapt un nepot a bunicii mele,mama lui si bunica mea erau surori).Nu avea nici sotie,nici copii,fratele si parintii decedati.Singurii rude apropiate doi veri primari(un unchi si o matusa de-al meu),si cu mine.As vrea sa stiu daca am drept de mostenire?
Au vocatie la mostenire rudele, in ordinea gradelor de rudenie.
Unchiul si matusa dv. sunt incadrate in clasa a IV-a de mostenitori, fiind rude de gradul 4 cu el, iar dv. de gradul 5. Daca nu sunt alte rude de-ale defunctului, atunci aveti vocatie succesorala.
Tatal(mama) dv care va leaga de aceasta persoana ar avea vocatie succesorala de pe urma defunctului, alaturi de unchiul si matusa dv. Daca parintele dv este decedat, atunci dv. puteti sa il reprezentati la mostenirea defunctului, alaturi de alti frati de-ai dv.
Mostenirea se imparte in mod egal in aceeasi clasa, asta insemnand o cota egala de 1/3 .
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu opereaza reprezentarea in acest caz. (degeaba va uitati dupa ordinea ...inmormantarilor)
Pot veni la mostenire prin reprezentare descendentii fratilor sau surorilordefunctului. (nu descendentii verilor)
Or, mama utilizatorului nu este sora cu defunctul, ci verisoara
Din enuntul problemei rezulta ca defunctul avea un FRATE predecedat. Mostenirea va fi culeasa de copiii acestui frate predecedat. (nepoti de frate ai defunctului).
multumesc pentru raspunsuri.Defunctul avea un frate decedat,dar nici acela nu avea copii,doar sotie si un copil vitreg(copilul sotiei).Deci si acest copil are drept de mostenire?
Si atunci inseamna ca nu exista rude din clasa a II-a de mostenitori.
Dar unchi si matusi exista? (ai mortului, nu ai dvs.)
Daca defunctul nu are nici unchi si nici matusi in viata, atunci vin la mostenire verii primari (si aici nu ne-ati lamurit daca mama dvs. e in viata sau nu).
Mostenire
cristimunteanu
Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)
Speta drept civil
randall
Buna seara, as avea si eu o speta de rezolvat, tot pt seminar si am nevoie de ajutorul dvs.
Speta este: http://imigi.ro/files/5717/lastscan.jpg
Multumesc ... (vezi toată discuția)