avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu

buna ziua.am fost azi la firma care am lucrat ca sa intreb cum o sa recuperez bani iar cand am intrebat de bani mi sa spus ca inca lucrez la firma si ca figurez ca absent in conditia in care eu mi-am facut o cerere de incetare activitati cu data de 05.10.2013 cu acordu ambelor parti si ca iei nu sunt de acord.Vor sa-mi dau demisia si sa stau in preaviz in conditiile in care ei au restanta 2 luni intarzaiere la bani.Cum trebuie sa procedez?

Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:22, 16 Octombrie 2013
Potrivit Codului muncii:

Demisia


Art. 81. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.


Deci in baza faptului ca nu au platit salariul, potrivit art 81 (8) puteti sa va dati demisia fara preaviz. Plata salariului fiind obligatia angajatorului:

Art. 37. - Drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, în cadrul contractelor colective de muncă şi al contractelor individuale de muncă.


Art. 40. - (2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;


Incercati sa le prezentati aceste prevederi legale, sa vedeti daca nu accepta o demisie fara preaviz. In caz contrar depuneti totusi o demisie (in care specificati ca doriti ca ei sa renunte la preaviz cf articolelor de mai sus din Codul muncii) + reclamatie la ITM ca nu va accepta demisia fara preaviz.
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Inaintati cererea de demisie fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun.

ITM-ul nu are nicio legatura cu neacceptarea demisiei unui salariat. ITM-ul poate sanctiona un angajator pentru neinregistrarea demisiei . Neacceptarea nu exista.
Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea (acceptarea) acesteia de catre angajator.

Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
freeelis a scris:

Inaintati cererea de demisie fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun.

ITM-ul nu are nicio legatura cu neacceptarea demisiei unui salariat.


Cf Legii 108/1999:
Art. 5. - Inspecţia Muncii îndeplineşte următoarele funcţii generale:
a) de autoritate de stat, prin care se asigură exercitarea controlului aplicării prevederilor legale în domeniile sale de competenţă;

Art. 6. - (1) Inspecţia Muncii are următoarele atribuţii generale:
a) controlul aplicării prevederilor legale, generale şi speciale, în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei;
.....
(2) Inspecţia Muncii are următoarele atribuţii specifice:
A. în domeniul relaţiilor de muncă:
a) controlează aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;
b) controlează stabilirea şi acordarea drepturilor cuvenite salariaţilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;



Codul muncii:
Art. 260. - (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
....
n) nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea de către angajator a demisiei, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.




Daca acel angajator nu vrea sa ia act de demisia unui angajat, atunci se sesizeaza ITM si se va da amenda 1500-3000 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Cititi mai bine mesajul meu si vedeti despre ce este vorba. demisia nu se accepta si nici nu se aproba de un angajator.

Nu este vorba despre acceptare in textul de Lege ci despre neinregistrarea demisiei.
doamna care a pus intrebarea poate sa urmeze ce sfat doreste. problema doamnei este ca angajatorul mai vrea sa o tina la lucru pe perioada de preaviz. eu cred ca ce am scris este corect. Nu am spus, ca angajatorul sa accepte demisia in sensul sa fie de acord ci sa ia act de aceasta, fara preaviz in baza ce am scris mai sus.

Cred ca angajatorul daca vroia calea amiabila ar fi acceptat acordul partilor.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Conflict de munca dorintanase2005 dorintanase2005 Buna, De doua luni nu sunt platit la firma la care lucrez.Mentionez ca administratorul la incheierea contractului de munca pe perioada nedeterminata nu mi-a ... (vezi toată discuția)
Demisie florentina-doina florentina-doina Buna seara,de doua saptamani nu am fost la servici si nici nu mai vreau ,motivul este ca nu imi mai place ceea ce fac.Am o intrebare:cei de la servici nu vor ... (vezi toată discuția)
Demisia takytaky1 takytaky1 buna ziua.as dori sa stiu ce in ce mod ma poate sanctiona un angajator daca nu fac cerere de demisie si imi iau zilele de concediu pe care le am de anul ... (vezi toată discuția)