avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Va supun atentiei urmatoarea speta in speranta ca ma veti ajuta
In anul 1994 am mostenit impreuna cu sora meo o casa. In acelasi an sora mea a solicitat pe instanta iesirea din indiviziune cu atribuirea casei catre mine cu sulta, asa cum de altfel s-a hotarat in 1996 prin sentinta ramasa definitiva.
Intrebarea mea , acum ca sunt in partaj cu sotia, este daca aceasta are dreptul la jumatatea din casa ce mi-a fost atribuita cu titlu de iesire din indiviziune tinand cont si de faptul ca ne-am casatorit in 1995 ( dupa initierea procesului de sora) dar plata sultei am facut-o dupa 1996. Este partea 1/2 atribuita cu titlu de iesire din indiviziune bun comun sau nu?
Va multumesc
Nu, casa e bunul dvs propriu, ar avea drept de creanta pt sulta ce ati platit-o din fonduri comune.
Si ce inseamna asta. Ea solicita prin instanta sa se constate ca acea parte din casa este bun comun.
Pai nu e bun comun ca nu ati cumparat-o, ci ati facut partaj. Bunul a fost comun cu sora.
Sotia v-a ajutat sa platiti sulta, daca banii au fost comuni, are drept la o suma de bani.
Sa inteleg ca fosta sotie nu poate cerea contravaloarea unei parti din casa , poate cere doar jumatate din suma platita cu titlu de sulta actualizata ?
Jumatate sau mai mult, functie de cat a contribuit.
Ca valoare chiar daca ar insemna tot 1/4 din valoarea imobilului, nu e acelasi lucru cu a avea 1/4 din imobil.

Ultima modificare: Vineri, 18 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire/ cumparare avadanialic avadanialic Buna ziua, Sotia mea a mostenit impreuna cu unchiul ei un apartament la casa, cu terenul implicit. S-a facut succesiunea si mostenitenirea si au intrat ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune m-am judecat cu sora mea pentru casa ... elena45i elena45i ieșire din indiviziune M-am judecat cu sora mea pentru casa părintească. Avocatul care m-a reprezentat ma convins că trebuie să cerem \"ieșire din ... (vezi toată discuția)
Partaj dificil! Tarzan2012 Tarzan2012 Doua surori au dezbatut succesiunea dupa tatal lor. Au mostenit o casa si teren. De taiat casa pe din doua nu se poate,asa ca sora A.i-a propus sorei B. ca ... (vezi toată discuția)