La-ilaha-iLLaLLah-wa-Muhammadur-Rasulullah!
Maestre, Allah fie cu tine, Qanuni, numele sub care-l stiu urmasii otomanilor pe Suleiman I (Qanun este un cuvant arab insemnand
o lege promulgata de un conducator musulman si este un cuvant derivat din grecesc kanon, care a dat cateva cuvinte si in romana) facea cam tot ce facem fiecare dintre noi iar o telenovela nu-l injoseste pe el ci pe scenarist si pe regizor si, eventual, pe cei care saliveaza pavlovian inaintea fiecarui episod
inchipuidu-si li se deschide o fereastra catre istorie.
Filmele, indiferent de cine sunt facute, nu sunt ferestre catre istorie ci catre fanteziile echipei scenarist-regizor.
Exemple: Cate vreti! Dar va reproduc mai jos anacronismele absolut grosolane ale d-lui Sergiu Nicolaescu, in prezent decedat, din cel mai apreciat film istoric al sau.
aici aveti link-ul
[ link extern ]
iar aici aveti lista incompleta (intrucat nu mai am 12 ani, varsta potrivita pentru filmele lui Nicolaescu, mi-am pierdut rabdarea) a celor mai gogonate pocinoage comise cu indicarea minutului pentru usurinta expozitivului
Ah, sa nu uit! Maestre, eu n-am facut copy-paste, cum fac altii ci chiar am vizionat filmul acum ceva timp si am facut notitele pe care vi le impartasesc aici.
In primul rand trebuie observat ca Titus Popovici, scenaristul, nu s-a obosit deloc sa dea limbii romane folosite in film un pic de patina de vechime (cum a facut, spre pilda, Rodica Ojog Brasoveanu in romanele sale istrice) atfel ca tot ceea ce declama actorii este plin de cuvinte imprumutate de limba romana din franceza si italiana doar incepand cu sec XIX.
Apoi, in tot timpul bataliilor,
ghiulele explodeaza in mod misterios avand in vedere ca tehnologia munitiei explozive trasa de tunuri apare doar in sec al XIX-lea (Napoleon si-ar fi dat o mana, ambele picioare si un ochi pentru tehnologia asta cu care l-ar fi dat gata pe Wellington la Waterloo).
min 8:36 Selim Pasa - Sergiu Nicolaescu, fiind personaj pozitiv, are tehnologie din viitor deoarece armeaza un pistol
cu capsa inventat doar in 1820
min 22:39 Sultanul Murad III
nu are barba - omisiune importanta pentru musulmani deorece
pastrarea barbii este una dintre fitrah transmisa de Dumnezeu lui Avraam.
min 25 si urm. sultanul
Murad III vrea un domn independent si sfidator (!?) si cu toate ca in istoriografia otomana apare ca paranoic (n-a iesit ultimii 2 ani din palatul Topkapi nici macar pentru precesiune de vineri catre moscheea imperiala de frica unui complot al ienicerilor) il invita pe Mihai la
o plimbare prieteneasca in doi in care Mihai il putea trimite sa stea de vorba cu Allah.
min 40 Imperiul Otoman e numit \"Turcia\" nume pe care o parte a imperiului otoman il va purta doar in sec XX
min 44 si urm. Papa Clement al VIII-lea
este infatisat fara barba, ca papii de dupa Inocentiu al XII-lea,
ultimul papa cu barba, mort in 1700 (nu stiati ca pana la 1700 papii purtau barba? Nu-i nimic! Nici Sergiu&Titus nu stiau asta, ceea ce nu i-a impiedicat sa ajunga celebri si bogati), si face catre Preda Buzescu anacronica afirmatie \"faptele voastre sunt demne de stramosii vostri romani\"
min 51 ostenii lui Mihai sunt extaziati cand vad Marea Neagra (?!)
min 55 cardinalul Bathory i se adreseaza lui Mihai Patrascu
folosind un titlu regal \"serenissime principe\" iar MIhai Patrascu hotaraste
sa nu mai cucereasca Istanbulul (holly cow!) din cauza intarzierii ajutoarelor de la imparatul Rudolf II
min 57 si urm. un turnir cu toate declaratiile cavaleresti
obisnuite pe la 1250 la
peste 100 de ani dupa ce turnirurile nu s-au mai tinut, minunat.
ora 1:03 cel mai gay moment din filmografia romaneasca de dinainte de 1989, Sigismund Bathory ii face avansuri lui Mihai Patrascu.
ora 1:19 Sinan Pasa face planul bataliei pierdute de la Calugareni iar Mihai Patrascu face, din ratiuni de economie de intelect, un plan identic. Din film se intelege ca cine trece primul podul de peste Neajlov pierde batalia.
ora 1:26 Mihai Patrascu inventeaza si foloseste \"avant la letre\" neologismul provenit din franceza
detasament
ora 1:37 cel care striga \"victorie!!\" este strapuns de sageti cu toate ca niciun soldat de pe campul de lupta nu se vede cu arc si sageti (o fi fost strapuns de Cupidon?).
ora 1:48-1:49 Mihai Patrascu este \"fortat\" sa iscaleasca legea legarii de pamant a taranilor ... de fapt, toti stim ca n-a fost deloc asa si ca Mihai Viteazul a facut avere intr-un mod mai neortodox.
ora 1:54 si urm Din cauza unor defecte majore ale sistemului de spionaj dieta Transilvaniei afla doar in timpul unui chef-de-chef ca Mihai Patrascu e in Transilvania si hotaraste sa-l puna pe singurul ungur cumsecade din film, nobilul Tompa, la frigare.
ora 2:45 Nicolae Patrascu inventeaza si foloseste cuvinte noi intreband \"asta-i armata austriaca?\" Austria cu toata familia de cuvinte aferenta o sa aparemai tarziu in limba romana.
ora 2:47 si urm. batalia de la Miraslau in fanteziile lui Titus Popovici si Sergiu Nicolaescu este pierduta prin tradare. De fapt, Mihai Patrascu a pierdut batalia din propria greseala (vezi Nicolae Balcescu si Nicolae Iorga) in fata unuia dintre cei mai experimentati generali ai secolului al XVI-lea,
autor a 3 importante tratate de arta militara, Giorgio Basta.
ora. 2:49 Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Patrascu Viteazul
moare in timpul bataliei de la Miraslau. De fapt, a murit la Viena in 1625 dupa ce in 1609 voda
Radu Serban a poruncit sa i se taie nasul pentru a nu mai putea pretinde domnia.
ora 2:58 In fanteziile marca Sergiu&Titus Giorgio Basta este batut (poate si castrat?) de cativa nobili maghiari instigati de Sigismund Bathory.
ora 3:08 cavalerii condusi de Mihai Patrascu sunt echipati ca prin 1450 cu armura completa.
s.a.m.d.