avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Suleiman Magnificul
Discuție deschisă în Cultură generală

Suleiman Magnificul

În vremea când a domnit peste Imperiul Otoman, a fost considerat cel mai mare lider al lumii, atât de către musulmani, cât şi de creştini. A fost de asemenea un strălucitor strateg militar, un politician desăvârşit, precum şi un mare patron şi ocrotitor al artelor. El este sultanul care a condus Imperiul Otoman la apogeul său, şi a lăsat o uriaşă şi complexă moştenire cultural- istorică nu doar civilizaţiei musulmane, ci şi întregii omeniri. S-a ridicat cu adevărat la înălţimea renumelui său. A fost Magnific - Suleyman Magnificul.


......
Omul

Nici în prezent nu se cunoaşte cu exactitate data naşterii celui mai regretat şi apreciat sultan otoman. Cei mai mulţi istorici turci converg totuşi asupra datei de 6 noiembrie 1494. Tatăl său a fost sultanul Selim I, iar mama sa a fost Valide Sultan Aişe Hafsa Sultan.

Copilul a beneficiat de educaţia şi instruirea tipică pentru un viitor conducător al unuia dintre cele mai mari şi mai influente imperii ale vremii.

Prin urmare, imediat după împlinirea vârstei de şapte ani, Soliman a fost trimis să studieze istoria, ştiinţele, literatura, teologia şi tacticile militare în cadrul prestigioaselor şcoli din Palatul Topkapi din Constantinopol. În anii adolescenţei, viitorul conducător de talie mondială s-a împrietenit cu Ibrahim Pargali, un sclav grec trecut la Islam, care avea să-i devină mai apoi unul dintre cei mai apreciaţi şi de încredere consilieri.

Calităţile sale native, dublate de educaţia de exepţie au făcut ca tânărul Soliman să fie numit guvernator al provinciilor Kaffa şi Sarukhan, pe când avea doar şaptesprezece ani.

Când tatăl său, sultanul Selim I s-a stins din viaţă în anul 1520, Soliman i-a succedat fără incidente la tron. A intrat cu fast în Constantinopole pentru a deveni al zecelea sultan otoman, şi fără îndoială cel mai grandios din istoria acestui imperiu.

Conform unor istorici, Soliman a fost fascinat de viaţa şi personalitatea lui Alexandru Macedon, pe care l-a admirat şi a căutat să-i semene.

A fost de fapt influenţat de viziunea lui Alexandru Macedon de a crea un imperiu mondial care să reunească sub aceleaşi graniţe atât Orientul cât şi Occidentul.

Pentru împlinirea acestui vis, Soliman nu s-a dat în lături de la campanii militare concomitente pe trei continente, în Europa, Asia şi Africa.

La apogeul imperiului său, Soliman a insituit personal mari schimbări legislative care au vizat societatea, educaţia, sistemul taxelor şi impozitelor şi legislaţia penală. Legile sale canonice (Kanunul lui Soliman) au stabilit forma după care va fi condus Imperiul Otoman, timp de sute de ani de la moartea sa.

A fost şi un mare Mecena în adevăratul sens al cuvântului. Poeziile scrise de el sunt considerate printre cele apreciate capodopere ale genului în poezia islamică, iar la curtea sa îşi găseau refugiul o mulţime de artişti, filozofi şi lideri religioşi. Acest războinic intelectual vorbea fluent cinci limbi: turca, araba, ceagatai (un dialect turcic din Asia Centrală înrudit cu limba uigură), persana şi limba sârbă.

ªi în plan sentimental, Soliman a fost un reformator. Îndrăgostit de celebra sclavă ruteană Roxelana, cea care avea să devină Hurrem Sultan, Soliman s-a rupt de tradiţia otomană şi s-a însurat cu o cadână din harem de care a fost îndrăgostit toată viaţa, şi pe care a susţinut-o până când, spre sfârştiul vieţii sale, ea devenise adevărata stăpână a uriaşului imperiu.

..Cuceritorul

Geniul militar al lui Soliman a băgat spaima în sufletele liderilor europeni din acele vremuri mai abitir chiar decât a reuşit la vremea lui sângerosul său predecesor, temutul Mohamed, cuceritorul Constantinopolului.
Cel care se autointitula în documentele sale drept:

" -Robul lui Allah, puternic prin voia lui Allah, slujbaşul lui Allah pe Pământ, supus poruncilor din Coran, stăpân al tuturor ţinuturilor, sultan al sultanilor peste persani şi arabi, înaintemergător al legilor sultanice, al zecelea sultan al hanilor otomani, sultan şi fiu de sultan, Soliman Han. Stăpân al lumii, eu sunt Suleiman şi numele meu este rostit în toate rugăciunile din oraşele Islamului. Eu sunt şahul Bagdadului, Cezar al tutuor pământurilor Romei şi sultan al Egiptului. Eu am luat coroana regilor unguri şi pot să o dăruiesc oricând celui mai umil sclav al meu", a fost într-adevăr şi un strălucit om al armelor, şi nu ar fi lipsit mult să cucerească Viena, fapt care ar fi schimbat definitiv faţa Europei.

Cu toate că nu a cucerit inima Bătrânului Continent, a plănuit în detaliu o invazie a Romei. În restul Europei a cucerit Insula Rhodos, o mare parte a Greciei Continentale, regatul ungar, iar campaniile sale împotriva austriecilor i-au aşezat corturile sub zidurile cetăţii Vienei.

În afara campaniilor şi invaziilor, Suleiman s-a remarcat ca un actor major în jocurile politice din Europa. A dus de fapt o politică agresivă care viza dezmembrarea Europei. Ambiţiosul şi temutul sultan dorea să destabilizeze nu doar puternica şi influenta Biserică Romano-Catolică, dar şi Sfântul Imperiu Roman de Neam German. Când creştinătatea apuseană s-a divizat în catolici şi protestanţi, Suleiman a mers până într-acolo încât a sprijinit cu bani statele protestante pentru a se asigura astfel că Europa va rămâne divizată şi instabil politică, deci vulnerabilă invaziilor otomane. Unii istorici insistă că protestantismul nu ar fi avut succesul său istoric de atunci fără suportul financiar al Înaltei Porţi.

Suleiman era convins că astfel răspunde potrivit expansiunii agresive a Europei. Precum mulţi alţi lideri asiatici şi africani, Suleiman înţelegea consecinţele acestor schimbări ale polilor de putere şi vedea Europa drept principalul inamic al Islamului. În acele vremuri, Islamul începea deja să se clatine, portughezii invadaseră deja câteva obiective musulmane din Nordul Africii, iar ţarii ruşi îi supuseseră pe tătari şi îşi continuau expansiunea înspre Caucaz. În aceste condiţii, politica, victoriile şi acţiunile lui Suleiman l-au propulsat în ochii otomanilor drept ultimul Calif al Islamului, protector şi conducător al tuturor musulmanilor.

În schimb, cum campaniile sale în Europa se înscriu până la un punct sub acest deziderat, nu la fel de uşor se explică şi invaziile şi cuceririle sale în ţinuturile musulmane. Justificarările sale au rămas contradictorii şi astăzi. Dacă războaiele sale cu persanii aveau justificarea luptei cu şiiţii, rivali fără de pace ai unor musulmani suniţi cum erau turcii şi arabii, cucerirea şi anexarea Arabiei au fot motivate chipurile de faptul că emirii locali ar fi abandonat credinţa şi practicile pure...

etc etc


Dincolo de toate faţetele diverse şi complexe ale celui mai admirat şi respectat sultan turc, transpare în timp relaţia sa, rămasă pasională până la sfârşitul vieţii, cu Hurrem Sultan Roxelana. Singura femeie care l-a fermecat definitiv pe cel mai puternic om al timpurilor sale, singura femeie care l-a făcut pe Soliman să-i scrie versuri de dragoste, singura care i-a influenţat deciziile politice şi militare.


transpunerea in film pare o ecranizare despre ''vrabiute'' :D insultand, cred omagiile si respectul pentru acest om



Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
Admin, administrator
La-ilaha-iLLaLLah-wa-Muhammadur-Rasulullah!

Maestre, Allah fie cu tine, Qanuni, numele sub care-l stiu urmasii otomanilor pe Suleiman I (Qanun este un cuvant arab insemnand o lege promulgata de un conducator musulman si este un cuvant derivat din grecesc kanon, care a dat cateva cuvinte si in romana) facea cam tot ce facem fiecare dintre noi iar o telenovela nu-l injoseste pe el ci pe scenarist si pe regizor si, eventual, pe cei care saliveaza pavlovian inaintea fiecarui episod inchipuidu-si li se deschide o fereastra catre istorie.
Filmele, indiferent de cine sunt facute, nu sunt ferestre catre istorie ci catre fanteziile echipei scenarist-regizor.
Exemple: Cate vreti! Dar va reproduc mai jos anacronismele absolut grosolane ale d-lui Sergiu Nicolaescu, in prezent decedat, din cel mai apreciat film istoric al sau.
aici aveti link-ul
[ link extern ]

iar aici aveti lista incompleta (intrucat nu mai am 12 ani, varsta potrivita pentru filmele lui Nicolaescu, mi-am pierdut rabdarea) a celor mai gogonate pocinoage comise cu indicarea minutului pentru usurinta expozitivului
Ah, sa nu uit! Maestre, eu n-am facut copy-paste, cum fac altii ci chiar am vizionat filmul acum ceva timp si am facut notitele pe care vi le impartasesc aici.

In primul rand trebuie observat ca Titus Popovici, scenaristul, nu s-a obosit deloc sa dea limbii romane folosite in film un pic de patina de vechime (cum a facut, spre pilda, Rodica Ojog Brasoveanu in romanele sale istrice) atfel ca tot ceea ce declama actorii este plin de cuvinte imprumutate de limba romana din franceza si italiana doar incepand cu sec XIX.
Apoi, in tot timpul bataliilor, ghiulele explodeaza in mod misterios avand in vedere ca tehnologia munitiei explozive trasa de tunuri apare doar in sec al XIX-lea (Napoleon si-ar fi dat o mana, ambele picioare si un ochi pentru tehnologia asta cu care l-ar fi dat gata pe Wellington la Waterloo).

min 8:36 Selim Pasa - Sergiu Nicolaescu, fiind personaj pozitiv, are tehnologie din viitor deoarece armeaza un pistol cu capsa inventat doar in 1820
min 22:39 Sultanul Murad III nu are barba - omisiune importanta pentru musulmani deorece pastrarea barbii este una dintre fitrah transmisa de Dumnezeu lui Avraam.
min 25 si urm. sultanul Murad III vrea un domn independent si sfidator (!?) si cu toate ca in istoriografia otomana apare ca paranoic (n-a iesit ultimii 2 ani din palatul Topkapi nici macar pentru precesiune de vineri catre moscheea imperiala de frica unui complot al ienicerilor) il invita pe Mihai la o plimbare prieteneasca in doi in care Mihai il putea trimite sa stea de vorba cu Allah.
min 40 Imperiul Otoman e numit \"Turcia\" nume pe care o parte a imperiului otoman il va purta doar in sec XX
min 44 si urm. Papa Clement al VIII-lea este infatisat fara barba, ca papii de dupa Inocentiu al XII-lea, ultimul papa cu barba, mort in 1700 (nu stiati ca pana la 1700 papii purtau barba? Nu-i nimic! Nici Sergiu&Titus nu stiau asta, ceea ce nu i-a impiedicat sa ajunga celebri si bogati), si face catre Preda Buzescu anacronica afirmatie \"faptele voastre sunt demne de stramosii vostri romani\"
min 51 ostenii lui Mihai sunt extaziati cand vad Marea Neagra (?!)
min 55 cardinalul Bathory i se adreseaza lui Mihai Patrascu folosind un titlu regal \"serenissime principe\" iar MIhai Patrascu hotaraste sa nu mai cucereasca Istanbulul (holly cow!) din cauza intarzierii ajutoarelor de la imparatul Rudolf II
min 57 si urm. un turnir cu toate declaratiile cavaleresti obisnuite pe la 1250 la peste 100 de ani dupa ce turnirurile nu s-au mai tinut, minunat.
ora 1:03 cel mai gay moment din filmografia romaneasca de dinainte de 1989, Sigismund Bathory ii face avansuri lui Mihai Patrascu.
ora 1:19 Sinan Pasa face planul bataliei pierdute de la Calugareni iar Mihai Patrascu face, din ratiuni de economie de intelect, un plan identic. Din film se intelege ca cine trece primul podul de peste Neajlov pierde batalia.
ora 1:26 Mihai Patrascu inventeaza si foloseste \"avant la letre\" neologismul provenit din franceza detasament
ora 1:37 cel care striga \"victorie!!\" este strapuns de sageti cu toate ca niciun soldat de pe campul de lupta nu se vede cu arc si sageti (o fi fost strapuns de Cupidon?).
ora 1:48-1:49 Mihai Patrascu este \"fortat\" sa iscaleasca legea legarii de pamant a taranilor ... de fapt, toti stim ca n-a fost deloc asa si ca Mihai Viteazul a facut avere intr-un mod mai neortodox.
ora 1:54 si urm Din cauza unor defecte majore ale sistemului de spionaj dieta Transilvaniei afla doar in timpul unui chef-de-chef ca Mihai Patrascu e in Transilvania si hotaraste sa-l puna pe singurul ungur cumsecade din film, nobilul Tompa, la frigare.
ora 2:45 Nicolae Patrascu inventeaza si foloseste cuvinte noi intreband \"asta-i armata austriaca?\" Austria cu toata familia de cuvinte aferenta o sa aparemai tarziu in limba romana.
ora 2:47 si urm. batalia de la Miraslau in fanteziile lui Titus Popovici si Sergiu Nicolaescu este pierduta prin tradare. De fapt, Mihai Patrascu a pierdut batalia din propria greseala (vezi Nicolae Balcescu si Nicolae Iorga) in fata unuia dintre cei mai experimentati generali ai secolului al XVI-lea, autor a 3 importante tratate de arta militara, Giorgio Basta.
ora. 2:49 Nicolae Patrascu, fiul lui Mihai Patrascu Viteazul moare in timpul bataliei de la Miraslau. De fapt, a murit la Viena in 1625 dupa ce in 1609 voda Radu Serban a poruncit sa i se taie nasul pentru a nu mai putea pretinde domnia.
ora 2:58 In fanteziile marca Sergiu&Titus Giorgio Basta este batut (poate si castrat?) de cativa nobili maghiari instigati de Sigismund Bathory.
ora 3:08 cavalerii condusi de Mihai Patrascu sunt echipati ca prin 1450 cu armura completa.
s.a.m.d.


Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
u.b.i.k. a scris:

La-ilaha-iLLaLLah-wa-Muhammadur-Rasulullah!

Maestre, Allah fie cu tine,


:rofl:

Ah, sa nu uit! Maestre, eu n-am facut copy-paste, cum fac altii ci chiar am vizionat filmul acum ceva timp si am facut notitele pe care vi le impartasesc aici.


atentia mea este indreptata spre dumneavoastra constant..


lasand gluma la o parte acest MARE SULTAN..cred eu ca cel mai reprezentativ....... este dus in derizoriu:)







Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
ContSters297103, utilizator
Il duc in derizoriu? Nu cred. Pe Stefan Musat zis cel Mare n-a reusit sa-l duca in derizoriu nici macar Biserica Ortodoxa Romana dupa ce ignorand 99% din datele istorice l-a declarat sfant.
Sunt o multime de bancuri cu Stefan cel Mare ca subiect si desi unele sunt hazoase nu mi se pare ca-l duc in derizoriu pe voievodul Moldovei. Ce' daca Stefan gasind un pachet de biscuiti le striga razesilor sai "Biscuiti!" iar acestia ii raspuns in cor: " Biscuim, maria ta!" ? Ce' daca un razes, cautandu-si nevasta ajunge sa-l intreabe pe Stefan Voievod: "Maria ta, Maria mea nu-i cumva la tine?" s.a.m.d. Isi inchipuie careva ca exact astfel s-au intamplat lucrurile? Stefan era om si avea defecte, iar conicarul ne spune ca facea urat la betie "De mule ori la ospete omoraia fara jiudet" Probabil ca atat el cat si Suleiman sufereau uneori de faltulenta si scapau de ea modus communis :stunned: etc.
Modul idealizat si in care sunt privite in Romania figurile istorice nu cred ca e un model bun Putem rade la bancurile despre Stefan cel Mare fara sa-l minimalizam (ooops! este politicaly correct sa scriu "minimalizat", avand in vedere ca Stefan era cam mitiel?)
Figurile din cartile noastre de istorie sunt mult mai asemanatoare cu personajele de desene animate. In desene animate stii intotdeauana ca Willie Coiotul va lua teapa daca incearca sa prinsa srtutul si ca Alexandru, voievodul Moldovei este buuun, buuun de tot, un batranel cumsecade si cam atat (avea cel putin 7 copii din flori asa ca pot sa ma intreb de unde i-o fi zis prima data "cel bun" ;) ) Mircea Basarab este "cel batran si intelept" (uitand ca a fost poreclit "cel batran" = "cel mai vechi voievod cu numele Mircea" de cronicarii de dupa el care incercau sa-l deosebeasca de alti Mircea, de dupa el), etc. etc. etc.
Telenovela aceea nu face rau nimanui. Cei care o privesc cu guritele cascate de mirare n-au nimic de pierdut. Oricum nu stiu cine a fost Suleiman iar dupa ce se termina telenovela vor uita pentru a face loc in memorie altei telenovele.
ex-milika a scris:
transpunerea in film pare o ecranizare despre ''vrabiute'' insultand, cred omagiile si respectul pentru acest om


Doamne... :D De ce i-ar scadea actiunile lui Soliman (Suleyman, Qanuni) daca niste oameni care stiu sa faca bani isi imagineaza cu ce se ocupau vrabiutele in timp ce isi asteptau randul la jumulit? Dialogurile si intamplarile sunt, asa cum a scris MythBusteru’ nostru , fantezii insa haremurile si luptele pentru influenta care se dadeau acolo au fost reale. Nu cred ca se aseaza cineva in fata televizorului ca sa invete istorie din serialul asta.

Si mie imi par mai daunatoare filmele asa-zis istorice facute in scop propagandistic.
Ares_ 3 a scris:

ex-milika a scris:
transpunerea in film pare o ecranizare despre ''vrabiute'' insultand, cred omagiile si respectul pentru acest om


Doamne... :D De ce i-ar scadea actiunile lui Soliman (Suleyman, Qanuni) daca niste oameni care stiu sa faca bani isi imagineaza cu ce se ocupau vrabiutele in timp ce isi asteptau randul la jumulit? Dialogurile si intamplarile sunt, asa cum a scris MythBusteru’ nostru , fantezii insa haremurile si luptele pentru influenta care se dadeau acolo au fost reale. Nu cred ca se aseaza cineva in fata televizorului ca sa invete istorie din serialul asta.

Si mie imi par mai daunatoare filmele asa-zis istorice facute in scop propagandistic.


Si mie imi par mai daunatoare filmele asa-zis istorice facute in scop propagandistic.

Asta-i! De exemplu "Oglinda" zisa si "Inceputul adevarului" film facut de Sergiu Nicolaescu prin 93 sau 94. Afara de faptul ca e un film ingrozitor de prost realizat nu are nicio legatura cu realitatea dar e facut astfel incat sa convinga ca propaganda gaunoasa pe care o prezinta ar fi adevarul gol golut.
Intr-o tara normala, dupa un film care-l arata pe Hitler ca pe tip intelept si pe generalul Antonescu, antisemit care a fost casatorit mai intai cu Rashel Mandel relatie care nu l-a impiedicat sa vorbeasca despre "purificare rasei romane" si despre "jidovirea Romaniei" si sa ordone masacrarea a mii de oameni nevinovati la Odessa doar pentru ca erau evrei; "patriotul modest si bine intentionat" care a transformat Romania in marioneta Germaniei si a trimis la moarte sute de mii de soldati romani ordonandu-le sa atace cu toate ca stia ca n-au nici macar munitie suficienta, ca sunt prost inarmati si echipati si mai prost instruiti dar care dupa abandonarea Odessei de rusi s-a autodecorat si s-a autoproclamat maresal de parca el s-ar fi batut acolo , etc, etc, etc Nicolaescu ar fi ajuns in cel mai bun caz ridiculizat si facut harcea-parcea de presa si la sfarsitul carierei iar intr-o alta varianta in fata unei instante de judecata pentru savarsirea infractiunii de apologia publica a infractiunii (art. 324 Cod pen.) constand in aceea ca "inculpatul, sub masca prezentarii adevarului istoric, a prezentat elogios pe criminalul de razboi Ion Antonescu, persoana condamnata penal pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii"
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Sergiu nicolaescu (aprilie 1930-ianuarie 2013) Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Pe 12 decembrie, Sergiu Nicolaescu spunea de la tribuna Senatului: \\"Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie tancu tancu Verisoara mea se afla in urmatoarea situatie: a fost abandonata de tatal ei la varsta de 2 ani, de atunci el nemaidand nici un semn de viata si fiind crescuta ... (vezi toată discuția)
Caderea lui hosni mubarak,ofera o portita pentru expansiunea fundamentalismului islamic ? Radu Gabrian Radu Gabrian Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul ... (vezi toată discuția)