avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Radiere auto de la fisc
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Radiere auto de la fisc

Buna ziua,

am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta cu niste lamuriri.
am avut o masina (an fabricatie '85) care a fost dezmembrata in urma unui accident (dauna totala). nu am nicio dovada ca masina s-a dezmembrat.
tin sa precizez ca am obtinut dosarul de dauna de la firma de asigurari, am talonul masinii si nr de inmatriculare. Masina figureaza de cativa ani cu impozitul neplatit, insa as vrea sa o radiez fiscal de la momentul in care masina nu a mai existat, urmand ca apoi sa achit esalonat datoria pe care o am la impozit cat timp masina a fost in stare de functionare. am vreo sansa sa o radiez si daca da ce acte imi sunt necesare la spit.

va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: 15mark , utilizator 23:06, 21 Februarie 2015
Cod fiscal:ART. 264 Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport

(2) În cazul unui mijloc de transport care este înstrăinat de o persoană în cursul unui an sau este radiat din evidenţa fiscală a compartimentului de specialitate al autorităţii de administraţie publică locală, taxa asupra mijlocului de transport încetează să se mai datoreze de acea persoană începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost înstrăinat sau radiat din evidenţa fiscală.

Norme Cod fiscal:


118. Pentru aplicarea unitară a prevederilor art. 264 din Codul fiscal, referitoare la dobândire, înstrăinare şi radiere/scoatere din evidenţe, se fac următoarele precizări:

d) radierea, în înţelesul art. 264 alin. (2) din Codul fiscal, precum şi al prezentelor norme metodologice, constă în scoaterea din evidenţele fiscale ale compartimentelor de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale a mijloacelor de transport care intră sub incidenţa pct. 122 alin. (2).


122*). (1) Pentru mijloacele de transport scăderea impozitului se poate face atât în cazurile înstrăinării acestora, potrivit prevederilor pct. 118 lit. c), cât şi în cazurile în care mijloacele de transport respective sunt scoase din funcţiune.

(2) Mijlocul de transport scos din funcţiune corespunde mijlocului de transport cu grad avansat de uzură fizică, deteriorat sau care are piese lipsă, fiind impropriu îndeplinirii funcţiilor pentru care a fost creat.

Pentru mijlocul de transport pentru care contribuabilul nu mai poate face dovada existenţei fizice, scăderea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se face prin prezentarea unui document din care să reiasă că mijlocul de transport a fost dezmembrat, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor uzate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2003, cu modificările ulterioare.

În lipsa documentului prevăzut mai sus, contribuabilul care nu mai poate face dovada existenţei fizice a mijlocului de transport cu care figurează înregistrat în evidenţele compartimentului de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale va prezenta o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte elementele de identificare a contribuabilului şi a mijlocului de transport respectiv, documentul prin care a dobândit acel mijloc de transport, împrejurările care au condus la pierderea acestuia.
va multumesc pt raspuns. deci as putea sa solicit radierea fiscala incepand cu anul in care masina a devenit nefunctionala? si doar in baza dosarului de dauna totala, pe langa care va trebui sa dau si o declaratie?
constantin83 a scris:

va multumesc pt raspuns. deci as putea sa solicit radierea fiscala incepand cu anul in care masina a devenit nefunctionala? si doar in baza dosarului de dauna totala, pe langa care va trebui sa dau si o declaratie?


Tot la pct 118 din Normele de la art. 264 din Codul fiscal se mentioneaza:

118. Pentru aplicarea unitară a prevederilor art. 264 din Codul fiscal, referitoare la dobândire, înstrăinare şi radiere/scoatere din evidenţe, se fac următoarele precizări:

a) impozitul pe mijloacele de transport se datorează începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care acestea au fost dobândite; în situaţiile în care contribuabilii - persoane fizice sau persoane juridice - dobândesc în străinătate dreptul de proprietate asupra mijloacelor de transport, oricare dintre cele prevăzute la cap. IV al titlului IX din Codul fiscal, data dobândirii se consideră:

1. data emiterii de către autoritatea vamală română a primului document în care se face referire la mijlocul de transport în cauză, în cazul persoanelor care le dobândesc din alte state decât cele membre ale Uniunii Europene;

2. data înscrisă în documentele care atestă dobândirea din statele membre ale Uniunii Europene, pentru cele dobândite după data de 1 ianuarie 2007

b) impozitul pe mijloacele de transport se dă la scădere începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a avut loc înstrăinarea sau radierea;

c) înstrăinarea priveşte pierderea proprietăţii pe oricare dintre următoarele căi:

1. transferul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege;

2. furtul mijlocului de transport respectiv, furt înregistrat la autorităţile competente în condiţiile legii şi pentru care acestea eliberează o adeverinţă în acest sens, până la data restituirii mijlocului de transport furat către proprietarul de drept, în situaţia în care vehiculul este recuperat, ori definitiv, în situaţia în care bunul furat nu poate fi recuperat;

d) radierea, în înţelesul art. 264 alin. (2) din Codul fiscal, precum şi al prezentelor norme metodologice, constă în scoaterea din evidenţele fiscale ale compartimentelor de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale a mijloacelor de transport care intră sub incidenţa pct. 122 alin. (2).


Deci daca radierea se face doar acum, cred ca impozitul se datoreaza pana acum. Dar oricum vedeti si ce va spun cei de la Primarie. Eu cred ca trebuie declaratia intrucat nu aveti documentul din care să reiasă că mijlocul de transport a fost dezmembrat, în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 82/2000 privind autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor uzate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2003, cu modificările ulterioare.
Du-te cu o ciocolata si un buchet de flori la taxe si impozite la primaria de care tine masina. Imposibil sa nu gasesti o d-na/d-ra draguta care sa te ,,ajute" sa rezolvi problema ! La primaria de care apartin si-au rezolvat o gramada astfel de probleme.
as putea sa solicit radierea fiscala incepand cu anul in care masina a devenit nefunctionala?


Legal nu puteti,deoarece ,documentul care urmeaza sa il depuneti drept justificarea cererii de scoatere auto de pe rol=declaratia notariala,va fi datat posibil anul 2013
Si mai aveti de depasit un obstacol,radierea se dispune,numai dupa achitarea debitelor in urmarire

Alte discuții în legătură

Impozit pentru auto scos din circulatie secretarul72 secretarul72 Buna ziua tuturor. As vrea sa stiu daca pentru un auto scos din circulatie, dar in stare de functionare, se mai plateste impozitul la serviciile de impozite si ... (vezi toată discuția)