avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neeliberare adeverinta pentru somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neeliberare adeverinta pentru somaj

Mi s-a incheiat contractul de munca cf. art. 65 (1) in data de 05.03.2009. Angajatorul nu-mi elibereaza adeverinta pentru AJOFM din care sa reiasa ultimele 12 luni de cotizare (din ultimile 24) , fapt pt. care cei de la AJOFM nu-mi primesc dosarul,(deoarece in evidenta lor figurez cu contributia de somaj achitata doar pana la septembrie 2008) chiar daca am , conform cartii de munca , stagiu de cotizare de 19 ani. Angajatorul a constituit din salariu contributia, dar n-a virat banii la buget.

DACA

Conform Legii 76/2002 actualizata pana la 01.01.2009,
ART. 36
(1) Vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea drepturilor de şomaj prevăzute de Legea nr. 1/1991 privind protecţia socială a şomerilor si reintegrarea lor profesională, republicată, cu modificările ulterioare, pana la data intrării in vigoare a prezentei legi se asimilează cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii in munca, prevăzută la alin. (1), se face cu carnetul de munca sau cu alte acte prevăzute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrării in vigoare a prezentei legi se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de munca.
ART. 37
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajaţii sau, după caz, si angajatorii au plătit contribuţii de asigurări pentru şomaj in sistemul asigurărilor pentru şomaj in România, precum si in alte tari, in condiţiile stabilite prin acordurile si convenţiile internaţionale la care România este parte.

precum si
ART. 110
Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală.
ART. 111
Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) si la art. 27, constând in sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune si se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
ART. 112
Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj si nevirarea acestora in termen de 15 zile in conturile stabilite potrivit reglementărilor in vigoare constituie infracţiune si se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
------------
Litera j) a art. 113 a fost introdusă de pct. 34 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢÃ nr. 126 din 8 octombrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008.

Care ar fii pasii de urmat? Unde pot sa reclam acest fapt, pt. a mi se elibera adeverinta ?

In fond, mie mi s-au oprit banii , dar cu ce sunt eu vinovata ca nu au fost si achitate aceste datorii?

Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 00:19, 13 Aprilie 2009
O sesizare la IMT in legatura cu aceste nereguli, adica neplata contributiilor de catre angajator si neeliberarea adeverintei solicitate. Dar sa nu pierdeti timpul , adresati-va si instantei de judecata , in speta Tribunalul, fiind vorba despre un litigiu de munca. Aceasta actiune este scutita de taxa de timbru si se judeca in termene scurte.
Buna ziua! Aceeasi problema am si eu:neeliberare adeverinta pentru somaj.
Am fost concediat cu art.65, al.1 (desfiintarea postului pe care activam) in 27.01.2009 si angajatorul nu mi-a eliberat adeverinta pentru somaj. Precizez ca am facut cel putin trei cereri verbale, prin telefon, am mers personal la firma respectiva(am voie sa zic exact firma?).
Unde trebuie sa ma adresez pentru a mi se elibera cat mai repede acesta adeverinta???
Am vazut mai sus IMT-, mai explicit te rog. Sunt din Galati..

astept raspuns multumesc mult:(
Salariatul nu are nici o vina ca i s-au retinut contributiile si angajatorul nu le-a virat dar legea spune ca indemnizatia de somaj nu se plateste daca nu au fost virate contributiile. Asa ca, dupa cum v-a spus si colega mea, adresati-va ITM sau instantei de judecata. Va ia ceva timp dar puteti sa cereti in instanta despabubiri materiale de la angajator pentru perioadele in care ati fost lipsiti de mijloace banesti din cauza lui.
Va mai dau, din Codul muncii, articole care va ajuta:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art.40 (2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

ITM = Inspectoratul Teritorial de Munca
O actiune in instanta are eficienta garantat.
Mihail29 a scris:

Buna ziua! Aceeasi problema am si eu:neeliberare adeverinta pentru somaj.
Am fost concediat cu art.65, al.1 (desfiintarea postului pe care activam) in 27.01.2009 si angajatorul nu mi-a eliberat adeverinta pentru somaj. Precizez ca am facut cel putin trei cereri verbale, prin telefon, am mers personal la firma respectiva(am voie sa zic exact firma?).
Unde trebuie sa ma adresez pentru a mi se elibera cat mai repede acesta adeverinta???
Am vazut mai sus IMT-, mai explicit te rog. Sunt din Galati..

astept raspuns multumesc mult:(

ITM = Inspectoratul Teritorial de Munca.
Adresa ITM Galati:
Galaţi,str. Regiment 11 Siret,nr. 46-A
Tel./fax: 0236/411357,
0236/465075,
0236/460629,
0236/413199
email: itmgalati@itmgalati.ro

Mergeti personal si faceti o sesizare la ei. Sunt formulare tip...sau puteti sa scrieti dumneavoastra problema si sa o depuneti la secretariat. Sa aveti 2 exemplare ....sa solicitati si numar de inregistrare.

Alte discuții în legătură

Actionare in judecata angajator caramica_24 caramica_24 Buna seara. Ma intereseaza daca stie cineva de ce acte am nevoie pt a da in judecata un angajator pt refuzul de a elibera o adeverinta (anexa 26) necesara pt ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta somaj geangos geangos Buna seara,imi trebuie o adeverinta pt. somaj de la un fost angajator care motiveaza ca datorita volumului mare de lucru nu mi-o poate elibera mai devreme de ... (vezi toată discuția)
Acte in cazul demisiei cristina1975 cristina1975 In cazul demisiei, ce documente trebuie sa cer de la angajator? (vezi toată discuția)