avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislatie recuperare restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislatie recuperare restante intretinere

Buna seara , am si eu o intrebare in legatura cu Asociatiile de Bloc , cum poate da o asociate de propietari pe cineva in judecata care ore restante dar restantierul nu e rau platnic . Totusi plareste o parte din intretinere lunar. Dar ramine o parte mica, la acesta suma se string penalitatii. In legea 230 / 2010 se specifica ca se dau in judecata rau platnici care de cel putin 3 luni nu achita de loc plata intretineri . Aici e nelamurirea . se poate da in judecata si pe cel ce plateste o treime din intretinere. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:15, 15 Noiembrie 2013
specifica ca se dau in judecata rau platnici care de cel putin 3 luni nu achita de loc plata intretineri


Iata ce prevede norma in vigoare
L nr 230/2007 actualizata ART. 50

(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice
proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

Din analiza rezulta ca nu se face precizarea neachitarii sau a achitarii partiale a cotelor individuale de intretinere
Hotararea actionarii in instanta apartine presedintelui de asociatie,care analizand comportamentul in timp al proprietarului, poate aprecia daca acesta are interesul real de achitare debit acumulat,daca in trecut a mai acumulat debite pentru care a tergiversat achitarea integrala
Referitor la obiectivismul si impartialitatea presedintelui de asociatie,este hazardat a emite raspuns
Proprietarul in cauza are dreptul in instanta sa isi sustina si sa probeze starea reala de fapt,aspectul ca intelege periodic sa achite parte din valoarea impusa in lista lunara de intretinere
Nu este rau platnic, dar nici bun platnic, daca "achita o parte" asta nu inseamna ca achita in totalitate si "pic cu pic se face mult" asa ca nu vad care este problema ca sa nu il dea in judecata?
Doriti sa se ajunga la inchiderea utilitatilor din cauza unuia care nu isi achita datoriile?
Acel restantier care achita cate putin are curent electric, are cablu tv, are internet, are telefon mobil,etc?
Va raspund eu ca sa nu mai pierdeti timpul, DA are tot ce trebuie, achita tot ce are el contract direct cu furnizorii pentru a nu ramane fara, dar la intretinere achita mai rarut ca este mai dragut si sunt "fraierii" care achita la timp!!
Acum vreo jumatate de an am platit la bancomat o factura pentru cablu. Factura era de 70,95 lei dar am platit doar 70 lei. Am primit factura urmatoare de 70 lei pe care scria ca am si o factura restanta de 0,95 lei al carei termen de plata era depasit.
Dupa cateva zile am primit mesaj pe net de la furnizorul de cablu ca am restanta factura nr... in valoare de 0,95 lei si poat sa o achit imediat, altfel nu voi mai avea semnal.... Am mers la banca si-am platit 75 lei ca sa acopere atat cei 0,95 lei cat si factura proaspata de 70 lei.
Dar intorcandu-ma acasa nu am mai avu acces la internet... Am sunat le telefon, le-am explicat, le-am dat numarul documentului de plata prin banca... Au motivat ca nu au cunostinta de aceasta plata facuta astazi pentru ca le intra documentul a doua zi sau de la unele banci dupa 3 zile.
Asadar o plata partiala a unei datorii, nu este "achitatea datoriei" ci doar o plata partiala, ce determina obligatoriu si o restanta ce poate fi penalizata, recuperata pe diferite cai, inclusiv prin instanta.
Poate ca nu este nevoie de instanta daca omul totusi achita facturi partiale, insa ce se intampla in realitate pe fisa personala? Proprietarul achitand doar facturi partiale, este posibil, de exemplu ca in luna august sa fi achitat in totalitate doar facturile corespunzatoare lunii mai, pentru ca platile partiale sting datoriile in ordine cronologica iar pana la sfarsitul anului, sa ramana in urma cu 4 luni, deci sunt create conditii legale ca proprietarul sa fie actionat in instanta. Sigur ca in realitate nu se prea intampla asa, dar i se explica cetateanului ca se poate, basca ca trebuie sa achite si cheltuielile colaterale, da?
Cum va spuneam, aceste cazuri nu prea sunt uzuale, cel putin la noi. Mai este cate un caz izolat, dar acesta o face la misto - daca-mi permiteti. Se intampla de regula la achitarea unui fond de reparatii, cand respectivul a votat „pentru contra” si vrea el sa ne arate cat de destept este el si fratii lui. De obicei se plictiseste si trimite un alt membru al familiei care achita tot - de parca ne-ar fi facut o favoare sau ca i-am ramas datori sa-i confectionam o statuie in fata blocului...
Va multumesc pentru raspuns. persoana in cauza , are o pensie de 650 de lei si bolnava de Hepatita C. cu un tratament dur. Dar asta nu conteaza , problema este ca in blocul respectiv mai sunt doua famili care nu au platit de loc intretinerea de 5 luni si acum au facut acte pentru instanta si celeilate persoane s-a facut instintarea ca in termen de 15 zile, nu plateste va fi si ea data in judecata.

Alte discuții în legătură

Restanta la cheltuielile de intretinere de la bloc iozefinap iozefinap Buna ziua Cer ajutor la o problema legata de o restanta pe doua luni la cheltuielile de intretinere. Presedintele blocului a dat in judecata o parte din ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a unei persoane fizice pentru validare poprire o datorie totala a asociatiei de proprietari catre un furnizor de energie termica constantinlaura constantinlaura proprietar apartament , in luna iunie am primit o infiitare poprire de la un executor judecatoresc in care mi se cerea sa indisponibilizez o suma foarte mare ... (vezi toată discuția)
Sistare apa potabila doriodan doriodan Buna seara, Locuiesc intrun imobil cu foart multe restante la utilitati si comitetul executiv a hotarat ca la un apartament cu restante de peste 100 ... (vezi toată discuția)