buna ziua am si eu o nedumerire mama mea are 59 de ani si 20 de ani in cartea de munca am inteles ca se poate sa isi plateasca retroactiv anii lipsa pana la 30 de ani ma poate ajuta cineva cu sfat.? multumesc anticipat
Mama dvs. nu poate sa achite retroactiv CAS-ul in temeiul contractului de asigurare sociala pe care il incheie cu casa de pensii. Potrivit art. 6 ind. 1, alin. (4) din Legea nr. 19/2000, acest contract produce efecte de la data inregistrarii lui la casa de pensii.
Dar dati mai multe amanunte despre mama dvs.:
-data exacta a nasterii;
-stagiile suplimentare (facultatea, armata, invaliditatea);
-perioadele lucrate in grupe de munca sau in conditii deosebite ori speciale, daca este cazul;
-cati copii a nascut si crescut.
Daca mama dvs. s-a nascut in 1950 sau in 1949 nu trebuie sa aiba un stagiu complet de cotizare de 30 de ani pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Mama dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 27 ani si 6 luni.
Varsta standard de pensionare, de 58 de ani si 9 luni, ar fi putut fi redusa cu 1 an pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare.
Mama dvs. are o singura solutie, daca nu mai lucreaza: sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa de pensii, pentru ce suma doreste, suma pe care o va plati "din mana".
Asa cum am scris mai sus, acest contract nu produce efecte retroactive.
Toate perioadele in care mama dvs. a beneficiat de concedii pentru sarcina si lauzie si pentru cresterea copiilor constituie stagiu de cotizare si se adauga celor 20 de ani!
re deci principiul ar fii ca acel contract sa fie de 7 ani si 6 luni respectiv perioada necesara ptr a avea stagiul complet de cotizare ?? si inca o intrebare cum se pot dovedi concediile de sarcina si lauzie? ma scuzati poate nu am inteles eu tot contextull.....
In privinta perioadelor in care mama dvs. a beneficiat de aceste concedii, in practica am intalnit urmatoarele situatii:
-mentiuni in carnetul de munca;
-acte medicale in dosarul de pensie.
In esenta, mama dvs. trebuie sa-si completeze stagiul de cotizare; nu este necesar sa incheie contractul pentru toata perioada, este suficient sa incheie anual un nou contract. Este important sa aveti in vedere faptul ca legislatia in domeniul pensiilor se va modifica.
Modelul contractului de asigurare sociala este prevazut in anexa nr. 3 a Ordinului nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.