avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire de la sotie.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire de la sotie.

O sa incerc sa fiu cat mai succint si va rog sa nu ma judecati dupa forma intrebarii:
-sunt casatorit a 2 oara , din prima casatorie am o fata de 23 de ani , din a 2 casatorie nu avem copii si a doua sotie nu are nici un copil.
-actuala sotie mai are un frate si pe mama ei (tatal decedat) si nu a mai fost casatorita.
_actuala sotie are un apartament dobandit prin cumparare inainte de casatorie.
Din pacate , a doua sotie este f.bolnava si nu stiu cat va mai trai .
As dori sa stiu cine si in ce masura va mosteni apartamentul proprietate a ei
Va multumesc si va rog inca o data nu judecati dupa formularea intrebarii.
CODUL CIVIL:

Cota succesorala a sotului supravietuitor Art. 972
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitori legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele.
(3) Daca, in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota stabilita potrivit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.

Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor Art. 973
(1) Sotul supravietuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alta locuinta corespunzatoare nevoilor sale beneficiaza de un drept de abitatie asupra casei in care a locuit pana la data deschiderii mostenirii, daca aceasta casa face parte din bunurile mostenirii.
(2) Dreptul de abitatie este gratuit, inalienabil si insesizabil.
(3) Oricare dintre mostenitori poate cere fie restrangerea dreptului de abitatie, daca locuinta nu este necesara in intregime sotului supravietuitor, fie schimbarea obiectului abitatiei, daca pune la dispozitia sotului supravietuitor o alta locuinta corespunzatoare.
(4) Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.
(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie reglementat prin prezentul articol se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.

Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor Art. 974
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota stabilita potrivit art. 972, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.
1.Mentionez ca nu am locuit deloc in acel apartament , acel apartament a fost inchiriat majoritatea timpului si a fost mobilat de catre mine personal chiar daca nu am nici un document doveditor.
2.Deoarece nu cunosc termenii (ascendenti privilegiati ,colaterali privilegiati etc.) va rog sa-mi spuneti cat ar mostenii fica mea ,eu ,fratele ei ,mama ei , binenteles in conditiile expuse de mine.
Va multumesc.
Concret, dvs. ca sot supravietuitor culegeti 1/3 din avere, iar 2/3 se impart egal intre mama si fratele sotiei . Fiica dvs. NU are vocatie succesorala.
Fiica dvs n-o mosteneste pe sotia dvs, nefiind ruda cu aceasta, va mosteneste pe dvs ( si pe mama ei) cand va veni vremea. Va mosteni tot ce aveti dvs la data decesului ( daca nu va veti recasatori sau veti mai avea si alti copii)
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2013
gi-jane2, moderator
Mai poate face testament pentru cotitatea disponibila, astfel va mareste dv. cota. Sau un testament in favoarea dv. si gata, daca asta isi doreste si are discernamantul ok.
Chiar daca nu veti mosteni tot, ci veti da si mamei si fratelui ei, va ramane cea mai mare parte a mostenirii dv.
Daca asta e scopul, asa am banuit.

Alte discuții în legătură

Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor nicole71 nicole71 Buna ziua! Fratele meu este divortat, are doi copii din casatorie, un apartament care nu a fost impartit cu fosta sotie, are o casa si un teren pe care le-a ... (vezi toată discuția)