avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... consum droguri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

consum droguri

Buna ziua. Intrebarile mele ar fi multe,dar ma voi rezuma numai la cateva aspecte mai importante(pentru mine:) )

As dori sa aflu daca se face vreo diferenta daca cineva este prins cu o cantitate mai mica sau mai mare de cannabis asupra lui, ma refer la 1-2 grame.
Exista vreo indulgenta la posesie mai mic de 10grame?(zvonuri)

Daca intr-un caz de genu, se admite ca "da, consum, si atat, nu am treaba cu traficul de droguri" conteaza?

Care ar fi sanctiunile teoretice si cele reale aplicate pentru aceste situatii.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
vaidelegilenoastre, utilizator
Capitolul II - Sanctionarea traficului si a altor operatiuni ilicite cu substante aflate sub control national


Art. 2
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 3
(1) Introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 4
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani.

Art. 5
Punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinte sau a oricarui alt loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 6
(1) Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intentie, de catre medic, fara ca aceasta sa fie necesara din punct de vedere medical, se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si eliberarea sau obtinerea, cu intentie, de droguri de mare risc, pe baza unei retete medicale prescrise in conditiile prevazute la alin. (1) sau a unei retete medicale falsificate.

Art. 7
Administrarea de droguri de mare risc unei persoane, in afara conditiilor legale, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani.

Art. 8
Furnizarea, in vederea consumului, de inhalanti chimici toxici unui minor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 9
Producerea, fabricarea, importul, exportul, oferirea, vanzarea, transportul, livrarea cu orice titlu, trimiterea, procurarea, cumpararea sau detinerea de precursori, echipamente ori materiale, in scopul utilizarii lor la cultivarea, producerea sau fabricarea ilicita de droguri de mare risc, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 10
Organizarea, conducerea sau finantarea faptelor prevazute la art. 2-9 se pedepseste cu pedepsele prevazute de lege pentru aceste fapte, limitele maxime ale acestora sporindu-se cu 3 ani.

Art. 11
(1) Indemnul la consumul ilicit de droguri, prin orice mijloace, daca este urmat de executare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Daca indemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este de la 6 luni la 2 ani sau amenda.

Art. 12
(1) Se pedepsesc cu detentiunea pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi faptele prevazute la art. 2, 3 si 5, daca persoana care le-a savarsit face parte dintr-o organizatie sau asociatie ori dintr-un grup de cel putin 3 persoane, cu structuri determinate si care sunt constituite in scopul comiterii acelor fapte si al obtinerii de beneficii materiale sau de alte foloase ilicite.
(2) Se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani faptele prevazute la art. 4, 6, 7, 9 si 11, daca au fost savarsite in conditiile prevazute la alin. (1).
(3) In cazul infractiunilor prevazute la alin. (1) si (2), daca faptele au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 13
(1) Tentativa la infractiunile prevazute la art. 2-7, la art. 9 si 10 se pedepseste.
(2) Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii infractiunilor prevazute la alin. (1).

Art. 14
Cu privire la infractiunile cuprinse in prezentul capitol, pe langa situatiile prevazute in Codul penal, constituie circumstante agravante urmatoarele situatii:
a) persoana care a comis infractiunea indeplinea o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, iar fapta a fost comisa in exercitarea acestei functii;
b) fapta a fost comisa de un cadru medical sau de o persoana care are, potrivit legii, atributii in lupta impotriva drogurilor;
c) drogurile au fost trimise si livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic, unei persoane aflate in cura de dezintoxicare sau sub supraveghere medicala ori s-au efectuat alte asemenea activitati interzise de lege cu privire la una dintre aceste persoane ori daca fapta a fost comisa intr-o institutie sau unitate medicala, de invatamant, militara, loc de detentie, centre de asistenta sociala, de reeducare sau institutie medical-educativa, locuri in care elevii, studentii si tinerii desfasoara activitati educative, sportive, sociale ori in apropierea acestora;
d) folosirea minorilor in savarsirea faptelor prevazute la art. 2-11;
e) drogurile au fost amestecate cu alte substante care le-au marit pericolul pentru viata si integritatea persoanelor.

Art. 15
Nu se pedepseste persoana care, mai inainte de a fi inceputa urmarirea penala, denunta autoritatilor competente participarea sa la o asociatie sau intelegere in vederea comiterii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 2-10, permitand astfel identificarea si tragerea la raspundere penala a celorlalti participanti.

Art. 16
Persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 2-10, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.

nu conteaza cantitatea ci felul drogurilor, daca sunt usoare sau de mare risc.

av.m.vasilescu

Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
Cel mai bine este sa nu va faceti de lucru cu drogurile .....nici sa le consumati, nici sa le comercializati. Ambele cazuri sunt considerate infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare.
@ vaidelegilenoastre

Daca intr-un caz de genu, se admite ca "da, consum, si atat, nu am treaba cu traficul de droguri" conteaza? Asa cum a spus si rozi, dupa ce veti studia mesajul lui avokitten, veti observa ca inclusiv consumul de droguri este incriminat.

Insa fapta de a consuma un anumit drog are relevanta in ce priveste pericolul social concret al faptei, in sensul ca este mai putin grav sa consumi decat sa vinzi droguri. In ce priveste faptul ca o persoana este surprinsa avnd asupra sa 10 g droguri, asa cum ati afirmat, acest lucru nu exclude ca la domiciliul acesteia sa existe mai multe kg, deci pana nu stim exact datele problemei e mai complicat. Daca ar fi totusi sa excludem partea cu kg de acasa si sa presupunem ca este un consumator ocazional, teoretic s-ar putea primi o amenda administrativa.
Oricum NU va recomand sa incercati sa aflati rezultatul "pe pielea" dvs.

Av. Adrian Posdarie
am inteles. Sunt constient de ilegalitatea faptului. Dar tot timpul vor fi foarte multi consumatori(implicit si traficanti), dar inca am speranta ca legea va fi aplicata mai tolerant fata de consumatorii care nu prezinta vreun pericol public, sau nu au nici in clin nici in maneca cu "a fi traficant".
Sper ca vor fi tolerati cei care stau acasa si ocazional consuma 1-2 grame de cannabis si nimic mai mult.
Multumesc pentru informatii.
in primul rand, in lege(L 143/2000) este incriminat atat traficul cat si consumul de droguri. In art. 4 al legii este incriminata detinerea de droguri pentru consum propriu. Potrivit art. 27 din Legea 143/2000 , este interzis consumul de droguri fara prescriptie medicala pe teritoriul Romaniei. Procedura , in cazul i n care o persoana este prinsa avand asupra sa , procurorul dispune , in 24 de ore d e la inceperea urmaririi penale , ,evaluarea consumatorului" de catree centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, in scopul includeri i acestuia in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri. Dupa primirea raportului de aevaluare, intocmit de centrul de prevenire, in baza expertizei medico-legale , procurorul dispune, cu acordul invinuitului sau inculpatului, includerea acestuia in programul penru persoanele consumatoare de droguri. Daca impotriva inv sau inculpatului, s-a luat masura arestarii preventive, aceasta poate fi revocata sau inlocuita cu alta masura. Daca pana in momentul pronuntarii hotararii , inculpatul respecta programul protocolului instanta de judecata poate sa nu aplice nicio pedeapsa sau sa amane executarea pedepsei. In cazul in care amana pedeapsa, instanta stab in cuprinsul hotararii data la care se va pronunta asupra pedepsei , interval de timp ce nu poate depasi 2 ani, corelat cu durata programului integrat de asistenta a pers consumatoare de droguri. Acest interval constituie perioada de proba pentru inculpat. Daca inculpatul respecta programul, poate sa nu primeasca nicio pedeapsa. daca inculpatul nu respecta programul, instanta poate amana inca o data aplicarea pedepsei, pentru acelasi termen, si reincluderea in program. Pentru persoana care refuza sa fie integrata in acest program, se aplica dispozitiile C penal si ale Codului de procedura penala. Obiectul material al acestei infractiuni il constituie drogurile( plante, substante sau preparate stupefiante sau psihotrope) .

Alte discuții în legătură

Trafic de droguri de risc diana1_andra diana1_andra Se va schimba ceva de la 1 februarie la traficul de droguri sau va ramane la fel? (vezi toată discuția)
Noul cod penal inamiu inamiu Subiect: Noul cod penal Buna ziua! Sotul meu a fost condamnat la instanta de fond si anume Tribunalul la urmatoarele pedepse: 12 ani -Legea 143/2000 art.2 ... (vezi toată discuția)
Citatie demaggio demaggio salut,mi`a venit o citatie si am nelamuriri la ea, suna in felu urmator : in calitate de inculpat, pentru Fond - consumul ilicit de droguri (legea ... (vezi toată discuția)