avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate gr.1- venit pt. ingrijire ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate gr.1- venit pt. ingrijire personala

Fratele meu are pensie de boala cu handicap gr.I ( dobandit in urma unui accident de munca) si pentru ingrijire personala primeste echivalentul unui salariu minim pe economie (salariul asistentului personal profesionist) deoarece este ingrijit de familie. S-a stabilit prin hotarare judecatoreasca ca intreprinderea la care a lucrat sa-i plateasca lunar diferenta dintre salariul pe care l-ar fi avut daca ar fi lucrat si pensie.
Intrebarea mea este daca acest venit pentru ingrijire poate sa fie transferat pe numele unui membru din familie, de exemplu mama care este si ea pensionara sau fiica care este majora, pentru a nu mai interveni in calculul diferentei pe care o are de primit de la fostul loc de munca.
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: raduliviu , utilizator 21:06, 20 Aprilie 2009
Daca prin dispozitivul hotararii judecatoresti instanta a hotarat, definitiv si irevocabil, ca aceste drepturi sa fie primite de catre fratele dvs., atunci categoric nu pot fi "transferate" pe numele unui membru din familie.

Cum? In temeiul carui titlu?
Pentru a evita o greseala, va sugerez sa redati intocmai dispozitivul hotararii judecatoresti. Scrieti ce a dispus instanta.
Si precizati daca am inteles bine: fratele dvs. este beneficiar de pensie de invaliditate gradul I?
Fratele meu are pensie de invaliditate gr I si are nevoie de un asistent personal pentru ingrijire deoarece este paraplegic si se deplaseaza in scaun cu rotile. Deoarece este ingrijit de familie, banii pentru ingrijire vin pe cuponul lui de pensie.
Intrebarea este daca acesti bani ar putea sa vina pe numele celui care face aceasta munca de ingrijire respectiv mama care este pensionara sau fiica care este majora.
Va multumesc!
Potrivit art. 61, alin. (1) din Legea nr. 19/2000:
" Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix."

Aceasta indemnizatie, care se mai numeste si "indemnizatie de ingrijire", este un drept al fratelui dvs. de care numai acesta poate beneficia.
Prin urmare, indemnizatia nu poate fi primita decat de fratele dvs.
raduliviu a scris:

Fratele meu are pensie de boala cu handicap gr.I ( dobandit in urma unui accident de munca) si pentru ingrijire personala primeste echivalentul unui salariu minim pe economie (salariul asistentului personal profesionist) deoarece este ingrijit de familie. S-a stabilit prin hotarare judecatoreasca ca intreprinderea la care a lucrat sa-i plateasca lunar diferenta dintre salariul pe care l-ar fi avut daca ar fi lucrat si pensie.
Intrebarea mea este daca acest venit pentru ingrijire poate sa fie transferat pe numele unui membru din familie, de exemplu mama care este si ea pensionara sau fiica care este majora, pentru a nu mai interveni in calculul diferentei pe care o are de primit de la fostul loc de munca.
Va multumesc!

cristi 21 a scris ;tata are pensie de ,,virsta" 65 de ani de 2 ani are un picior amputat ,si sta la un camin spital . c ei de la camin au fost cu el la ofiiul de pensii a luat certificatul de handicap gr I . i se opreste 80% din pensie si nu are nimic de la handicap totul se intimptla la strehaia
B-)

raduliviu
a scris:

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Insotitor pentru persoana cu parkinson SCHEI SCHEI BUNA ZIUA Ma numesc Iulian Ciovica si sunt in pensie de invaliditate gradul 2 cu handicap accentuat de 8 ani iar boala avanseaza astfel incit nu ma ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta intre asistent personal si insotitor? karmyna karmyna mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal. ma intereseaza care este ... (vezi toată discuția)
Pensionara cu pensie de invaliditate gr.ii, cu pierderea in totalitate a capacitatii de munca + pierderea in totalitate a capacitatii de autoingrijire are dreptul la indemnizatie de handicap? piroska48 piroska48 avand pensie de invaliditate gr.II, cu pierderea in totalitate a capacitatii de munca+pierderea in totalitate a capacitatii de autoingrijire, cu deficienta ... (vezi toată discuția)