Permisul de conducere romanesc nu poate fi preschimbat intr-un permis de conducere german pe motiv ca la data cand a fost obtinut aveati rezidenta permanenta(anmeldung) in Germania.Acesta a fost raspunsul functionarei cand am cerut preschimbarea carnetului meu de conducere(e o lege care combate asa numitul turism cu permise de conducere, Führerscheintourismus).La intrebarea daca este valid pe teritorul Germaniei a spus ca nu e de competenta dansei sa decida,sa ma adresez politiei rutiere.Ceva detalii am gasit pe site-ul Ministerul Administratiei si Internelor
[ link extern ]
si cred ca situatia mea este asta:
Reglementarile Uniunii Europene in privinta regimului permiselor de conducere (Directiva 91/439/CE s.a.)
7. Cetateanul UE nu detine permis de conducere si doreste sa obtina unul
Pentru a obtine un permis de conducere, cetateanul trebuie:
*
sa aiba rezidenta principala in statul membru in care solicita eliberarea permisului;
Deci eu detineam o rezidenta principala(prin acel anmeldung)in Germania,prin urmare trebuia sa sustin cursurile si examenele in Germania,cel putin asta inteleg eu.
Si daca legea care face referire la rezidenta normala e doar pentru cetatenii straini,de ce am fost pus sa dau declaratia respectiva pe propria raspundere cum ca nu detin rezidenta normala pe teritoriul altei tari,din moment ce aveam carte de identitate?