Buna seara , am o foarte mare dilema , eu primesc un salariu net de 700 ron ceea ce cred ca inseamna 1185 brut , ei bine problema e asa din cei 700 primesc 250 ron pe 30 ale lunii insemnand deduceri personale cred eu , iar pe 15 ar trebuii sa mai primesc restul de 450, la mine se intampla asa, pe 15 mai primesc doar 250 ron si 21 bonuri de masa in valoare de 9,35 ron , e legal ca angajatorul sa imi opreasca bani din salariu in schimbul bonurilor ? ar trebuii sa imi dea bonurile peste cei 450 respectiv totalul net de 700 ??
Ar trebui sa aveti un contract individual de munca semnat in care se prevede salariul de incadrare.
Va rog sa precizati care este salariul de incadrare si daca aveti persoane in intretinere. Doar cu aceste date pot sa va calculez fluturasul de salariu.
nu stiu cine se considera persoana in intretinere , eu si sotia mea locuim impreuna ( concubina ) nu avem acte impreuna dar avem aceeasi problema , lucram in acelasi loc ,noi lucram singuri pe un schimb ,voi cere copie de contract pt amandoi , totusi imi pare putreda treaba pt ca au fost luni in care mi-am luat bani corecti + bonurile ,iar acum sa imi opreasca bani pe bonuri e cam ciudat , numai vorbesc de ore suplimentare si concediu
Este o nelegalitate sa se etina c/v bonurilor de masa din salariu. In acest caz, puteti sesiza Politia-Serviciul de Investigare a Fraudelor si/sau ANAF- Directia Antifrauda Fiscala.
Nu mai semnati statul de plata dac se ma efectueaza astfel de retineri, intrucat semnarea lui face dovada ca s-a achitat integral.
in ultimele 2 luni chiar nu am semnat nimic , dati-mi va rog un indiciu ,o lege cu care ma pot duce sa ii dau peste nas ,ii pot spune ca ma duc la ANAF daca nu ne inapoiaza banii opriti ?
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...
2. Art. 168 C.mun.
(1) Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
...
3. Direcţia Antifraudă Fiscală efectuează inspecţii fiscale în vederea identificării şi combaterii fraudei fiscale la toate categoriile de contibuabili, indiferent de marimea şi forma de organizare.
Deducere personala
beta88
Buna ziua!Eu lucrez la 2 firme cu cate 4 ore la fiecare la o firma de aprox 5 ani,iar la cealalta de aprox 3 ani,nu pot beneficia de deducere personale?pentru ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu net
GYOGYO
Buna seara .Salariu meu brut este de 549 ron+103 ron bonuri de masa,adica 652ron.Avans am primit 150 ron,bonuri in valoare de 103 ron si am primit salar 18 ... (vezi toată discuția)
Calcul venit lunar
bambi.2010
va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza un bonus lunar acordat de angajator si de asemenea deducerea personala, intrucat am 2 copii in intretinere, si in ce mod ... (vezi toată discuția)