avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pt cresterea copilului NETRANSFERABIL??
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pt cresterea copilului NETRANSFERABIL??


Buna seara,
In urma cu cateva luni va intrebam daca as putea sa imi iau doi ani de concediu pt crestere al copilului din care primul an sa stau eu (mama) cu copilul, iar in cel de-al doilea an sa stea tata.
Raspunsul dumneavostra a fost afirmativ.
Problema mea este ca cei de la resurse umane mi-au zis ca nu se poate lucrul acest deoarece concediul de crestete al copilului este NETRANSFERABIL.
Cum se interpreteaza cuvantele "netransferabil" si ''cel putin o luna" regasite in lege in contextul meu?

Cel mai recent răspuns: alina_hasegan , utilizator 14:02, 16 Decembrie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

2. Explicatia o gasiti la lit.b) unde se spune ca daca celalalt parinte nu solicita sa intre in concediu crestere copil (CCC) cel putin o luna atunci nu poate transfera acest drept primului parinte si de aceea acea luna se reduce din CCC al primului parinte.

3. - Conform lit.a) celalalt parintre trebuie sa intre cel putin o luna si el in CCC.
- In cazul dvs. mama intra la inceput in CCC un an si apoi intra tatal pana cand copilul implineste 2 ani (adica mai mult de o luna).

4. Pentru cei de la resurse umane:
- nu CCC este netransferabil ci numai acea parte din CCC pe care trebuie sa o ia celalalt parinte;
- daca ar fi asa cum spun ei nu s-ar putea acorda nici acea luna celuilalt parinte;
- daca nu cunosc bine legea sa intrebe la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

5. - Este foarte bine si legal asa cum doriti dvs. sa impartiti CCC intre ambii parinti.
- Cei de la resurse umane or fi fost bine intentionati dar nu cunosc bine legea.
Va multumesc mult, acum stiu cum sa o lamuresc pe doamna de la resurse uname care sustinea sus si tare ca e netransferabil :).
Mai am o intrebare, sotul meu pe langa serviciu stabil de 8 ore pe zi mai are cateva ore de predare la facultate prin colaborare, in cazul in care ar intra in al doilea an pt a sta cu copilul isi mai poate pastra orele la facultate sau trebuie sa renunte la ele???
1. - Veniturile din contractul de colaborare cu facultatea sunt venituri profesionale impozabile si nu se pot cumula cu indemnizatia pentru CCC.
- Ca urmare trebuie sa suspende contractul de colaborare pe perioada cat beneficiaza de indemnizatie pentru CCC.

2. Daca nu doriti neaparat ca sotul sa intre in CCC asa de mult timp atunci puteti sa faceti altfel:
- sa intrati dvs. in CCC pana la varsta copilului de 1 an;
- daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti putea beneficia de stimilentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani;
- adica primiti salariu pentru munca depusa si statul va mai da 500 lei lunar;
- sau puteti sa solicitati direct (dvs. sau sotul) stimulentul de insertie fara sa mai intrati in CCC.

Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pt raspunsuri.
Dupa ce am citit cele spuse de dumneavoastra m-am gandit la urmatoarea posibilitate:
- eu sa stau in ccc pana la data de 30 iunie 2014, cand bebe are 1 an si 1luna
- tatal sa isi i-a ccc din 1 iulie 2014 pana la 30 septembrie (pana o sa incheie un nou contract cu facultatea ), iar din 1 oct 2014 isi reia activitatea la serviciu beneficiand de stimulentul de insertie pana cand bebe face 2 ani
Ce parere aveti ? pot face asa?
Eu trebuie sa ma intorc la serviciu, sotul meu nu ar vrea sa piarda orele la facultate care cu greu le-a obtinut, dar vrem pe bebe sa il scutim cat mai mult posibil de cresa de la o varsta asa frageta..................va multumim mult pt promtitudinea cu care ati raspuns mereu !
Va dorim o saptamana linistita,

O singura observatie la propunerea dvs.: de stimulentul de insertie veti beneficia dvs., cea care ati intrat prima in CCC, nu sotul.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie si obligatia tatalui de a intra o luna in ccc. miara miara Buna ziua. Doresc sa stiu daca stimulentul de insertie pentru revenirea mai devreme din concediul de crestere a copilului se acorda si in cazul in care optez ... (vezi toată discuția)
Pot sa intru in concediu de crestere a copilului dupa intoarcerea sotului meu la munca? biancadan biancadan Soţul meu a optat pentru concediul de crestere al copilului -nascut in 27 iulie 2014-pana la un an si eu m-am intors la serviciu. La intoarcerea lui la ... (vezi toată discuția)
Concediu tata cand mama se afla in cc1 si este insarcinata din nou. mamica_monica mamica_monica Buna ziua, In decembrie 2014 am nascut si am ales concediul de crestere al copilului cu durata de 2 ani, urmand ca eu sa stau acasa 1 an si 11 luni, iar sotul ... (vezi toată discuția)