Buna ziua! As vrea sa stiu daca in Romania exista vreun art. de lege in temeiul caruia te poti adresa justitiei pentru durata excesiva a proceselor. S-ar putea face cerere de contestare a duratei excesive a procedurilor judiciare in baza art.13 CEDO, dar intervine problema competenţei de soluţionare a acesteia, de soluţia pe care instanţa o poate pronunţa şi, mai ales, răspunderea pentru prejudiciile cauzate prin neasigurarea dreptului persoanelor la soluţionarea cauzelor lor într-un termen rezonabil. Se stie ca, pe la noi, multe procese dureaza pana se prescrie fapta.
daca prin asta intelegeti sa solicitati scurtarea in general a duratei proceselor, demersul ar fi inutil. Daca ati solicita despagubiri pentru pagube pe care le-ati fi suportat dvs ca urmare a unor amanari nejustificate, atunci, cel putin la nivel teoretic, se poate face o actiune la instanta. Totusi, consider ca acest aspect tine de politic iar cetatenii nu au un lobby care sa ii ajute sa obtina schimbarile pe care si le doresc.
sunt de aceeasi parere cu colegul meu...teoretic puteti promova actiunea in care sa solicitati daune materiale si morale pentru a prejudiciul cauzat de durata proceselor....desigur ca trebuie ca prejudiciul sa fie cert, probat, cauzat exclusiv de intarziere, sa fi facut tot ca sa curtati termenele ( cereri preschimbare de termen) si sa demonstrati ca intarzierea este total nejustificata. personal , va rog sa-mi timiteti hotararea sa o public daca veti obtine macar un leu despagubiri ( iar si asta se va eslona ... ca n-are statul bani decat de indemnizatii speciale)...dupa ce va judecati aici iar cativa ani puteti sa va adresati CEDO...acolo aveti sanse cam 10%.
Ma gandesc cam ce termen s-ar putea da la o astfel de solicitare. Apoi credeti ca ar fi un judecator care sa sanctioneze un alt judecator in conditiile in care si procesele lui dureaza la fel de mult?
In trecut controlam durata urmaririi penale.
Aveam instrumente juridice si procurorii intelegeau.
Astazi nu se mai poate in mod clar deoarece nu mai aveti cum sa ajungeti la instanta.
In baza textelor CEDO foarte probabil ca instanta sa respinga o astfel de plangere.
Puteti incerca asa ceva si sa seszati CEDO dupa aceea ca sa vedeti ce seva stabili.
Pentru avocati amputarea legii a creat o mare problema in privinta controlarii si cenzurarii abuzurilor de organele de urmarire penala.
Parerea mea este ca in tara nu ati castiga dar puteti incerca la CEDO mai ales ca observ ca plecati orientat pe aceasta directie.
@medieribucuresti
nu se pune problema ca un judecator sa sanctioneze un alt judecator; intr-o astfel de situatie statul este cel care ar trebui sa plateasca;
Daca situatia respectiva - adica intarzierea excesiva - s-ar datora culpei judecatorului, care sa zicem acorda nejustificat termene, nu redacteaza luni de zile hotararea etc, el nu raspunde material ci numai disciplinar, daca este sesizat CSM.
Actiune cedo
ContSters188973
buna seara
va rog sa-mi comunicati parerea dvs., daca exista temei legal ptr. a actiona impotriva statului roman, la cedo, avand in vedere faptul ca in anul ... (vezi toată discuția)