florinturlete a scris:
Art 35 Codul familiei
Sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele.
Oricare dintre soti, exercitind singur aceste drepturi, este socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot. Cu toate acestea, nici unul dintre soti nu poate instraina si nici nu poate greva un teren sau o constructie ce face parte din bunurile comune, daca nu are consimtamantul expres al celuilalt sot.
Contractul dumneavoastra este lovit de nulitate absoluta, restul sunt speculatii.
Nulitate absoluta? NU! Este nulitate relativa. Verificati si o sa vedeti. In plus, nu ne incadram in situatia pe care o prezentati. Incheierea unui contract de comodat este un act de administrare si nicidecum un act de dispozitie asa cum sugerati. Art. 35 din Codul familiei stabileste ca oricare dintre soti, exercitand dreptul de administrare, de folosinta si de dispozitie asupra bunurilor comune, este considerat ca are si consimtamantul celuilalt sot.
Textul instituie in favoarea sotilor prezumtia mandatului tacit reciproc pentru exercitarea drepturilor asupra bunurilor comune,
exceptie facand, potrivit aceluiasi text, numai actele de dispozitie pentru instrainarea sau grevarea unui teren ori a unei constructii din patrimoniul comun, acte care nu se pot indeplini de catre un sot decat cu consimtamantul expres al celuilalt sot. Un contract de comodat nu greveaza imobilul pentru ca nu instituie o sarcina asupra imobilului ci acorda un drept de folosinta, nu folosinta exclusiva, in speta dreptul de a avea un sediu. Parerea mea.