Buna. Sunt casatorita de 3 ani .Sotul meu a mai fost casatorit legal si are un copil din prima casatorie. Casa este a lui ,este donatie de la tatal lui. Noi nu avem copii. As vrea sa stiu ce drept am eu si ce drept are fata lui. Este donatie facuta innainte sa se casatoreasca prima data.
in primul rand... cat traieste sotul (sper sa nu ii dau idei doamnei...) nici fata nici sotia nu au drepturi cu privire la bunurile acestuia.
ulterior.... sotia (presupunand ca mai are aceasta calitate la data decesului) are:
- ¼ din mostenire, daca sotul vine in concurs cu clasa I de mostenitori (adica, descendetii defunctului)
- 1/3 din mostenire, daca vine la mostenire alaturi de ascendentii privilegiati (parintii defunctului) si de colateralii privilegiati (frati, surori), indiferent de numarul lor
- ½ din mostenire, daca vine in concurs fie numai alaturi de ascendentii privilegiati, fie numai alaturi de colateralii privilegiati
- ¾ daca vine in concurs cu clasa a III-a sau cu clasa a IV-a de mostenitori, indiferent de numarul lor
- daca vine singur la mostenire, sotul supravietuitor va primi toata masa succesorala.
in plus... in ceea ce priveste locuinta comuna:
Un ultim drept special recunoscut de lege sotului supravietuitor este acela de abitatie asupra locuintei comune. Dreptul se dobandeste si exercita numai in anumite conditii indeplinite de sotul supraietuitor, si anume:
- la data deschiderii mostenirii, sa locuiasca in casa care este obiectul dreptului
- nu are alta locuinta proprie
- casa face parte din mostenire, adica este proprietatea exclusiva sau comuna (cu sotul supravietuitor) a defunctului
- sa nu devina la data deschiderii mostenirii proprietarul unic al casei (in acest caz dreptul si-ar pierde obiectul, casa fiind deja proprietatea exclusiva a sotului supravietuitor)
Dr de abitatie nu poate fi instrainat si este gratuit.
In cazul in care divortati dvs nu aveti nici un drept asupra imobilului (este bun propriu al sotului dvs dinainte de casatorie). Aveti dreptul la contravaloarea imbunatatirilor pe care le-ati adus imobilului in timpul cat ati fost casatorita (cu conditia dovedirii lor bineinteles.
In cazul in care ramaneti casatorita si sotul dvs moare inaintea dvs, il veti mosteni impreuna cu fiica lui si cu eventualii copii pe care ii veti avea impreuna.
Cota ce v-ar reveni in concurs cu descendentii este de 1/4 din intreaga avere a sotului.
Succesiune
ametist
Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)