Buna ziua! Sunt angajata cu contract de munca full time si am un salariu ce depaseste 5000 ron net/lunar. Avand in vedere ca voi naste in iulie, as vrea sa stiu care mai e legislatia 2014 in privinta concediului de maternitate, indemnizatiei de crestere a copulului, care e procentul din salariu platit in I si in al II an de concediu. In plus, e obligatoriu ca tatal sa-si ia concediu de crestere de o luna? Merci
buna ziua. am si eu o mica problema: in luna decembrie 2013 am aflat ca sunt insarcinata si am anuntat angajatorul verbal, nestiind ca trebuie sa anunt si in scris. dupa ce am anuntat verbal, la cateva ore a emis o instiintare ca imi restructureaza postul, instiintare pe care am refuzat sa o semnez si pe care am specificat ca sunt insarcinata.
A doua zi am adus de la medic adeverinta ca sunt insarcinata cu data zilei precedente, la care i-am dat numar de inregistrare cu data zilei in curs.
Intrebarea mea este: are voie sa imi restructureze postul daca eu sunt insarcinata? Daca imi restructureaza postul pot primi somaj pana la nasterea copilului?
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul.
- Baza de calcul o reprezinta veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
2. - In cazul concediului pentru crestere copil (CCC) indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia este de maximum 3.400 lei lunar.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia este de maximum 1.200 lei lunar.
- Indiferent pentru care varianta de CCC optati daca tatal copilului nu intra si el cel putin o luna in CCC atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
adela85:
1. Trebuie sa deschideti un topic separat deoarece problema dvs. este diferita de aceea a preopinentei dvs.
2. - Angajatorul poate reduce orice post indiferent de situatia in care se afla salariatul respectiv.
- Numai ca nu va putea concedia daca ati fi anuntat in scris ca sunteti gravida.
3. - Daca va concediaza prin desfiintarea postului veti beneficia de indemnizatie de somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
4 Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
5. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
6. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
7. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
8. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.
(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.
(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
Multumesc, domnule Tudor! Va mai deranjez cu o intrebare:
La prima sarcina am mers pana in ultimul moment la munca; asa ca, dupa nastere am putut folosi 2 luni de prenatal, 2 luni de postnatal si am ‘creat’ 2 luni de medicale combinate cu concediu de odihna. Acum as vrea sa fac la fel, doar ca voi folosi dupa asta si un an de concediu de crestere. In cazul asta mai pot ‘crea’ cele 2 luni de medical+concediu odihna dintre postnatal si primul an de crestere copil ?
Intentia mea este sa stau cu copilul un an si jumatate, dar ma gandeam si la optiunea cea mai buna din punct de vedere financiar. Speranta mea era ca voi primi 34 mil timp de un an din momentul in care depun actele pentru CCM. Deci, spuneti ca indiferent ca o 'intind' vreo 6 luni din momentul nasterii, pana la urma voi primi 34 mil doar in restul de 6 luni ramase din an (adica, pana implineste copilul un an)? Multumesc