avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Si totusi, gasim o solutie reala pentru aberatiile ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Si totusi, gasim o solutie reala pentru aberatiile fiscale care se vehiculeaza?

Pentru ca e clar ca greva fiscala nu duce niciunde. Ca orice act de nesupunere civica, este culpabil si poate fi sanctionat usor de autoritatile publice.

Si totusi, se poate invoca un argument juridic valid pentru combaterea noilor inginerii fiscale pe care vrea sa le introduca guvernul Boc?

Hai sa cautam solutii. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: drbarbu , utilizator 03:49, 24 Aprilie 2009
Parerea mea este ca opiniile individuale, oricit de la obiect si pertinente ar fi , nu pot face mare lucru...
Ar trebui ca organizatiile profesionale sa elaboreze puncte de vedere comune in care sa se arate ca o astfel de masura ar pertuba toate activitatile din economie , intr-o masura mult mai mica decit beneficiile aduse bugetului .
:sorry:
Atit timp cit legile noastre vor contine expresia " de regula " , orice devine permis ( aici am in vedere expresia , citez : "(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia."

Un alt principiu al Codului Fiscal , incalcat , si iar citez :
d) eficienţa impunerii prin asigurarea stabilităţii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel încât aceste prevederi să nu conducă la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice şi juridice, în raport cu impozitarea în vigoare la data adoptării de către acestea a unor decizii investiţionale majore.

De regula , am si eu dreptul sa folosesc expresia , principiile sint incalcate , functie de nevoile pe termen scurt si mediu ale fiecarei guvernari . In conditiile astea, mai conteaza ca se mai incalca inca o data , mai ales pentru scopul nobil al iesirii din criza ?




Eu sincer nu vad de ce neaparat organizatiile profesionale ar trebui sa faca ceva. Pana la urma modificarea nu ii priveste pe membrii lor...

Eu cred ca este foarte utila aceasta discutie, mai ales ca Avocatnet are mii de cititori si cred ca, daca e nevoie, poate mobiliza opinia publica :)
Cine n-ar vrea, din pacate e imposibil da gasit UN ARGUMENT de combatere „in bloc”. Pot fi combatute, fiecare in parte, acele dispozitii fiscale discriminatorii sau ilegale, sau la limita legii din faza de proiect pana la abrogarea lor daca ajung sa fie legiferate. Am asistat, spre exemplu, la multiplele variante in care a fost perceputa taxa auto, si cu toate ca numarul proceselor castigate de reclamanti este in continua crestere, guvernul nu renunta la ea. Ba mai mult, incearca acum sa-i dea o noua fata, sa fie perceputa ca taxa anuala, dar care va fi la fel de ilegala. Cu adevarat inginerie financiara, dar care, din optimism spun ca nu va rezista. Dar ca sa ataci o dispozitie legala trebuie mai intai sa fie in vigoare, sa produca efecte juridice, trebuie ca cineva sa fie lezat.
Poate ca n-am folosit cea mai fericita exprimare : m-am gindit la asociatiile oamenilor de afaceri , in primul rind, si la org. profesionale - pentru ca pot emite opinii privind consecintele , pot face analize privind impactul si pot emite documente cu concluziile care se desprind . Si nu in ultimul rind, pentru ca pot participa activ la ceea ce inteleg eu prin dezbatere publica , si in ultima instanta la un dialog cu initiatorii acestor ordonante de urgenta .
Dar ca sa ataci o dispozitie legala trebuie mai intai sa fie in vigoare, sa produca efecte juridice, trebuie ca cineva sa fie lezat.

Poate ca ar fi cazul si la noi de lobby pre-legiferare :)

m-am gindit la asociatiile oamenilor de afaceri , in primul rind, si la org. profesionale - pentru ca pot emite opinii privind consecintele , pot face analize privind impactul si pot emite documente cu concluziile care se desprind .

Sunt de acord, insa o asemenea analiza cred ca ar fi in principal economica si mai putin juridica, or eu cred ca si acest aspect este extrem de important. Ati subliniat deja mai sus principiile incalcate.

Si nu in ultimul rind, pentru ca pot participa activ la ceea ce inteleg eu prin dezbatere publica , si in ultima instanta la un dialog cu initiatorii acestor ordonante de urgenta .

Dezbatere publica nu exista in pivinta acestui proiect. Asemenea dezbateri se organizeaza numai de initiatori, altfel... nu exista. La fel si cu dialogul, din pacate.

Alte discuții în legătură

Modificare norme cod fiscal - proiect Ana Muntianu Ana Muntianu PROIECT H.G. REFERITOR O.U.G. 34/2009 VARIANTÃ DE LUCRU GUVERNUL ROMÂNIEI HOTÃRÂRE pentru modificarea şi completarea normelor ... (vezi toată discuția)
Propunere adresata consultantilor fiscali si expertilor contabili Ana Muntianu Ana Muntianu Avand in vedere ca pana luni proiectul OUG privind unele reglementari fiscale este supus dezbaterii publice, va propun sa sesizam organismele profesionale din ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 34/2009 DRAGANLARISA DRAGANLARISA buna ziua! sunt administratorul unei societati de intermediere, platesc impozit pe venitul microintreprinderilor trimestrial. va rog sa ma lamuriti ce e cu ... (vezi toată discuția)