In urma cu 3 saptamani am inundat vecina de la parter. Inundatia nu a fost provocata de mine, ci de o teava comuna infundata. Acum vecina doreste sa ma cheme in instanta pentru a primi despagubiri. In primul rand as dori sa stiu daca ar putea avea castig de cauza, iar in al doilea rand daca ma poate da pe mine in judecata, nefiind proprietar. (Proprietarul este o ruda, nu exista nici un act conform caruia eu as locui aici, buletinul il am de asemenea pe o alta adresa). Va multumesc.
Diferendele /litigiile generate in relatiile din cadrul asociatiei de proprietari se solutioneaza numai prin proprietarul de drept al apartamentului
In situatia in care facorul generator al inundatiei a fost la nivelul instalatiei parte comuna responsabila este asociatia de proprietari
Ramane ca proprietarul prejudiciat sa faca dovada-in conditiile legii,cui apartine instalatia care a generat prejudiciul
Sigur ca se poate, dar, nefiind propietara apartamentului, puteti invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive (sau, cum am gasit aici pe foruml tradus foarte frumos: nu ati dat in judecata pe cine trebuie) si iesiti din cauza, dar este posibil sa se deschida un proces propietarului apartamentului.
Personal va sugerez sa ii explicati vecinei care este situatia: ca nu sunteti propietara si ca inundatia nu e de la instalatiile proprii ci de la cele comune.
In felul acesta sunt sanse sa evitati un proces atat pentru dumneavoastra cat si pentru propietar.
Dar explicati-ne si noua cum a avut loc acea inundatie. S-a infundat o coloana de scurgere ori s-a spart o coloana de alimentare? Cine a sesizat, ce ati facut...?
Primul "simptom" al coloanei infundate a fost faptul ca s-a desprins teava sifonului, apa curgand efectiv in tavanul vecinei. Aceasta intamplare nu a provocat nici o paguba deoarece am oprit apa la timp. Timp de 3 zile nu am folosit apa, pana cand am gasit instalator (asta pentru ca era ajun de Craciun). Instalatorul a depistat problema si a spus ca nu poate fi prinsa teava decat daca se sparge de la parter, lucru cu care vecina nu era de acord. Ulterior, ea si-a adus alt instalator care a sustinut opinia instalatorului meu, teava a fost pusa la locul ei, din apartamentul dansei, de catre instalatorul ei. A doua zi, m-am trezit in casa cu apa si excremente venind din baie, mi-am sunat instalatorul si acesta a spus ca nu poate ajunge. Doamna de jos care era interesata in a nu mi se inunda apartamentul din motive clare, mi-a adus instalatorul ei, care a spus ca teava principala este infundata in zona beciului, si cum vecina de la parter are canalizare proprie, tot ce vine de sus imi refuleaza mie prin sifon. Instalatorul a lucrat 8 ore cu sarpele si nu a reusit sa desfunde. In acea seara am oprit apa in tot blocul, pentru ca nu m-am putut intelege cu vecinii de deasupra sa nu mai foloseasca apa (nu exista robineti pentru fiecare coloana). A doua zi vecinii s-au plans de lipsa apei si am fost nevoita sa o pornesc. Inundatia cel mai probabil a fost provocata de cei de la etajele superioare care nu au vrut sa inteleaga ca nu pot folosi apa si ca apartamentul meu este canalizarea lor(inundatia a fost provocata de apa care iesea fara oprire din sifon). Intr-un final situatia a fost rezolvata de un vecin de la 4, care cu un sarpe si o improvizatie facuta de el a reusit sa scoata din canalizare o pereche de chiloti de batrana, foarte mari si un furou.(socant, nu e asa?, printre altele mi-au refulat prin sifon: reviste, aparate de ras. . .). Eu sunt de 6 luni aici, persoanele de deasupra mea sunt toate in varsta si stau aici de o viata, sub nici o forma nu am provocat eu infundarea coloanei. Nu inteleg de ce trebuie sa fiu eu cea trasa la raspundere cand nu am nici o vina.
Inundatie apartamente
nana234
am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)