avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema juridica a diurnei externe - lamurirea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema juridica a diurnei externe - lamurirea minimului obligatoriu!

As dori sa cer parerea si modul in care d-voastra - avocati, consilieri juridici sau contabili, considerati ca ar trebui solutionata problema legata de acordarea diurnei externe si aici ma refer nu la probleme de deductibilitate fiscala sau alte aspecte contabile, ci doar din punct de vedere al legii care reglementeaza acordarea acesteia.

Zilele trecute a trebuit sa dau nenumarate explicatii la ITM in ceea ce priveste acordarea diurnei externe pentru unul din soferii firmei care sustine ca ar fi trebuit sa primeasca mai mult decat a fost platit.
O sa incerc pe cat de succint se poate sa prezint problema si modul de interpretare pe care l-am sustinut in fata inspectorilor ITM si care a fost acceptat in mare parte, insa a creat contradictii pe de alta parte.

Inspectorul ITM mi-a sustinut ca diurna minima obligatorie pe care firma trebuia sa o plateasca este de 35 euro/zi , ceea ce ar fi conform cu art. 47 din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura transporturi pe anii 2008-2010 si care prevede ca salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara si strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica in institutiile publice.

- Aliniatul b) de mai sus impreuna cu HG 518/1995 care stabiliteste plafonul minim de 35 euro pentru Italia, Germani, Franta – in cazul meu, ar trebui sa ma oblige sa platesc angajatului 35 euro/zi ?? ...asa pare la prima vedere si o si sustin cei de la ITM, asta in situatia in care cazarea nu intra in discutie pentru ca angajatul este sofer de tir si cabina ofera conditiile de dormit necesare, transportul nu intra deasemenea si ceea ce ramane de plata fiind masa, cheltuieli uzuale si indemnizatia de diurna

- Mi se pare insa inacceptabila obligarea angajatorului (Societate cu raspundere limitata) sa acorde 35 euro/zi ca minim obligariu si asta o sustin prin art 17 alin 1 din aceeasi HG 518/1995 care spune: - Se recomandă agenţilor economici, alţii decât cei prevăzuţi la art. 16 alin. (1), precum şi fundaţiilor, asociaţiilor şi altora asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri.
Art. 16 (1) fiind ….. Prevederile prezentei hotărâri se aplică şi personalului din regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care se deplasează temporar în străinătate pentru aducerea la îndeplinire a acţiunilor menţionate la art. 1

- daca prin art 17. Alin. 1 SE RECOMANDA , atunci nu pot sa o vad in aces caz decat ca pe o simpla recomandare, o optiune si nicidecum o obligatie.

- In acelasi timp nu o consider nici clauza abuziva, o clauza de reducere a unor drepturi minimale, aici fiindu-mi incalcat dreptul de libera negociere care in astfel de cazuri, care pot fi particulare de la firma la firma , eu tot trebuie sa platesc 35€/zi.
- Mentionez ca diurna acordata de societ noastra a fost de 20€/zi

- Conform spuselor celor de la ITM ar fi indicat (pentru ca legea nu ma obliga) sa fac o anexa la contractul de munca prin care eu negociez cu soferul diurna acordata insa ar trebui sa respect si minimul de 35 euro , ceea ce mi se pare in contradictie cu art 17 din HG 518/1995 de mai sus si cu libertatea de negociere a partilor intr-un contract individual de munca.

As dori sa aflu si parerea altor persoane care poate s-au confruntat cu asa ceva si mai mult decat atat, o parere bazata pe o justa interpretare a tuturor legilor legate de aceasta problema.
Va multumesc!

Intr-adevar, legea recomanda aplicarea HG-ului si in sectorul privat.

Uzantele practica este acordarea acestei diurne conform HG 518/1955 si in sectorul privat.

Diurna minima este, in prezent, pentru state UE :
- diurna legala externa/zi – pentru tari UE: 35 euro x 0,75 x 1,15 x 1.08 x 1,074 = 32,60 euro/zi,

- diurna maxima deductibila fiscal/zi pentru tari UE: 35 euro x 0,75 x 1,15 x 1,08 x 1,074 x 2,5 = 87,5 euro/zi.

Sunt de acord cu d-voastra si nu contest faptul ca acesta este modul de calcul si la fel il aplicam si noi.

Stiu si ca majoritatea problemor pe subiectul diurnei sunt de genul ... "cum sa facem ramanem in limitele a 87.5 euro/zi".
Ceea ce nu vad clar mai pe nicaieri este ... de ce sa mi se impuna sa platesc 35€/zi, atata timp cat eu pot avea o situatie particulara in care sunt de comun acord cu angajatul sa ii acord 20de euro de ex in loc de 35 (situatie ce rezulta dintr-un drept de negociere a contractului de munca) si pentru ca atat ar fi nevoia angajatului de exemplu.

De ce sa ma oblige ITM -ul sa platesc un minim care practic prin HG518/1995 (pana la urma legea de baza in materia asta) doar mi-l recomdata?!

Din punct de vedere legal unde este obligativitatea? ...Asta este de fapt ideea de la care pleaca toata aceasta istorie pe care am auzit-o si in alte firme de transport.

Chiar si din cadrul ITM ului, au fost inspectori care mi-au dat dreptate si altii care nu. Totusi ... insist sa cred ca nu suntem la piata si trebuie stabilit clar si acest aspect.
Nu exista acte normative care sa stabileasca un minim sau un maxim al diurnei care se acorda in sectorul privat. Se stabileste doar diurna maxima deductibila fiscal in sectorul privat. Dvs stabiliti suma prin CCM sau prin CIM, dar celelalte aspecte ale modului de acordare a acesteia.
Dupa indelungi dezbateri in contradictoriu pe tema asta, inspectorul ITM a dat ieri raspunsul si anume ca nu este obligatorie plata minima a 35€, cum era cazul de fata. Mai bine spus, au fost nevoiti sa accepte acest raspuns in urma unui telefon pe care l-au dat la Directia Finantelor Publice din judet, acestia din urma raspunzand ca nu este obligatoriu acest plafon pentru soc. comerciale.
Conflictul pare sa fie pana la urma intre:
- CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2011-2014 - Încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei

---->> care la art ART.45. spune: Salariaţii unităţilor trimişi în delegaţie în ţară sau in străinatate, vor beneficia de următoarele drepturi: ... alin b) diurna de deplasare al cărei cuantum se stabileşte prin negociere la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplică la instituţiile publice. ----> acest articol stabileste practic ceea ce sustine ITM ul, ca diurna o negociezi in CIM, dar nivelul minim trebuie sa-l aplici de la instit. publice.
Acest aliniat este practic argumentul ITM-ului care insa vine in conflict chiar cu legea ce stabileste diurnele si care asa cum spuneam, la art. 17 precizeaza ca se recomanda!
.... intr-un final ma bucur ca s-a rezolvat ...
Va multumesc pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat in acest topic

CCMN invocat de dvs nu are nicio valoare juridica, deoarece nu are cum sa-si produca efectele pentru care s-a dorit incheiat, acesta nefiind inregistrat la Ministerul Muncii.

Alte discuții în legătură

Diurna minima projectix projectix Buna ziua, Care este diurna minima legala in cazul deplasarii in strainatate a unui angajat al unei societati cu raspundere limitata. Din ceea ce rezulta din ... (vezi toată discuția)
Care este diurna minima legala pt.germania ovidiu v muntean ovidiu v muntean Buna, Poate,o clauza a CCM al unei companii sa incalce o prevedere legala si prevederile CCM national?In speta,diminuarea diurnei de la 35 euro/zi la 15 ... (vezi toată discuția)
Plata diurne marianams70 marianams70 Buna seara, Vreau sa va intreb daca in CIM este stipulat locul de munca este in depozit si pe teren patronul este obligat si la plata unei ... (vezi toată discuția)