avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de instalare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de instalare

buna ziua am si eu o intrebare .din iulie 2013 am intrat in somaj si din 3 otombrie m-am angajat in alt oras .acum beneficiez de 30%din indemnizatia de somaj pana in iulie 2014 si mi-am depus dosar si pentru prima de instalare acum 7 zile ptr ca mi-am schimbat domiciliul in orasul in care lucrez .de la 1 februarie firma la care lucrez o preia altcineva.intrebarea mea e mai beneficiez de cei 30% si de prima de instalare ,daca da eu pana pe 15 trebuia sa trimit adeverinte acum cum fac?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:15, 11 Iunie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1), carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

Art. 73.
(1) Persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, cu norma intreaga, in termen de 30 de zile, la un alt angajator.

(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art.72, se acordã pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pânã la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptãţitã sã primeascã indemnizaţia de şomaj.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art.75^1 (introdus de Legea 250/2013)
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
...

(5) Persoanele care beneficiaza de prime de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, respectiv pentru o perioada mai mare de 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care isi au domiciliul sau, dupa caz, in aceeasi localitate in care a fost si primul angajator la care persoana s-a incadrat in munca si, ca urmare, si-a schimbat domiciliul in acea localitate.


2. - Daca firma nu si-a schimbat denumirea procedati ca si pana acum numai ca actele vor fi semanate de cei acre au luat locul celor de dinainte.
- Daca firma si-a schimbat denumirea atunci duceti la Agentia de Somaj actele cu noua denumire.

3. - Este posibil sa ca fie pastrate aceleasi contracte individuale de munca (CIM) si sa se schimbe in ele numai denumirea firmei.
- Daca se incheie alte CIM atunci va incadrati in prevederile art.73(1) si 75^1(5) si beneficiati in continuare si de cei 30% si de prima de mobiliate (de instalare).

4. Luati legatura si cu Agentia de Somaj sa va spuna ce acte se prezentati.
va multumesc frumos pentru raspuns
nu va suparati daca puteti sa-mi mai raspundeti la o intrebare .de la 1 februarie 2014 i-mi inceteaza contractul conform legii53/2003 art 55 lit b asa scrie in deciziedin motive personale si urmatorul contract va fi pe alta firma incepand cu 3 februarie 2014 i-mi pierd drepturile ?
Daca citeati cu atentie art.73(1) si art.75^1(5) vedeati ca daca va angajati in alta parte in termen de 30 de zile veti putea beneficia in continuare de cei 30% si de prima de mobilitate.
buna ziua va rog frumos daca se poate sa-mi mai raspundeti la o intrebare.daca la cea de-a doua firma i-mi inceteaza contractul de munca din cauza ca se inchide magazinul trebuie sa restitui banii luati de la somaj .sau mai am posibilitatea sa ma angajez in termen de 30 zile

Alte discuții în legătură

Somaj bejatmarian bejatmarian Daca ma angajez din somaj pe perioada nedeterminanta si dupa 3 luni patronul nu mai are de lucru poate sa ma dea iar in somaj? (vezi toată discuția)
Prima de instalare - acelasi angajator sorin07 sorin07 Buna ziua, Pentru a beneficia de prima de instalare prevazuta la art 75 din legea soamjului, pe langa toate conditiile mentionate acolo, este obligatorie si ... (vezi toată discuția)
Somer indemnizat 2014 Annc Annc Buna ziua! Am si eu o intrebare referitoare la facilitatile pe care le au absolventii 2014 care se incadreaza in munca pe perioada primirii indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)