avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art 15 cod penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art 15 cod penal

buna ziua, art 15 cp
Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive
Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, iar sancţiunea aplicată este mai mică decât maximul special prevăzut de legea nouă, ţinându-se seama de infracţiunea săvârşită, de persoana condamnatului, de conduita acestuia după pronunţarea hotărârii sau în timpul executării pedepsei şi de timpul cât a executat din pedeapsă, se poate dispune fie menţinerea, fie reducerea pedepsei. Pedeapsa aplicată nu poate fi coborâtă sub limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proporţional cu micşorarea maximului special prevăzut pentru infracţiunea săvârşită.
Dispoziţiile art. 14 alin. 5 se aplică şi în cazul condamnărilor arătate în prezentul articol, executate până la data intrării în vigoare a legii noi, pedeapsa din hotărâre reducându-se cu o treime.
este valabil si in noul cod penal?? adica daca i s-a deschis contestatie la executare din oficiu(nu a facut detinutul) exsta posibilitatea sa fie pentru a pune in executare acest articol 15??
reducerea facultativa a pedepsei nu mai este in noul cod penal.doar daca condamnarea definitiva depaseste maximul din noul cod penal automat se scade la acest maxim..eu sunt in aceeasi situatie...sa mai speram sa vedem ce ordonante de urgenta si proiecte de lege mai dau stimabilii nostri conducatori,ca pana acum au facut legile doar in favoarea lor nu si a celor care au nevoie!
Da, exista o problema ca a fost eliminat acest text de lege.
Nu cred ca pentru art 15 cp s-a deschis procesul...
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cu siguranta nu despre art.15 este vorba, N.C.P. nu mai preia art. 15 din vechiul C.P., nu mai exista instituția aplicării facultative a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive.
adica maiexact cazul meu, sotul meu are condamnare de 2 ani pentru inselaciune incadrare 5-15(beneficiind de art 320 ind 1 i sa micsorat limitele incadrarii si de aceea ia dat 2 ani ) si acum a facut contestatie la executare(are proces pe 25 februarie), are deja 8 luni executate zi de zi, acum prin aceasta contestatie chiar nu are nici o sansa sa ii fie redusa pedeapsa??
este dreptul lui de a face contestatie la executare dar dupa legile care sunt acuma nu poate fi admisa.au mai aparut un proiect de lege prin care vor mai pune 2 articole si anume/ „Art. 4/1 – (1) În aplicarea dispoziţiilor art. 5 şi 6 din Codul penal, se stabilesc şi se aplică, pentru fiecare instituţie de drept penal autonomă, dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive.
(2) Prevederile art. 5 si 6 din Codul penal nu se aplică cu privire la imprescriptibilitatea răspunderii penale ori a executării pedepselor pentru unele infracţiuni”. daca m-ar putea ajuta avocatii de pe acest site sa stim si noi cum se traduce in termeni mai omenesti aceste articole :-/....ma intereseaza daca ne ajuta art astea sa beneficieze si condamnatii definitiv de o redozare a pedepsei chiar daca nu depasesc maximul din ncp....multumesc!

Alte discuții în legătură

Cauza de micsorare a pedepsei cedo cedo In cazul in care noul CP si CPP intra in vigoare la1 feb 2014, cand pot formula in instanta actiunea de contestatie la executare in baza art 461 lit ... (vezi toată discuția)
Aplicarea globalã a legii penale mai favorabile ºi aplicarea pe instituþii. alinadaniela87 alinadaniela87 ,,Specialiști în Drept au explicat că decizia de luni a Curții Supreme obligă judecătorii să folosească, în cadrul instituţiilor de Drept ... (vezi toată discuția)
Redozarea pedepsei ? amales amales buna seara .cum se aplica redozarea pedepsei ?sau mai bine zis daca stiti vreo cauza ?sau trebuie sa mai asteptam pentru acesta lege (vezi toată discuția)