avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... comisie disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

comisie disciplinara

Buna seara ,va rog mult sa ma ajutati,am nevoie urgent de sfatul une persoane care are experienta in domeniul juridic.Eu lucrez la o firma de teecomunicatii pe spozitia de supervisor,ieri am intampinat o situatie extrema la serivici cu unul din angajatii care ii am in subordine: in momentul in care m-am dus si i-am atras atentia asupra faptului ca ceea ce facuse dpdv al muncii sale era gresit ,a inceput sa zbiere si sa tipe la mine spunand ca am ceva personal cu ea,am incercat sa ii explica ca ceea ce ii spun eu e referitor la cum isi desfasoara activitatea si ca nu este tocmai un comportament normal cel pe care il avea ea in acel moment,tipand si totodata deranjand ceilalti colegi ai sai de pe proiect care isi desfasurau activitatea.A inceput sa imi aduca insulte genul:ca sunt o handicapata ,o incomptenta,ca ce mama de bataie mi-ar trage ea mie si ca ma asteapta afara dupa program si ca o sa rezolvam altfel problema.Eu am contactat directorul firmei si i-am explicat situatia si acesta mi-a spus sa o trimit acasa pt ziua respectiva si sa se intoarca la munca azi de dimineata pt a i se transmite oficial ca a incetat colaborarea cu noi.Cand i-am spus acest lucru ei ,nu a fost de acord sa plece acasa pt faptul ca ea a venit la munca si in concluzie nu o pot trimite eu acasa.Intre timp eu am luat declaratii pe baza celor intamplate de la toti muncitorii prezenti ,declaratii in care ei sustin comportamentul ei neadecvat si lipsit de profesionalism.In final directorul nostru s-a prezentat la firma si a convins-o sa mearga acasa.Eu i-am facut referat catre conducerea firmei in care am explicat situatia creata de ea(nu e la prima abatere de genul) si am cerut sa se ia masuri care sa cinste in concedierea persoanei in cauza.Azi de dimineata a avut loc o intalnire intre mine,ea ,director si cei de la resurse umane in care s-a dezbatut cazul.Ea neaga comportamentul pe care l-a avut si declaratiile date de colegii ei de munca care descriu situatia asa cum s-a intamplat.La finalul discutie avute de dimineata suntem puse si eu si ea in situatia de a alege intre continuarea mai departe a dezbaterii cazului intr-o comisie disciplinara si ameliorarea situatiei de comun acord.Eu a doua varianta nu o pot accepta pt ca imi e imposibil sa mai lucrez cu ea si sa conduc niste oameni in fatza carora am fost calomniata si insultata si amenintata de catre ea.Ea a facut plangere cum ca eu i-am limitat ei dreptul la munca si am facut abuz in functie,desi eu sunt acoperita de regulamentul de ordine interioara al firmei si de fisa postului pe care ma aflu,si eram indreptatita sa o trimit acasa deoarece era foarte nervoasa si starea de spirit actuala nu ii permitea sa mai continue activitatea,tinand cont ca clientul nostru pt care lucram nu este din Romania si cerintele sunt foarte mari.Voiam sa va rog daca imi puteti spune ce presupune o comisie disciplinara,din cine e facuta comisia respectiva si cat poate dura cercetarea disciplinara.De asemenea pe durata acestei cercetari exista vreo lege care sa oblige angajatul sa desfaca contractul de munca al ambelor parti implicate in conflict,adica si al meu implicit?Sunt foarte presata de timp si maine pana la ora 10 trebuie sa comunic ce hotarare am luat daca mergem mai departe la comisie sau daca incheiem conflictul de bun accord.Va multumesc mult si astept pe cat repede posibil un raspuns de la dumneavoastra.O seara buna
Cel mai recent răspuns: Florentina Patras , Avocat 22:51, 13 Aprilie 2009
Buna seara.Art. 267.din Codul Muncii prevede
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Nu exista obligatia desfacerii contractului individual de munca pe perioada cercetarii prealabile.Componenta comisiei de cercetare este stabilita de conducerea angajatorului
va multumesc mult,mi-ati fost de un real ajutor,o seara buna!
Dimpotriva, decizia de desfacere a contractului individual de munca este nula absolut daca nu se efectueaza cercetarea disciplinara prealabila!
Prin disciplina muncii se intelege totalitatea regulilor de comportare impuse membrilor unui grup. Disciplina muncii este in stransa corelatie cu drepturile si obligatiile (indatoririle) angajatilor Disciplina muncii poate fi privita ca avand doua forme fundamentale: disciplina tehnologica si cea organizatorica.
1. Disciplina tehnologica - presupune ca fiecare angajat, in timpul indeplinirii responsabilitatilor proprii, sa respecte intocmai succesiunea si continutul operatiunilor prevazute de tehnologie;
2. Disciplina organizatorica - presupune respectarea de catre toti angajatii, indiferent de nivelul ierarhic pe care sunt situati, a obligatiilor ce le revin, precum si a relatiilor de munca stabilite.
Abaterile disciplinare - conform art.100 Codul Muncii, incalcarea cu vinovatie de catre cel incadrat in munca - indiferent de functia sau postul pe care il ocupa - a obligatiilor sale, inclusiv a normelor de comportare, constituie abatere disciplinara, care se sanctioneaza, dupa caz, potrivit legii, cu:
1. mustrare;
2. avertisment;
3. retragerea uneia sau mai multor gradatii sau trepte de salarizare pe o perioada de 1-3 luni sau, in cazul celor incadrati cu salariul la nivelul de baza, diminuarea acestuia cu 5-10% pe aceeasi perioada;
4. reducerea salariului si reducerea indemnizatiei de conducere pe durata de 1-3 luni, cu 5-10%;*)
5. retrogradarea in functie sau in categorie - in cadrul aceleiasi profesii - pe durata de 1-3 luni;**)
6. desfacerea disciplinara a contractului de munca.
Art. 61 Codul muncii -Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
Puteti sa va adresati comisiei de disciplina sau de mediere din cadrul sindicatului sau ramurii, daca exista o astfel de comisie in domeniul dvs de activitate. O abatere disciplinara de genul celei relatate de dvs nu se solutioneaza prin trimiterea acasa a angajatului, persoana angajata putand fi concediata numai in conditiile legii. O cearta intre sef si subaltern nu este intotdeauna o abatere disciplinara grava, aceasta se apreciaza in functie de circumstante.
Nu stiu de unde ati citat cele de mai sus, insa art. 100 din Codul muncii prevede:
Art. 100.
Cu excepţia dispoziţiilor speciale contrare, prevăzute în prezentul capitol, dispoziţiile legale şi prevederile contractelor colective de muncă aplicabile salariaţilor angajaţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la utilizator se aplică în egală măsură şi salariaţilor temporari pe durata misiunii la acesta.
In plus, art. 264 din Codul Muncii stabileste sanctiunile disciplinare:
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)
Desfacerea cim pentru absente nemotivate j0lli3 j0lli3 Buna ziua. Intrebarea mea este: In cazul in care doresc incetarea CIM al unui angajat din cauza absentarii acestuia de la locul de munca timp de 30 zile , care ... (vezi toată discuția)